Κάποιοι κάτοικοι ντύνονται στρατιωτικοί και ονομάζονται Els Enfarinats…

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στο Ibi της Ισπανίας, μια πόλη μικρή σαν το Ναύπλιο περίπου ή την Πρέβεζα, κάθε 28 Δεκέμβρη γίνεται από ένα πραξικόπημα. Το Ibi όμως δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες της Ισπανίας, ούτε καν του κόσμου. Βρίσκεται κοντά στο Alicante και κυρίως ο κόσμος εκεί βιοποριζεται από την αναπτυγμένη παιχνιδοβιομηχανια. Για αυτό και μια τόσο παιχνιδιαρικη κωμόπολη δεν θα μπορούσε να έχει ένα βαρετό πραξικόπημα. Όχι κάθε χρόνο τουλάχιστον. Κάποιοι κάτοικοι ντύνονται στρατιωτικοί και ονομάζονται Els Enfarinats, οι αλευρωμένοι, και καταλαμβανουν την πόλη και φτιάχνουν γελοίους νόμους που η παράβαση τους επιφέρει πρόστιμο. Αυτό όμως δεν μένει αναπάντητο. Η αντίσταση ή αντιπολιτευση, όπως τέλος πάντων μεταφράζεται καλύτερα το Il opposicio, αναλαμβάνει δράση! Ξεσπά πόλεμος με αυγά και αλεύρι και η κατάληξη του είναι γνωστή από την αρχή, από όταν οι δυνάστες πήραν το όνομα των αλευρωμενων. Στο τέλος μαζεύονται όλοι και δίνουν τα λεφτά που μάζεψαν από τα πρόστιμα στους φτωχούς της πόλης. Το έθιμο αυτό κρατά 200 χρόνια και σταμάτησε μόνο επί Φρανκο. Το ’81 όταν οι κάτοικοι σιγουρευτηκαν ότι ο generalissimo δε γυρνά ξαναβγήκαν να παίξουν το παιχνίδι.

Οι λαοί θα βρίσκουν πάντα τρόπους να τιμωρούν τους καταπιεστές τους, είτε με αλευρι είτε με όπλα είτε με ένα βάδισμα που γεμίζει τις φρεσκιες διαστάσεις του δρόμου που γράφει και ο Νερούδα. Εδώ ξορκίζουν το κακό και ετοιμάζονται. Σαν τα γατάκια που παλεύουν μεταξύ τους. Και η αυλαία κλείνει με αλληλεγγύη. Έστω για μια μέρα του χρόνου.

Στη φωτογραφία ενας Enfarinat που τρωει αυγά να βάλει και στις τσέπες. Από τον φακό του Antonio Gibotta.

Από το FB profile : Yiannis Salapas

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.