fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Νοταρά 26

Κατάληψη Νοταρά 26 | Για την δημιουργία κοινής ενωτικής συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Κάλεσμα για την δημιουργία κοινής ενωτικής συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή

Πέμπτη 18/7 19:00 στο Γκινη

Η κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστών Νοταρά 26, άνοιξε πρώτη φορά τις πόρτες της στις 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Μια περίοδο που οι προσφυγικές ροές βρέθηκαν στην κορύφωση τους, μια εποχή που θα μείνει για πάντα στη συλλογική μνήμη σαν μια εποχή πόνου και δυστυχίας. Σε μια τέτοια εποχή, είδαμε πολύνεκρα ναυάγια, επαναπροωθήσεις, φασιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων/ισσών και μεταναστών/τριών.

Είδαμε ανθρώπους που αν και ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις συρράξεις και τα ναυάγια, έφταναν σε μια άλλη συνθήκη φυλακής. Ανθρώπους που αν επιβίωναν από τους προμελετημένους θανάτους στη Μεσόγειο ή τον Έβρο, θα κατέληγαν έγκλειστοι σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης σαν κι αυτό της Μόριας ή θα έμεναν στο δρόμο.

Οι καταλήψεις στέγης άνοιξαν με σκοπό να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους και σε όσους, όσες, όσ@ το είχαν ανάγκη, ασφαλή μέρη και μια αξιοπρεπής καθημερινότητα. Άνοιξαν για να γίνουν μέρη στα οποία οι άνθρωποι θα παρέμεναν άνθρωποι και όχι ένας ακόμη αριθμός.

Στον δικό μας αξιακό κώδικα, δεν υπάρχει τίποτα πιο αυτονόητο από το να μένουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη σε σπίτια που ερημώνουν και πολυκατοικίες που είναι άδειες.

Η Νοταρά λειτούργησε και λειτουργεί χωρίς καμιά συνεργασία με ΜΚΟ, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς καμιά θεσμική υποστήριξη. Φιλοξένησε μέχρι σήμερα 9.000 ανθρώπους για μικρό ή μεγάλο διάστημα, για όσο χρειαζόταν, και θα το κάνει για όσο χρειάζεται. Σε αυτό το μέρος, προσφύγισσες, πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και παιδιά, ανάπηροι και ανάπηρες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, προσπάθησαν – και αρκετοί το κατάφεραν – να ξεπεράσουν ένα κακό χθες και να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Νοταρά 26

Με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, οριζόντιες διαδικασίες, νοιάξιμο και φροντίδα, δημιουργήθηκε μια κουκίδα στο χάρτη, άλλο ένα μικρό σημείο ελευθερίας που πολλοί άνθρωποι αποκάλεσαν και αποκαλούν «σπίτι» τους. Πρωτίστως έγινε αυτό: Ένα σπίτι. Ένας τόπος καθημερινού αγώνα, αντιφασισμού, αντίστασης και χειραφέτησης, μακριά από συρματοπλέγματα, ανθρωποφύλακες, βασανιστές, γκλομπ, μουχλιασμένο φαγητό και απελπισία.

Ένα μέρος που μπόρεσαν και μπορούν οι άνθρωποι να διατηρούν τη ανθρώπινη υπόσταση και την αξιοπρέπεια τους. Την Παρασκευή το πρωί στις 12 Ιουλίου, σε ένα πρώτο δείγμα έμμεσης καταστολής, συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στην κατάληψη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων ενήργησαν κατόπιν αστυνομικής εντολής. Το ίδιο πράγμα επιχειρήθηκε να γίνει και στο ξενοδοχείο «Όνειρο». Μετά από παρέμβαση συντροφισσών και συντρόφων, δεν τα κατάφεραν.

Σε μια συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εκκενώσεις των καταλήψεων συμπεριλαμβάνονται και στα σχέδια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το δόγμα «νόμος και τάξη» που ήδη προσπαθούν να εφαρμόσουν, απαιτεί άλλωστε και κινήσεις υψηλού συμβολισμού που θα καταστρέφουν στην πράξη ανθρώπινες ζωές, όπως αυτές των προσφύγων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να στερήσουν για άλλη μια φορά σε κάποιους μια ισότιμη θέση στη ζωή, μονάχα για να εκπληρώσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια.

Όλοι γνωρίζουμε πως …

…κάθε φορά είναι γραμμένη στην ατζέντα τους και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε πολύ καλά επίσης, έξω από πανικούς και σπασμωδικές σκέψεις ή κινήσεις, πως θα υπάρξει μια πολυμέτωπη, μαζική, και απάνθρωπη καταστολή απ’ αυτές που μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Αστυνομία ξέρει να ενορχηστρώνει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά και σ΄ αυτό τον αγώνα δεν υπήρξε ποτέ «τελευταία φορά».

Μόνη απάντηση και μόνη λύση σε οποιαδήποτε καταστολή, άμεση ή έμμεση, είναι ξανά ο αγώνας. Απέναντι στον εκφοβισμό, τη μισανθρωπία, τον κανιβαλισμό που κάθε τόσο επιστρατεύουν τα κόμματα εξουσίας προκειμένου να «καθαρίσουν τα Εξάρχεια», χρέος μας είναι να προστατεύσουμε αυτές τις μικρές κουκίδες ελευθερίας που φτιάξαμε, και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες. Θεωρούμε πως αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί με τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα απαραίτητος, γιατί όλα όσα κερδήθηκαν μέχρι σήμερα, κερδήθηκαν μόνο όταν σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Χωρίς κανένα φόβο, με περίσσευμα ελπίδας και ρεαλισμού, δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας στερήσει τα μέρη που οι άνθρωποι παρέμειναν άνθρωποι.

Καλούμε όλους και όλες για την δημιουργία κοινής ενωτικής συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή Πέμπτη 18/7 19:00 στο Γκινη

«Είναι οδυνηρά βιωμένο ιστορικά ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμιά κατεύθυνση ανθρώπινου πολιτισμού, όταν δεν επαγρυπνούμε και δεν υπερασπιζόμαστε αδιάλλακτα την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, την ατομική ελευθερία του ανθρώπου, το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του, τις διαφορετικές φιλοσοφικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές του πεποιθήσεις, αν δε διασφαλίζουμε σε κάθε βήμα και κάθε στιγμή τις διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέπουν την εκρηκτική άνθηση της προσωπικότητας του ατόμου, την ελεύθερη ανάπτυξη αυτού του ιδιαίτερου και μοναδικού κόσμου που είναι ο καθένας από εμάς». Xρόνης Μίσσιος

Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή