fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

παράνοια

Η κατασκευή της παράνοιας | Μέρος Β’

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πάντα η υγιεινιστική τρομοκρατία είναι ειδική (και ιδιαίτερα διεισδυτική) εκδοχή της γενικής κρατικής / καπιταλιστικής τρομοκρατίας.

Η ασταμάτητη μηχανή ωστόσο έχει την εντύπωση πως η τωρινή εκστρατεία έχει κάτι επιπλέον – σε σύγκριση με προηγούμενες («γρίπη των πτηνών», «γρίπη των χοίρων»).

Τώρα υπάρχει γεωπολιτική γείωση που υπονοεί την ενοχοποίηση ενός συγκεκριμένου κράτους (του κινεζικού)· και απ’ την άλλη μεριά οι πρόθυμοι αυτής της εκστρατείας δείχνουν συστηματική λύσσα στο να εμφανίζουν τον covid-19 σαν την «αλ Κάιντα» των γριπο-ιών…

Περιστατικά σαν αυτά στην νοτιοκορεατική Daegu (γενικός πανικός με έναν μόνο θάνατο) ή στην ουκρανία (όπου το ότι είναι φασίστες δεν φαίνεται αρκετό σαν εξήγηση…) δεν θυμάται η ασταμάτητη μηχανή να είχαν συμβεί στο παρελθόν, σαν παράγωγα των προηγούμενων υγιεινιστικών τρομοκρατικών εκστρατειών.

Ούτε θυμάται να είχαν “αναπτυχθεί” τόσο λεπτομερειακές αναπαραστάσεις οικονομικής καταστροφής εξαιτίας μιας ακίνδυνης επιδημίας.

Παίζει ρόλο η ακόμα εντονότερη μηχανοποίηση / μεσολάβηση των εντυπώσεων απ’ τα λεγόμενα «social media» στην εντατικοποίηση των κρίσεων ατομικού και συλλογικού πανικού και εφαρμοσμένης παράνοιας;

Η καθολική πληροφοριοποίηση έχει φτάσει στο σημείο της μαζικής παραγωγής ψυχοσυναισθημάτων διπολισμών;

Όπως και νάχει η «διαχείριση» του covid-19 αποδεικνύεται χιλιάδες φορές ποιο επικίνδυνη απ’ τον ίδιο.

Είναι βιοπολιτική, που βρίσκεται στα όρια «άσκησης βιολογικού πολέμου» – και όχι μόνο στην κίνα.
(φωτογραφία: Ντελιβεράδες…

Το υποψιάζεσθε όσοι δουλεύετε πάνω σε δύο ρόδες: σε περίπτωση ανάγκης αυτή η δουλειά που είναι το νευρικό σύστημα των πόλεων θα γίνει η έσχατη ελπίδα επιβίωσης για τους κατοίκους τους…)


Ένας νεκρός σε τροχαίο ατύχημα είναι ένας νεκρός. Ένας νεκρός απ’ τον covid-19 δεν είναι «ένας» νεκρός. Είναι ο Πρώτος. Ούτε ο επόμενος είναι «ένας». Είναι ο Δεύτερος.

 

Το αριθμητικό «ένας» σημαίνει «ένας». Το αριθμητικό «πρώτος» σημαίνει έπονται κι άλλοι· περιμένουμε κι άλλους· εντέλει (κρυφά…) θα θέλαμε κι άλλους.

Συνεπώς, πριν καν υπάρξει (μεγάλη) ποσότητα νεκρών απ’ τον covid-19 κατασκευάζεται ο προϊδεασμός του «επερχόμενου κύματος»· η αναμονή του· ή, ακόμα καλύτερα «ποιά αναμονή του;», είναι εδώ, κάπου γύρω! όπου νάναι εμφανίζεται!..

Τι εμφανίζεται; Ο θάνατος! Ατομικός μεν επειδή ΣΕ αφορά· μαζικός δε επειδή έτσι μοιάζει πειστικότερο (σε κοινωνίες υψηλού ατομισμού) ότι μπορεί-και-να-μην-την-γλυτώσεις.

Με το «πρώτος νεκρός» εγκαθίσταται μια «αγωνιστική παράσταση Θανάτου»: κατασκευάζεται η αγωνία (που στα ελληνικά έχει την ίδια ετυμολογική καταγωγή, απ’ τη λέξη «αγών», που με την σειρά της κατάγεται απ’ το «άγω»…) που πρέπει να γίνει αμέσως συναίσθημα, κι όχι να μείνει αδιάφορες λέξεις.

«Πρώτος νεκρός»: δεν είναι κάποιος που βιάστηκε να πεθάνει, κάποιος που έτρεξε να πέσει πάνω στον Μαύρο Άρχοντα πριν προλάβουν άλλοι να του πάρουν την δόξα· είναι η αρχή ενός «ντόμινο»!…

Τι κι αν η καταμετρημένη πραγματικότητα δείχνει επίμονα το αντίθετο! Τι κι αν απ’ τους 634 με «θετικό τεστ» στο κρουαζερόπλοιο diamond princess έζησαν οι 632;

Τι κι αν απ’ τα 1200 διαπιστωμένα κρούσματα σε 26 κράτη του κόσμου (εκτός κίνας) τα 1192 έζησαν; (Χθεσινή ανάρτηση).

Τι κι αν όλες οι καταγραφές δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν εμφανίζει καν συμπτώματα, ενώ ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό εμφανίζει ήπια τέτοια (τύπου ήπιας γρίπης);

Η σύγχρονη, post modern και post industrial κατασκευή της παράνοιας ξεπερνάει (για την ακρίβεια: ξεσκίζει!) ακόμα κι εκείνα τα δεδομένα που πριν μισό αιώνα, στον (τότε) καπιταλιστικό κόσμο, θα ήταν καθησυχαστικά…


Η Σούζαν Σόντακ, στο Illness as Metaphor, Aids and its Metaphors (εκδόθηκε το 1991) σημειώνει απ’ την αρχή:

… Κάθε νόσος η οποία αντιμετωπίζεται ως μυστήριο και προκαλεί έντονο φόβο πιστεύεται πως είναι ηθικά, αν όχι κυριολεκτικά, μεταδοτική…

Η «μεταδοτικότητα» είναι μεν ένα πραγματικό στοιχείο για κάποιες ασθένειες· αλλά δεν είναι από μόνη της «αρρώστια»!!!

Όμως στην περίπτωση του covid-19 που έχει πραγματική θνησιμότητα πολύ μικρότερη κι από εκείνη της κοινής γρίπης, στην κατασκευή του Φόβου αξιοποιείται με το ίδιο βάρος (ή και με ελαφρά μεγαλύτερο) ο αριθμός των κρουσμάτων· δίπλα στον αριθμό των νεκρών (αρκεί αυτός ο τελευταίος να είναι τουλάχιστον τετραψήφιος).

Η ταχύτητα μετάδοσης ενος ιού που γενικά περνάει απαρατήρητος (ως προς τα συμπτώματα) υπονοείται η ίδια σαν παθολογικό ζήτημα, σαν αρρώστια· σαν προκαταβολή θανάτου.

Πηγή: www.sarajevomag.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή