fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η κυβέρνηση κατάφερε να εξοργίσει και να αφυπνίσει τους γιατρούς

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μέσα «ναι» έξω «όχι»

Μαζική ανυπακοή και μη εφαρμογή του νόμου είναι η πρόταση που προκρίνουν οι γενικές συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διήμερο από άκρη σ’ άκρη της χώρας, στην περίπτωση άρνησης της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για τα εργασιακά, όπως το χαρακτηρίζουν, που τελικά υπερψηφίστηκε χθες.

Με τη fast track διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση κατάφερε να εξοργίσει και να αφυπνίσει τους γιατρούς. Αποτέλεσμα, η μαζική, καθολική απόρριψη του σχεδίου νόμου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες δύο ημέρες από τα Χανιά μέχρι τον Έβρο και οι μαζικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία της χώρας με ομόθυμο το συναίσθημα της αγανάκτησης αλλά και το αίτημα για κλιμάκωση του αγώνα.

«Ο,τι δεν τόλμησαν οι άλλοι…»

Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2008 είχε ανακύψει το ίδιο θέμα, της ενσωμάτωσης δηλαδή της κοινοτικής οδηγίας 2003/88/ΕΚ, οι μαζικές κινητοποιήσεις των γιατρών είχαν αναγκάσει τον τότε υπουργό Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο, να έρθει σε διπλή συμφωνία με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών για 5.000 προσλήψεις και υπέρβαση του ωραρίου απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία και να αναστείλει την εφαρμογή της οδηγίας.

«Ο,τι δεν τόλμησαν να κάνουν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, το κάνει η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς ούτε καν να κοκκινίζει», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Χθες, ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, που ξηλώνει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, εκατοντάδες νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην Αριστοτέλους και φώναξαν συνθήματα έξω από το υπουργείο Υγείας.

Οταν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ μπήκε στο υπουργείο για να εκφράσει τη θέση της, δεκάδες διαδηλωτές την ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη μαζική είσοδο γιατρών στο υπουργείο με συνθήματα και αγωνιστική διάθεση.

Οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν μέχρι την πόρτα του υπουργού Υγείας στον δεύτερο όροφο, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή.

Η αντιπροσωπεία των γιατρών συνάντησε τον γενικό γραμματέα Γιώργο Γιαννόπουλο και του διαμήνυσε πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Στη συνέχεια οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν μαζική πορεία μέχρι τη Βουλή όπου εξέφρασαν το αίτημα να βγει ή ο υπουργός Υγείας ή ο αναπληρωτής υπουργός για ένα λεπτό προκειμένου να καταθέσουν το αίτημα τους για απόσυρση του σχεδίου νόμου, πράγμα που δεν έγινε.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, 5ήμερο, 6ωρο, μια εφημερία», «Η υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», ενώ το πανό της ΟΕΝΓΕ έγραφε: «Οχι στην ελαστική εργασία, όχι στην ελαστική Υγεία. Το νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

«Η κυβέρνηση βαφτίζει ως “οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών” την ουσιαστική και πλήρη αποδιοργάνωση του», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Επί της ουσίας, εξηγούν η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, το σχέδιο νόμου περί «ρύθμισης του ωραρίου των γιατρών» προβλέπει ανώτατο όριο 48 ωρών την εβδομάδα, αλλά δεν διακρίνεται ο πρωινός χρόνος εργασίας από τον υπερωριακό, ενώ ο υπολογισμός του 48ωρου δεν γίνεται στο διάστημα μιας εβδομάδας, αλλά είναι ο μέσος όρος εργασίας σε 4μηνη βάση.

Καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (6ωρο, πενθήμερο) και ελαστικοποιεί πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, αφού προβλέπει και ατομικές συμβάσεις όταν υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εργασία που ξεπερνά τις αρχικές 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Για τις επιπλέον ώρες εισάγεται η ρήτρα της ατομικής εξαίρεσης (opt out). Δεδομένης όμως της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, το απόλυτο δικαίωμα της μη εφημερίας των γιατρών όσες φορές έχει ζητηθεί να ασκηθεί, η πολιτεία παρανόμως το έχει αρνηθεί και έχει δώσει με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα εντολή να βρίσκεται στη θέση του ο γιατρός, υποχρεώνοντας τον σε υπερεργασία.

Οι επιπλέον ώρες θα πληρώνονται βάσει της ατομικής σύμβασης και όχι ως υπερωρίες, ενώ ο γιατρός με ατομική δήλωση θα αναλαμβάνει και τη συνολική ευθύνη στην περίπτωση ενδεχόμενου ιατρικού λάθους λόγω υπερκόπωσης.

Ακόμα, η εφημερία ετοιμότητας (ο γιατρός είναι στο νοσοκομείο, σε αναμονή) θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν προσμετράται στον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Με τον τρόπο αυτόν καθιερώνεται απεριόριστος αριθμός εφημεριών ετοιμότητας για τους ειδικευμένους γιατρούς από τη στιγμή που αυτές δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας.

Μέχρι σήμερα οι ειδικευμένοι γιατροί εργάζονταν περίπου 240 ώρες τον μήνα και πραγματοποιούσαν 7 εφημερίες.

Με τον νέο νόμο υπολογίζεται ότι θα εργάζονται 250 ώρες τον μήνα και θα πραγματοποιούν 11-14 εφημερίες.

«Στην καλύτερη περίπτωση οι γιατροί θα εργάζονται 12 ώρες ημερησίως, ενώ θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους 30-40%», αναφέρει ο Π. Παπανικολάου.

Συνέπειες και για τους ασθενείς

Ακόμα, αναμένεται να δημιουργηθεί αλαλούμ στην παρακολούθηση των ασθενών δεδομένου ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει τον απαραίτητο χρόνο για την παράδοση της πρωινής στην απογευματινή εφημερία, χρόνος κατά τον οποίο ενημερώνεται για την κατάσταση των ασθενών ο γιατρός που παραλαμβάνει από τον γιατρό που παραδίδει, εξηγεί το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ.

Τέλος, ανοίγει τον δρόμο να προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί εκτός ΕΣΥ με μπλοκάκι για να κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία (καταργώντας τη διάταξη 3754), ένα θέμα που αφορά ειδικότερα την περιφέρεια, και καταργεί τα ρεπό, τη στιγμή που σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί λαμβάνουν ένα ρεπό ύστερα από κάθε ενεργή εφημερία.

 

Πηγή: efsyn.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή