fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

εκδίκηση αφεντικού

Η εκδίκηση νταή προϊσταμένου θέλει στρατηγική

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: Αμάντα Πατσοπούλου
Για το #IforInterview
Αγγλικό κείμενο: The Most Effective Way to Get Revenge on a Terrible Boss

Μία υπάλληλος έφτασε στα όρια της και μη αντέχοντας άλλο τις φωνές και την καταχρηστική συμπεριφορά του προϊσταμένου της, αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή της. Έβαλε στο σχέδιο έναν έμπιστο φίλο και περίμενε μέχρι την επόμενη φορά που ο νταής προϊστάμενος θα είχε ένα από τα ξεσπάσματα του. Ευθύς τηλεφώνησε στον φίλο της που περίμενε stand-by εκεί κοντά και αυτός με τη σειρά του, παριστάνοντας τον Φύλακα ασφαλείας του κτιρίου, εμφανίζεται και ενημερώνει σαστισμένος το «μεγάλο αφεντικό» ότι διαδραματίζεται, αυτή τη στιγμή,  μία επείγουσα κατάσταση στον όροφο. Το αφεντικό σπεύδει να εξετάσει την κατάσταση, πιάνει στα πράσα τον προϊστάμενο να «τραμπουκίζει» αισχρά την υπάλληλο  και τον απολύει επιτόπου.

Οκ, ίσως να μοιάζει με σκηνή από ταινία τύπου Gossip Girl ή στημένο σενάριο από ριάλιτι που πρωταγωνιστούν μοντέλα και γιαπήδες αλλά όπως και να ‘χει, έρχεται ο ψυχολόγος Χάρβευ (Harvey Hornstein) και μας λέει πως ένα παρόμοιο σχέδιο, είναι η ιδανική απάντηση στο bullying.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Χάρβευ έκανε μια έρευνα στην οποία αποδείχθηκε ότι το 90% των υπαλλήλων έχουν υποστεί,  από κάποιον ανώτερο στην εταιρική ιεραρχία, κακομεταχείριση η οποία περιλαμβάνει συνήθως εξευτελισμό, ψυχολογικά παιχνίδια εξουσίας/κυριαρχίας και άδικη απόδοση ευθυνών για λάθη άλλων.

Βασισμένος σε μαρτυρίες εργαζομένων κατάφερε να ορίσει τα τρία βασικά συστατικά ενός σωστού σεναρίου υπαλληλικής εκδίκησης:

Η επιτυχημένη εκδίκηση πρέπει:

  • να είναι άψογα στοχευμένη (προς τον/την νταή προϊστάμενο/η)
  • να τοποθετηθεί σωστά χρονικά
  • να έχει σωστό κίνητρο (δηλαδή την εξάλειψη του φαινομένου κακοποίησης και όχι τη δημιουργία μιας ακόμα αντιπαράθεσης)

Περισσότερες από τα 2/3 των ιστοριών εκδίκησης που έφτασαν στον Χάρβευ, δεν είχαν επιτύχει στο να δώσουν ένα τέλος στο bullying. Υπήρξαν ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι κατάφεραν περίτεχνα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας τους αλλά η πλειοψηφία δεν πέτυχε το σκοπό της.

Ένας υπάλληλος της Bank of America, που είχε κατηγορηθεί αδίκως για τα προβλήματα στο σύστημα μισθοδοσίας, έριξε ιό στους υπολογιστές της τράπεζας · μία εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρία, σιχάθηκε τις λεκτικές επιθέσεις του αφεντικού της και αποφάσισε να σαμποτάρει εταιρικά έγγραφα σβήνοντας σημαντικές προτάσεις από τα ηλεκτρονικά αρχεία.

Αν και ακούγονται εξίσου απολαυστικές καμία από τις δύο τακτικές δεν επέφερε ουσιαστική αλλαγή στο εργασιακό περιβάλλον. Αντιθέτως, η φάση με το ιό, απλά έκανε κόλαση τη δουλειά όλων των εμπλεκομένων συναδέλφων του υπάλληλου.

Ο Χάρβευ προλογίζει τη μελέτη του με μια προειδοποίηση:

Τίποτα από όσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν αποτελεί ενθάρρυνση ή υποστήριξη των μελλοντικών σας εκδικητικών πρακτικών απέναντι στα αφεντικά σας.

Αν παρόλα αυτά πρέπει να εκδικηθείτε, τουλάχιστον καταστρώστε πρώτα μία καλή στρατηγική. 

 

Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: Αμάντα Πατσοπούλου
Για το #IforInterview
Αγγλικό κείμενο: The Most Effective Way to Get Revenge on a Terrible Boss

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή