fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ιάπωνες εργαζόμενοι | Η τρομακτική υποχρεωτική άδεια

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ποιος δεν θα πετούσε τη σκούφια του για 10 ημέρες έξτρα διακοπών; Από ό,τι φαίνεται, οι Ιάπωνες, στους οποίους δεν αρέσει καθόλου το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να μην πάνε στη δουλειά τους από τις 27 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου.

Ο λόγος της αναγκαστικής άδειας είναι η αλλαγή στον Θρόνο των Χρυσανθέμων: Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο θα παραιτηθεί για να έλθει στη θέση του ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο.

Σε ένα έθνος, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν μόλις εννέα μέρες άδεια αντί για τις 18 που δικαιούνται κάθε χρόνο, το δεκαήμερο της αργίας προκαλεί… τρόμο, σύμφωνα με την Guardian.

Την 1η Μαΐου, θα ξεκινήσει η Reiwa, η εποχή της «ευοίωνης αρμονίας», για να σηματοδοτήσει την αλλαγή του αυτοκράτορα.

Πέρυσι, το κοινοβούλιο είχε ψηφίσει για την καθιέρωση αυτού του δεκαήμερου ως αργία. Οι Ιάπωνες όμως, δεν ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν αυτές τις μέρες:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω τι να κάνω 10 ημέρες εκτός δουλειάς. Θα κάτσω σπίτι με τους γονείς μου. Παντού θα έχει πολύ κόσμο και θα είναι όλα ακριβά», λέει χαρακτηριστικά ο Σεϊσου Σάτο, 31χρονος χρηματιστής.

Κάποιοι γονείς που δουλεύουν στην εστίαση ή τη φιλοξενία, δεν ξέρουν τι να κάνουν τα παιδιά τους, αφού όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά, ενώ όσοι πληρώνονται με την ώρα ή την ημέρα, παραπονιούνται γιατί θα χάσουν χρήματα. Πάντως, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες χαίρονται γιατί έχουν κλείσει όλες τις θέσεις στις εκδρομές τους εδώ και μήνες.

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «μάλλον δυστυχισμένοι» λόγω των διακοπών, ενώ το 35% δήλωσε «ευτυχισμένοι». Σε άλλη δημοσκόπηση, το 60% των Ιαπώνων λέει ότι δεν παίρνουν όλη την άδεια που δικαιούνται γιατί αισθάνονται «ενοχή», ενώ άλλοι επειδή τους αποτρέπουν οι εργοδότες τους.

Την Δευτέρα, η βουλή υιοθέτησε νέα νομοθεσία που βάζει ανώτατο όριο στις ώρες εργασίας, καθώς αυξάνονται οι θάνατοι που οφείλονται στην εξάντληση λόγω δουλειάς. Επίσης, υπερψήφισε νόμο που επιτρέπει την είσοδο στη χώρα 340.000 εργαζομένων από άλλες χώρες τα επόμενα πέντε χρόνια, για να υπερκαλύψει τα κενά σε εργατικό δυναμικό.

 

Πηγή: www.protagon.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή