fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η ανικανότητα και η διαφθορά δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

#oi_istories_sas

Γράφει ο αναγνώστης του #IFI: Γ.Κ.

Ο εκτελών χρέη Δασάρχη *****, Χ.M., χρησιμοποιεί το εποχικό προσωπικό που υπάγεται στο Δασαρχείο ***** στα πλαίσια του Κοινωφελούς Προγράμματος Αντιπυρικής Προστασίας που εκπόνησε το 2018 ο ΟΑΕΔ (κατόπιν και της ανανέωσης για ένα ακόμη 8μηνο που υπερψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2019) ώστε να εξυπηρετήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του προσκείμενου στον ****** Δημάρχου ******, ΚX.

Αυτό συμβαίνει καθότι κι ο ίδιος ο Δασάρχης έχει μεταπηδήσει από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναθέτει στους δασεργάτες αλλά και στους επιβλέποντες δασολόγους / δασοπόνους που μετέχουν στο εν λόγω Κοινωφελές Πρόγραμμα τον καθαρισμό του οδικού δικτύου από χαμηλή βλάστηση και δενδρύλλια που βρίσκονται περιμετρικά των αυτοκινητοδρόμων, ιδίως σε τουριστικά μέρη, δίχως να αποτελούν τμήμα της αρμοδιότητας του Δασαρχείου.

Αντιθέτως, η ευθύνη εργασιών ή παρεμβάσεων έγκειται στη Δημοτική Αρχή καθώς επίσης και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Τα τμήματα εθνικού κι επαρχιακού δικτύου όπου εξαναγκάζονται, υπό το φόβο εκδίωξης από το Κοινωφελές Πρόγραμμα, να απασχοληθούν οι συμμετέχοντες είναι το Λιμένας-Π*****και το Λιμένας-Μ*********.

Με υποτυπώδη ή, συνηθέστερα, ανύπαρκτη οδοσήμανση και λοιπά μέτρα ασφαλείας, καθώς το Δασαρχείο αρνείται να παράσχει ατομικά και συλλογικά μέσα προστασίας στους συμμετέχοντες εργαζομένους συνανθρώπους μας πλην των ελαχίστων (ένα ζευγάρι υποδημάτων και μία φόρμα) που προμήθευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος 5 μήνες έπειτα της έναρξης εφαρμογής του Προγράμματος, παράγεται έργο το οποίο εν συνεχεία χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ο νυν Δήμαρχος στην προεκλογική του εκστρατεία προκειμένου να επιτύχει την επανεκλογή του.

Η παρούσα κατάσταση

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και λεκτικές αναφορές που έχουν πραγματοποιηθεί στον ΟΑΕΔ *****, ως αρμόδια Υπηρεσία για τον έλεγχο του Δασαρχείου ως φορέα υλοποίησης, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.

Προφανώς επικρατεί η λογική της συγκάλυψης, ως κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη, που κυριαρχεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και είναι ακόμη πιο έντονη στις τοπικές κοινωνίες της νησιωτικής ή ηπειρωτικής Ελλάδας. Περαιτέρω ενέργειες δεν έχουν αναληφθεί, υπό τον φόβο εκδικητικών μέτρων από πλευράς της Διοίκησης που άλλωστε έχει ήδη παρατείνει το ωράριο εργασίας ενώ υποχρεώνει τακτικά τους εργαζομένους να ασκούν τα καθήκοντά τους υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατά παράβαση των προβλεπόμενων όρων που εμπεριέχονται στην αντίστοιχη προκήρυξη του Κοινωφελούς Προγράμματος Αντιπυρικής Προστασίας.

διαφθορά

Ορισμένοι, κατά τα φαινόμενα, εκλαμβάνουν τους εργαζομένους ως «σκλάβους» ή «άψυχα» εργαλεία που μπορούν να εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν, θέτοντας ακόμη και την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Ακόμη και η χρήση αλυσοπρίονων ανατίθεται αυθαίρετα, δίχως ο εκάστοτε χειριστής να διαθέτει οποιαδήποτε εξειδίκευση ή έγγραφη άδεια χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης εργατικού δυστυχήματος.

Η ανικανότητα και η διαφθορά δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες

Κανονικά όλες αυτές οι παρατυπίες και παρανομίες από πλευράς Δασαρχείου ***** ενέχουν αστικές και ποινικές ευθύνες αλλά είναι πρακτικά απίθανο οι «ωφελούμενοι-αμειβόμενοι» με 545 ευρώ/μηνιαίως να επιλέξουν να κινηθούν νομικά από την στιγμή που είναι εξαρτώμενοι και δεν υφίστανται εναλλακτικές.

Το αποτέλεσμα είναι να ανακύπτουν τριβές και εντάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα καθώς απουσιάζουν ο συντονισμός και η λογοδοσία που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τη Διοίκηση.

Επειδή όμως η ανικανότητα και η διαφθορά δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή προς ενημέρωση των αναγνωστών σας και προάσπιση της στοιχειώδους αξιοπρέπειας των εργαζομένων στο Κοινωφελές Πρόγραμμα Αντιπυρικής Προστασίας του ΟΑΕΔ.

Μετά τιμής,
Γ.Κ.

#oi_istories_sas

Γράφει ο αναγνώστης του #IFI: Γ.Κ.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή