fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πώς να απολύσετε το αφεντικό σας | Απόσπασμα

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τελικά, χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι να παίρνουν όλες τις αποφάσεις για την παραγωγή και τη διανομή των ειδών που παράγουν και τις  υπηρεσίες που προσφέρουν. […] Τα πραγματικά απαραίτητα είδη, όπως η διατροφή, ηστέγη και η ενδυμασία θα μπορούσαν να εξασφαλίζονται από την εργασία όλων για λίγες μόνο ώρες τη βδομάδα.

Ωστόσο, μέχρι τότε όμως, πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές οι οποίες να προεικονίζουν αυτό το στόχο αλλά και να αντιταχθούμε στην καθημερινή ελεεινή πραγματικότητα της σύγχρονης μισθωτής σκλαβιάς. Το BossBusters , ένα σχέδιο δράσης των μελών των Βιομηχανικών Εργατών του κόσμου IWW, θεωρεί ότι η Άμεση Δράση στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση και των δύο αυτών στόχων.

Αλλά τι είναι η Άμεση Δράση;

Η Άμεση Δράση είναι κάθε μορφή πάλης ταξικού και κοινωνικού ανταγωνισμού η οποία τσακίζει τη δυνατότητα των αφεντικών να βγάζουν κέρδος και τους αναγκάζει να αποδέχονται τα αιτήματα των εργαζομένων. Η πιο γνωστή μορφή Άμεσης Δράσης είναι η απεργία, όπου οι εργαζόμενοι απλά σταματούν τη δουλειά τους και αρνούνται να παράγουν κέρδη για τα αφεντικά μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Η απεργία είναι η προτιμητέα επιλογή των “επαγγελματικών ενώσεων” όπως η ΓΣΕΕ, αλλά είναι αποδεδειγμένα ένας από τους λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των αφεντικών. […]

Οι εργαζόμενοι, εφόσον δε μπορούν να συμμετέχουν σε μια γενική απεργία διαρκείας όλων των εργαζομένων ή δε μπορούν να απεργήσουν μεμονωμένα, είναι πιο αποτελεσματικοί στη διεκδίκηση αιτημάτων τους όταν παραμένουν στην εργασία τους και υιοθετούν την Άμεση Δράση σαν μορφή πάλης. Σκοπίμως μειώνοντας τα κέρδη των αφεντικών ενώ συνεχίζουν να εισπράττουν τη μισθοδοσία τους, μπορούν να τσακίσουν την αντίσταση των αφεντικών χωρίς να τους δίνουν την ευκαιρία να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους χωρίς επιπλέον κόστος στην παραγωγή.

Με τον όρο Άμεση δράση εννοούνται όλες οι τακτικές εκείνες που μπορούν να υλοποιήσουν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι, χωρίς τη βοήθεια κυβερνητικών αντιπροσώπων ή γραφειοκρατικών συνδικαλιστών. Η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι κατάλληλη κίνηση αλλά αυτό δεν είναι μορφή Άμεσης Δράσης. […] Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματικές μορφές πάλης, άσχετα αν αυτό θα είναι αρεστό στα αφεντικά (και τα δικαστήρια τους).  Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο επιτυχημένες μορφές Άμεσης Δράσης:

Επιβράδυνση ρυθμού εργασίας ( Slowdown)

Η επιβράδυνση της εργασίας έχει μία μακριά και ένδοξη ιστορία. Το 1899, οι οργανωμένοι λιμενεργάτες της Γλασκόβης, στη Σκοτία απαίτησαν αύξηση των μισθών κατά 10% και μετά από άρνηση της εργοδοσίας κατεβήκανε σε απεργία. Τα αφεντικά προσέλαβαν απεργοσπάστες από τους αγροτικούς εργάτες της περιοχής και οι απεργοί υποχρεώθηκαν να αναγνωρίσουν την ήττα τους και να επιστρέψουν στη θέση τους με τους παλιούς μισθούς. Αλλά πριν επιστρέψουν στις θέσεις του άκουσαν τα παρακάτω λόγια από τον γραμματέα της ένωσής τους:

“Επιστρέφετε στη δουλειά με τους παλιούς μισθούς. Τα αφεντικά μάς δήλωσαν επανειλημμένα ότι ήσαν ευχαριστημένοι με την εργασία των αγροτικών εργατών που είχαν φέρει στις θέσεις μας όσο είχαμε απεργία. Αλλά εμείς είδαμε πώς δούλευαν οι απεργοσπάστες. Είδαμε ότι δεν ήξεραν να περπατήσουν πάνω στα καράβια και ότι τους έπεφταν τα μισά εμπορεύματα που κουβαλούσαν. Με λίγα λόγια, δύο από αυτούς με το ζόρι να βγάζαν όση δουλειά βγάζει ένας από εμάς. Ωστόσο, τα αφεντικά δήλωσαν γοητευμένοι από τη δουλειά αυτών των ανθρώπων. Συνεπώς δε μας μένει παρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους. Δουλέψτε όπως δουλεύανε οι απεργοσπάστες αγρότες.”

Η εντολή ακολουθήκε κατά γράμμα. Μετά από λίγες μέρες οι εργοδότες κάλεσαν τον γραμματέα της ένωσης ικετεύοντάς τον να πει στους λιμενεργάτες να δουλέψουν όπως πτιν και ότι ευχαρίστως θα έκαναν αύξηση  10% στους μισθούς.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, κάποιοι εργάτες που έφτιαχναν τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν ότι είχε γίνει περικοπή στους μισθούς τους. Οι εργάτες αμέσως πήγαν στο σιδηρουργείο και κόντυναν τα φτυάρια τους κατά δύι ίντσες. Επιστρέφοντας στη δουλειά τους είπαν στο αφεντικό “μικρός μισθός, μικρό φτυάρι”.

Ή φανταστείτε αυτό: Οι οδηγοί τρένων της  BART  (υπηρεσία σαν το Αττικό μετρό) έχουν δικαίωμα να ζητήσουν δέκα φορές στη βάρδια διάλειμμα “501” (για να πάνε στις τουαλέτες) σε οποιοδήποτε σημείο της κύριας γραμμής και ο Κεντρικός έλεγχος δε μπορεί να το αρνηθεί. Αλλά τι θα γινόταν αν ξαφνικά κάθε οδηγός έκανα δέκα φορές παρατεταμένα διαλείμματα “501” σε κάθε διαδρομή;

Απεργία Ζήλου : Εργασία σύμφωνα με τους κανονισμούς

Σχεδόν κάθε εργασία καλύπτεται από ένα λαβύρινθο οδηγιών, κανονισμών, διατάξεων και πάει λέγοντας, πολλοί από τους οποίους είναι ανεδαφικοί και μη εφαρμόσιμοι και που γενικά αγνοούνται. Οι εργαζόμενοι παρακάμπτουν συχνά τις εντολές και καταφεύγουν σε δικές τους λύσεις και πρακτικές απλά και μόνο για να επιτυγχάνουν τους στόχους παραγωγικότητας της εταιρείας. Συχνά αυτό γίνεται με την συναινετική “άγνοια” της εργοδοσίας και των διευθυντών που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των κανονισμών αφού κατανοούν ότι τέτοιες παρακάμψεις είναι απαραίτητες προκειμένου να καλύπτονται οι απαιτήσεις της παραγωγής.

Τι θα γινόταν όμως αν οι εργαζόμενοι ακολουθούσαν κατά γράμμα την κάθε διάταξη και τον κάθε κανονισμό; Αποτέλεσμα θα ήταν η σύγχυση με πτώση παραγωγικότητας. Και το καλύτερο από όλα είναι ότι κανένας δε μπορεί να κατηγορήσει τους εργαζόμενους για την τακτική τους αφού σε τελική ανάλυση απλά “ακολουθούν τους κανονισμούς”.

Με τις κρατικοποιήσεις, οι απεργίες απαγορευόντουσαν στους Γαλλικούς σιδηροδρόμους. Αλλά οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους βρήκαν τρόπο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Κάποιος νόμος καλούσε τον μηχανικό να ελέγχει και να επιβεβαιώνει την ασφάλεια διέλευσης πάνω από όποια γέφυρα πρόκειται να περάσει το τρένο. Αν μετά από τον προσωπικό έλεγχο της γέφυρας, είχε την όποια αμφιβολία τότε έπρεπε να συμβουλευτεί το υπόλοιπο πλήρωμα του τρένου. Φυσικά ο παραπάνω έλεγχος γινόταν σε κάθε γέφυρα και φυσικά ακολουθούσε η συμβουλευτική σύσκεψη με το υπόλοιπο πλήρωμα. Επίσης φυσικά οι καθυστερήσεις ήταν τρομακτικές.

Για να πετύχουν κάποια αιτήματα οι εργαζόμενοι στα Αυστριακά ταχυδρομεία ακολούθησαν πιστά τη διάταξη να ζυγίζουν προσεκτικά όλα τα γράμματα, πακέτα κλπ. για να επιβεβαιώνουν ότι είχαν τα ανάλογα γραμματόσημα. Πριν δε ζύγιζαν τα όσα γράμματα και δέματα είχαν εμφανώς λειψό βάρος ακολουθώντας μεν το πνεύμα της διάταξης αλλά όχι κατά λέξη. Πηγαίνοντας όμως το κάθε ξεχωριστό γράμμα ή δέμα στις ζυγαριές για προσεκτικό ζύγισμα και μετά επιστρέφοντάς το στην κανονική του θέση, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι κατάφεραν να προκαλέσουν την πλήρη συμφόρηση των ταχυδρομείων από τη δεύτερη κιόλας μέρα.

Πώς να απολύσετε το αφεντικό σας – Οδηγός Άμεσης Δράσης για Εργαζομένους

Απόσπασμα από φυλλάδιο που εκδόθηκε από τους BossBusters . Διαβάστε όλο τον οδηγό στη βιβλιοθήκη του #I for Interview, εδώ.

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή