fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Καταγγελία | Απόλυση συναδέρφου – Ζαννής & Συνεργάτες

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου τεχνικού από την Π-Ι Ζαννής & Συνεργάτες.

Η συνάδελφος εργαζόταν επί τρία συναπτά έτη στην εταιρία, ως την αρχή της χρονιάς που της «ανακοινώθηκε» η απόλυσή της, χωρίς καμία τυπική διαδικασία.

Κατά τη συνήθη πρακτική πολλών εργοδοτών στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής, και παρά τα κυβερνητικώς εξαγγελλόμενα περί της μείωσης του φαινομένου λόγω της «αναγγελίας» στον ΕΦΚΑ για τα ΔΠΥ, που προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολούσε τη συνάδελφο με μπλοκάκι.

Μπλοκάκι που υπέκρυπτε καταφανή εξαρτημένη σχέση εργασίας, καθώς η συνάδελφος εργαζόταν συνεχόμενα στη συγκεκριμένη εταιρία, υπογράφοντας 10 αλλεπάλληλες συμβάσεις παροχής «ανεξαρτήτων υπηρεσιών», εργαζόμενη σε διαφορετικά έργα της, έχοντας παρόλα αυτά συγκεκριμένο ωράριο και τόπο εργασίας, δεχόμενη εντολές και έλεγχο στο περιεχόμενο και το προϊόν της εργασίας της και χρησιμοποιώντας τον εταιρικό εξοπλισμό.

Η εργοδοσία επέλεξε μάλιστα να μην πληρώσει καν όσα δικαιούνταν η εργαζόμενη εάν η απόλυσή της ήταν «νομότυπη», δηλαδή την αποζημίωση απόλυσης, τα δώρα, τις άδειες που δεν είχε πάρει κοκ.

Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν θα αντιδράσουν.

Είτε επειδή θα φοβηθούν να τους «κυνηγήσουν» για να πάρουν όσα δικαιούνται, είτε επειδή δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε μια πιθανή μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, είτε επειδή ενδέχεται να μην έχουν γνώση των δικαιωμάτων τους.

Οι εργοδότες γνωρίζουν και πρέπει και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ να καταλάβουν ότι είναι στην πράξη εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες, και επομένως δικαιούνται όλα όσα προβλέπει το εργατικό δίκαιο, ανεξαρτήτως των συμβάσεων που έχουν υπογράψει.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες!

Η εργοδοτική ασυδοσία που προκύπτει όμως από την βουλιμία των αφεντικών για μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, βρίσκει χώρο και αναπτύσσεται πάνω στην διάλυση του εργασιακού δικαίου, την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, και τη διαχρονική στήριξη των εργοδοτών από τις κυβερνήσεις, τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής επίθεσης με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Είναι εξάλλου γνωστό τοις πάσι ότι μια απλή διασταύρωση με τα στοιχεία της εφορίας θα έφτανε για να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν με μπλοκάκι ενώ είναι στην πράξη μισθωτοί και να υποχρεωθεί η εργοδοσία να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα μισθωτού.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου από την Π-Ι Ζαννής & Συνεργάτες. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έτσι και στη συγκεκριμένη, η εργοδοσία θα μας βρει απέναντί της.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες!

Να καταργηθεί το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») ως τρόπος απασχόλησης εργαζομένων.

Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας.

 

Πηγή: somt.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή