fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Στη Βιρτζίνια η Χέδερ δολοφονήθηκε γιατί δεν εξοργιστήκαμε

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ο Robert E. Lee, η λευκή υπεροχή και τα αυγά που εκκολάπτονται

Στο Charlottesvillle της Virginia υπάρχει από χρόνια το άγαλμα του Στρατηγού Robert E. Lee, να θυμίζει τον στρατό των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να κατεβάσουν το άγαλμα του επικεφαλής του στρατού αυτού, μαζί με άλλα σύμβολα της Συνομοσπονδίας των νότιων πολιτειών. Η απόφαση ήταν αρκετή ως αφορμή να εξαγριώσει όσους θα ήθελαν την Αμερική να γυρίσει στα χρόνια πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμό της: τα χρόνια της δουλείας. Κι έτσι, χθες, Σάββατο 12 Αυγούστου, διοργάνωσαν άλλη μία συγκέντρωση υπεράσπισης των χαμένων «λευκών κεκτημένων», αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τον φόνο. Διαδήλωσαν με μίσος εναντίον των συγκεντρωμένων αντιρατσιστών και αντιρατσιστριών και κατέληξαν να σκοτώσουν την Heather Heyer, 32 ετών και να τραυματίσουν άλλα 35 περίπου άτομα.

Τον Ιούνιο στη Βιρτζίνια δολοφονήθηκε μια 17χρονη Μουσουλμάνα. Τον Αύγουστο μια λευκή Αντιρατσίστρια. Και οι δύο ήταν Αμερικανίδες. Δολοφονήθηκαν για τον ίδιο λόγο; Δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε, όμως, ότι ζούσαν σε μια χώρα η οποία επικύρωσε εκλογικά τον πολιτισμό της βίας και της κυριαρχίας. Της «υπεροχής». Της λευκής υπεροχής, της αρσενικής υπεροχής, της επαγγελματικής υπεροχής, της σεξουαλικής υπεροχής, της ταξικής υπεροχής. Και γνωρίζουμε ακόμα ότι οι δολοφονίες αυτές ενδεχομένως να συνέβαιναν και πριν την εκλογική επιβεβαίωση της «υπεροχής». Και αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι ο Trump έρχεται απλά να επικυρώσει μια κυρίαρχη κουλτούρα και να απελευθερώσει τα πιο χαμερπή και σκοτεινά ένστικτα των συνειδητών ή ασυνείδητων φορέων της κουλτούρας αυτής. Η οποία δεν υπάρχει μόνο στην Αμερική του Trump.

Ο Στρατηγός Robert Edward Lee ήταν ένας από τους επιφανέστερους του Αμερικανικού Εμφυλίου, ίσως ο επιφανέστερος όλων. Ήταν σκληρός υπέρμαχος της «υπεροχής», άσχετα αν μετά τον πόλεμο επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί το όνομά του προς χάριν της συμφιλίωσης του αμερικανικού έθνους και πέρασε στην ιστορία ως μη υπέρμαχος της δουλείας. Τα μέλη όμως της Ku Klux Klan, της «White Supremacy» και άλλων φασιστικών ομάδων γνωρίζουν καλά τι συμβολίζει ο στρατηγός αυτός. Και γι’ αυτό σκότωσαν τη Heather Heyer χθες στη Βιρζτίνια. Γι’ αυτό τραυμάτισαν -και από τύχη δεν σκότωσαν- κι άλλους.

Η δολοφονία αυτή θα μπορούσε να έχει συμβεί και λίγους μήνες πριν. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν μέλη αυτών των δολοφονικών συμμοριών έκαναν πάλι πορείες με πυρσούς γύρω από το άγαλμα και συγκρούστηκαν και πάλι με διαδηλωτές που εναντιώθηκαν στο ρατσισμό και τον φασισμό. Τότε δεν δόθηκε, όμως, η προσοχή που χρειαζόταν για να αποτραπούν καινούργιες δολοφονίες. Δεν είχαμε θυμώσει αρκετά, όπως έγραφε η Heather Heyer στο προφίλ της στο facebook.

Ο φερόμενος ως διοργανωτής της χθεσινής φασιστικής συγκέντρωσης “Unite the Right”, Jason Kessler, δήλωσε ότι η συγκέντρωση αυτή έγινε όχι μόνο για την υπεράσπιση του αγάλματος, αλλά και για το δικαίωμα των λευκών να έχουν φωνή.

Ο δήμαρχος του Charlottesville, δήλωσε αηδιασμένος από την παρουσία των εθνικιστών στην πόλη του και κατηγόρησε ευθέως τον Donald Trump.

Ο δράστης της επίθεσης, James Fields Jr.,  φέρεται να είναι ένας 20χρονος φασίστας, ο οποίος είχε θεαθεί νωρίτερα με ιδιαίτερη αμφίεση ως μέλος φασιστικής ομάδας. Προσπάθησε να δραπετεύσει, αλλά τον έπιασαν και τον κατηγόρησαν για δολοφονία, τραυματισμούς και μη αποφυγή ατυχήματος. Είναι τέτοια η λευκή υπεροχή του που τον οδήγησε στο να πάρει το αυτοκίνητό του και να το ρίξει πάνω σε μαζεμένο πλήθος

Συνελήφθησαν και άλλα τρία άτομα που έφεραν οπλισμό. Η επίσημη εκδοχή του γεγονότος μιλάει για αντιμαχόμενες ομάδες. Ο πρόεδρος της Αμερικής δήλωσε ότι δεν θέλει άλλες τέτοιες θλιβερές συγκρούσεις από πολλές πλευρές στην Αμερική, ενώ αρκετά πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων έγραφαν για θάνατο που προκλήθηκε από σύγκρουση αντιμαχόμενων ομάδων. Πολλά προφίλ στο ελληνικό facebook αναρωτήθηκαν τι τίτλο ειδήσεων θα έβαζε ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ.

μοντάζ από @snbbloopers

Το θέμα είναι ότι τα συνθήματα των φασιστών του alt–right κινήματος στην Αμερική θα ακουστούν ξανά: «white lives matter» και «blood and soil». Και θα έχουν και άλλα θύματα. Κι εκεί κι εδώ. Να μη ξεχάσουμε ότι οι δικοί «μας» φασίστες έστειλαν νωρίς το Σάββατο μήνυμα αλληλεγγύης στους ομοϊδεάτες τους, σα να τους δίνουν την ευχή τους, σα να τους κλείνουν το μάτι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξέρουμε αν τους συνεχάρηκαν μετά τη δολοφονία της Heather Heyer.

από infowar

Ας έχουμε στο νου ότι για όλο αυτό δεν φταίει μόνο ο Donald Trump. Φταίει το κτήνος που τον εκθρέφει. Φταίει το φίδι που αφήνει τα αυγά του παντού όσο υπάρχει αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης να τα εκκολάπτει. Και όσο κι αν όλοι αυτοί οι αηδιαστικοί τύποι εμφανίζονται ως αντι-συστημικοί και «πληττόμενοι» από την υποτιθέμενη «δημοκρατία», ξέρουμε καλά ότι εκφράζουν το πιο βαθύ σύστημα, τον πιο σκληρό καπιταλισμό και θα φτάσουν μέχρι τέλους για να το υπερασπιστούν. Όπως έκαναν πάντα.

 

Ελένη Παγκαλιά / www.toperiodiko.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή