fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η ανεργία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση στα Ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: ILO: Unemployment in the Occupied Palestinian Territory world’s highest

Η ανεργία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) ανοίγει διάλογο σχετικά με την κατάσταση των εργαζομένων των αραβικών εδαφών.

Το ποσοστό ανεργίας στα κατεχόμενο Παλαιστινιακά εδάφη, αυξήθηκε, καταλαμβάνοντας το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, 27.4% για το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΟΕ με τίτλο “Η κατάσταση των εργαζομένων των κατεχόμενων αραβικών εδαφών”.

Οι γυναίκες και οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο. Τα ποσοστά ανεργίας των Παλαιστίνιων γυναικών πλησιάζουν το 50% και ακολουθεί το ποσοστό των νέων σε πολύ κοντινά επίπεδα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΕ, αναφέρει, “Η παλαιστινιακή αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί και πρέπει να αποτελέσει βαθιά ανησυχία για όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι σαφές ότι η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους τους οδηγεί στην απελπισία”.

Στη Γάζα, ένας στους δύο εργαζόμενους είναι άνεργος και σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών είναι χωρίς εργασία. Ο αποκλεισμός έχει παραλύσει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας αντικατοπτρίζουν τη θλιβερή οικονομική κατάσταση και τους περιορισμούς που επιβάλλει η κατοχή. Λόγω της έντονης έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης, δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυξάνεται ο αριθμός των Παλαιστινίων, ειδικά των νέων, που απελευθερώνονται από την αγορά εργασίας. Τα ποσοστά συμμετοχής του εργατικού δυναμικού είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Η έκθεση του ΔΟΕ περιλαμβάνει επίσης την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της δυτικής Ιερουσαλήμ.

Ενώ αυξάνεται η αντιπαράθεση, η έκθεση σημειώνει ενθαρρυντικά σημάδια συνεργασίας όσο αφορά την εργασία στο Ισραήλ από Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης. Η παλαιστινιακή απασχόληση στην ισραηλινή οικονομία αυξήθηκε το 2017 κατά περισσότερο από 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενισχυμένη με πρόσθετες άδειες από το ισραηλινό κράτος.

Περίπου 131.000 Παλαιστίνιοι εργάστηκαν στο Ισραήλ και στους οικισμούς του το 2017 συμβάλλοντας στη διαβίωση περίπου 650.000 ανθρώπων στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει πως το έργο τους συνδέεται με υψηλά κόστη, τρωτά σημαία και δυσκολίες. Επιπλέον, περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους με άδεια, εξακολουθούν να πληρώνουν υπερβολικά τέλη στους μεσίτες για να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Το μέσο κόστος ανέρχεται στο 1/3 των μηνιαίων μισθών, περίπου 187 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ακόμα, οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά επισφαλείς.

Η έκθεση ζητά “επείγουσα μεταρρύθμιση” του συστήματος πρόσληψης, τοποθέτησης και εισόδου για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε ένα απαραίτητο και ευπρόσδεκτο μέτρο από το οποίο θα επωφελούνταν ο παλαιστινιακός εργαζόμενος και ο ισραηλινός εργάτης.

Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε μία επιστολή που περιλαμβάνει εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τους κύριους ενδιαφερόμενους και επιτόπιες επισκέψεις στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή