fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Γυναικοκτονία | Γιατί πρέπει να ξέρεις αυτό τον όρο

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Είχα γράψει τις προάλλες ένα ανάλαφρο και χαρούμενο ποιηματάκι για τις γυναικοκτονίες. Το μεσημεράκι βλέπω ένα νέο σχολιάκι. Ρωτάει κάποιος:

  • Τι σημαίνει «γυναικοκτονία»;

(Νόμιζα ότι είχαμε ξεμπερδέψει μ’ αυτή την επιχειρηματολογία).

Απαντάω ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πράξεων, από λεκτικές παρενοχλήσεις μέχρι την καθημερινή κακοποίηση, και στην άκρη αυτού του φάσματος βρίσκεται η γυναικοκτονία.

  • Δεν υπάρχει τέτοιος όρος. Γιατί χρησιμοποιείτε όρους που δεν υπάρχουν;

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1976, γιατί παρουσιάστηκε “η ανάγκη” να δημιουργηθεί. Κάθε μέρα δημιουργούμε νέους όρους, γιατί τους χρειαζόμαστε για να περιγράψουμε νέα πράγματα, νέα φαινόμενα, νέες έννοιες που ως τώρα ή δεν υπήρχαν ή δεν είχαμε αντιληφθεί.

  • Γιατί δεν τη λέτε απλά ανθρωποκτονία;

Γιατί έχει δικό της όνομα. Γιατί ο σαφής χαρακτηρισμός ενός προβλήματος και ο διαχωρισμός του από τα άλλα, βοηθάει να δεις το πρόβλημα πιο καθαρά.

Βοηθάει να ψάξεις να βρεις τι το προκαλεί, ώστε να πάρεις τα σωστά μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Είναι ο ίδιος λόγος που μιλάμε για ισότητα μεταξύ των φύλων ή για ρατσισμό, και δεν είμαστε απ’ αυτούς που λένε «εγώ πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» και «όλες οι ζωές μετράνε».

Όταν εξισώνεις τα προβλήματα, δεν λύνεις κανένα.

  • Και δηλαδή όποτε ένας άντρας σκοτώνει μια γυναίκα, είναι γυναικοκτονία;

Όχι. Γυναικοκτονία είναι όταν ένας άντρας σκοτώνει μια γυναίκα από πρόθεση, ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος, πρώην σύντροφος ή πατέρας.

Πριν φτάσει στη γυναικοκτονία, συνήθως απειλούσε, κακοποιούσε ή εκφόβιζε τη γυναίκα για χρόνια.

  • Τι σημαίνει «τη σκοτώνει επειδή είναι γυναίκα»; Αν τη σκότωνε γι’ αυτό, θα σκότωνε οποιαδήποτε γυναίκα, όπως μπαίνουν οι άλλοι στους ναούς των αλλόθρησκων και πυροβολάνε.

Έχεις δίκιο, αυτό είναι κομματάκι σαν λογικό άλμα, κάτσε να δω αν μπορώ να στο εξηγήσω.

Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να ζήσει όπως θέλει τη ζωή της. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να του αντιμιλήσει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να μην τον υπακούσει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να διαλέξει εκείνη το σύντροφό της. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να τον απορρίψει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να του πει όχι. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να τρέξει να ξεφύγει.

Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να εξασκήσει δικαιώματα που ονομάζουμε ανθρώπινα.

ΑΛΛΑ, είναι γυναίκα.

 

Από την προσωπική σελίδα της Irini Georgi

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή