fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Κάτω απ’ το λιθόστρωτο, οργανικοί διανοούμενοι

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ή, η επιστημονική έρευνα ως δίαυλοςτων αντιτρομοκρατικών πολιτικών

Η «αδιάσειστη» εγκυρότητα της ταξινόμησης, ως μέρους ενός δείγματος της κοινωνικά καθαγιασμένης ακαδημαϊκής παραγωγής λόγου, παρουσιάζει την κατηγορία του αναρχικού ως παράλληλη εκείνης του πολίτη, του φοιτητή, του μαθητή, του συνδικαλιστή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ακαδημία ενέχει ρόλο αναδρομικής μηχανής λόγου, καθώς ανασυγκροτεί κοινωνικά υποκείμενα και ταυτότητες, αναπλάθει τη χωρικότητα και τη χρονικότητα του μητροπολιτικού πεδίου και κατανέμει, αναδιαρθρωμένες, τις κοινωνικές σχέσεις εντός του.

Παράγει λόγο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, στο πλαίσιο του οποίου και υπό το κράτος της ακλόνητης ιερότητάς της στο νεωτερικό συλλογικό φαντασιακό, τα υποκείμενα απο-υποστασιοποιούνται, από-υλικοποιούνται και μετατρέπονται σε εύπλαστες αφαιρέσεις, ευεπίφορες προς κάθε είδους διαχείριση.

Η συγκεκριμένη έρευνα και άλλες σαν αυτή, παράγουν αποτελέσματα σε δύο κρίσιμα επίπεδα: πρώτον, επιτελούν ένα είδος δευτερογενούς επεξεργασίας της ιδεολογικής πρώτης ύλης που παράγεται από το κράτος, ιδιαίτερα από τους μπάτσους και τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους τους, και τα μίντια και, δεύτερον, συστηματοποιούν και κανονικοποιούν, αλλά πολύ περισσότερο, αποσπούν από το πολιτικό πλαίσιο λόγου που τις παρήγαγε και τις τοποθετούν σε ένα μεταφυσικό χώρο, υπερ-κοινωνικό, τις προκείμενες της αντεγκληματικής και αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

(απόσπασμα)

Το παρόν κείμενο γράφτηκε για να αποτελέσει μια απόπειρα κριτικής στην αρχιτεκτονική και τα πορίσματα της έρευνας των Λ. Ρόρη και Β. Γεωργιάδου, “Policy Brief for the Hellenic Observatory Research Grant. Low-intensity violence in crisis-ridden Greece: evidence from the far right and the far left” που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, με τη συμμετοχή του πολιτικού προϊσταμένου των μπάτσων Μ. Χρυσοχοΐδη. Αποτελεί, επίσης, μια προσπάθεια σύνδεσης της εν λόγω έρευνας με τις αντεγκληματικές και αντιτρομοκρατικές πολιτικές.

Δημοσιεύεται ηλεκτρονικά, υπό μορφή μπροσούρας, τον Ιανουάριο του 2020. Ενθαρρύνεται η πρωτοβουλιακή της εκτύπωση με την παράκληση οποιοδήποτε αντίτιμο, σε περίπτωση διάθεσης φυσικών αντιτύπων, να στοχεύει αποκλειστικά στην κάλυψη των εξόδων της εκτύπωσης.

Η αναπαραγωγή του περιεχομένου του κειμένου είναι ελεύθερη για σκοπούς που αφορούν το φάσμα της αναρχικής σκέψης και πρακτικής. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την αναφορά στην πηγή.

Negative Reviews

εργαστήριο για τη μελέτη της ανατομίας της μηχανής

mail επικοινωνίας:negative-reviews(AT)riseup.net

Περιεχόμενα

Κάτω απ’ το λιθόστρωτο, οργανικοί διανοούμενοι σελ.6

Η έρευνα ως πολιτικό κείμενο σελ.9

Παρατηρήσεις πάνω στις παρατηρήσεις: η αντιτρομοκρατική πολιτική πίσω απ’ την έρευνα σελ.36

Η τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη και τα αντι-αναρχικά συνέδρια σελ.54

Παράρτημα σελ.67

Βιβλιογραφία σελ.69

 

Πηγή: https://athens.indymedia.org

 

Κάτω απ' το λιθόστρωτο, οργανικοί διανοούμενοι

Free download PDF: https://athens.indymedia.org/media/upload/2020/01/05/Final-Intellectuals.pdf

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή