fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

H&M, Zara και ρύπανση από..βισκόζη

στo Workerland/Χωρίς κατηγορία

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Προς:  Zara, H&M και άλλους κολοσσούς της Ευρωπαϊκής μόδας

” Τα ρούχα που πουλάτε είναι συνώνυμα με την καταστροφική ρύπανση του αέρα και των υδάτων γύρω από τα εργοστάσια βισκόζης στην Ασία. Εμείς οι πελάτες απαιτούμε από εσάς την άμεση δέσμευσή σας σε μία νέα πολιτική παραγωγής προϊόντων, με μηδενικό παράγοντα μόλυνσης και σε νέες διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν τη χρήση “καθαρών τεχνολογιών”. Σταματήστε να αγοράζετε πρώτες ύλες από παραγωγούς που δε πληρούν τις προδιαγραφές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά όλα αυτά;

Τόσο η H&M όσο και η Zara φέρουν ευθύνη για την καταστροφική περιβαλλοντική μόλυνση στην Ασία. Τα ρούχα, που τόσοι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν και φορούν, είναι φτιαγμένα από υφάσματα που προέρχονται από τα εργοστάσια που  απορρίπτουν ακατάλληλα, τοξικά ύδατα απευθείας σε ποτάμια και ρέματα. Και όσο και αν δηλώνουν οι εταιρίες ότι “ενδιαφέρονται για όλα αυτά”, στη πράξη δεν έχουν καν δώσει ούτε μία υπόσχεση για να σταματήσουν να προμηθεύονται από αυτά τα εργοστάσια και να αποτραπεί η ρύπανση.

Οι ερευνητές που επισκέφτηκαν τα “καταστροφικά” εργοστάσια, αντιλήφθηκαν τα σφάλματα ρύπανσης από τη πρώτη στιγμή της έρευνας. Οι δοκιμές ποιότητας των υδάτων και οι συζητήσεις με τους ντόπιους επιβεβαίωσαν την αλήθεια, πως αυτές οι γραμμές παραγωγής καταστρέφουν το τοπικό περιβάλλον και τις κοινότητες γύρω από τις εγκαταστάσεις. Το χειρότερο όλων είναι πως η ρύπανση δεν είναι φυσικά μονόδρομος μα θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά. Οι  λεγόμενες “καθαρές τεχνολογίες παραγωγής” είναι διαθέσιμες για τους παραγωγούς και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ευρέως, εάν τις απαιτήσουν μεγάλες μάρκες όπως η H&M και η Zara.

Τα μεγάλα εμπορικά ονόματα έχουν επιρροή και σίγουρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της καταστροφής, εάν το θελήσουν. Ζητώντας από τις εταιρείες βισκόζης να εκσυγχρονίσουν τη γραμμή παραγωγής τους και ταυτόχρονα βέβαια, προσφέροντάς τους την αντίστοιχη υποστήριξη, θα μπορούσαν επιτέλους τα εργοστάσια  “βισκόζης” και άλλων υφασμάτων να αποκτήσουν πολύ πιο “φιλικές” παραγωγικές διαδικασίες.

Στη λίστα των εμπλεκόμενων εργοστασίων περιλαμβάνονται δέκα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια εργοστάσια της εφοδιαστικής αλυσίδας υφασμάτων που εδρεύουν στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία. Εταιρίες όπως η H&M και η Zara είναι κάποιοι από τους “μεγαλύτερους” πελάτες τους.

Η βισκόζη είναι μια φυτική ίνα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση σε σχέση με το βαμβάκι ή τα συνθετικά προϊόντα. Συχνά πλασάρεται στους καταναλωτές σαν μία πιο “οικολογικά βιώσιμη” επιλογή – και θα μπορούσε σίγουρα να είναι κάτι τέτοιο υπό άλλες συνθήκες. Η βισκόζη που αγοράζουν η H&M και η Ζάρα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας χημικής εντατικής διαδικασίας  που δεν υφίσταται πραγματικούς περιβαλλοντικούς ελέγχους. Με απλά λόγια, τα επικίνδυνα χημικά και επιβλαβή αέρια που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής/επεξεργασίας,  υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνιστώμενα επίπεδα.

Η έρευνα από εργοστάσιο σε εργοστάσιο αποκάλυψε τις μαρτυρίες εργαζομένων και ντόπιων κατοίκων για ασθένειες ανθρώπων, για μη πόσιμο νερό και για πλήρως κατεστραμμένη αλιεία. Σε κάποιο από τα εργοστάσια της Κίνας οι κάτοικοι δήλωσαν ότι δε τολμούν να “δώσουν” τα νεκρά ψάρια ούτε ως τροφή για τα γουρούνια τους λόγω των  υψηλών επιπέδων μόλυνσης. Οι δοκιμές ποιότητας του νερού επιβεβαίωσαν αυτές τις ιστορίες, βρίσκοντας στα δείγματα ρύπους που ξεπερνούν κατά πολύ τα μη αυστηρά νομικά όρια που υπάρχουν.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.

Η H&M και η Zara έχουν ήδη “ευαισθητοποιηθεί” από την ευρεία κάλυψη της καμπάνιας από τα ΜΜΕ και τώρα είναι η σειρά μας, εμείς οι ίδιοι οι καταναλωτές, να φωνάξουμε. Έχει ήδη πετύχει μία φορά,  αφού χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές παράγοντας ρούχα για τους γίγαντες της μόδας, τοτε οι H&M και Zara υπέγραψαν μία συμφωνία “ορόσημο” μετά από τη πίεση των καταναλωτών.

Ας το κάνουμε ακόμα μία φορά!”

 

 

Μετάφραση : Αμάντα Πατσοπούλου

Από : act.wemove.eu

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή