fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Γιατροί | Όχι μονιμοποίηση, αλλά ΕΣΠΑ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε ΜΕΘ, διοικήσεις νοσοκομείων καλούν επικουρικούς γιατρούς να υπογράψουν τροποποίηση των συμβάσεων τους που προβλέπουν ότι τα χρήματα για τις αμοιβές τους δε θα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από το ΕΣΠΑ.

«Δεν υπάρχουν λεφτά για τους ελάχιστους  γιατρούς, αλλά και τους περισσότερους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν από τον Μάρτη και μετά σε όλη την χώρα, για τις ανάγκες της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει καν χρηματοδοτικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα να δουλεύουν απλήρωτοι με καθυστερήσεις καταβολής τόσο των τακτικών μηνιαίων αποδοχών, όσο και των εφημεριών. Οκτώ μήνες μετά, οι συνάδελφοι παραμένουν αόρατοι για το Υπουργείο. Στα νοσοκομεία της Αχαΐας μάλιστα, όσοι ελάχιστοι εντάσσονταν σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλούνται τώρα να υπογράψουν νέες τροποποιημένες συμβάσεις και ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, παθολόγος στο νοσοκομείο του Ρίου είναι ένας από τους επικουρικούς γιατρούς που θα πληρώνονται στο εξής μέσω ΕΣΠΑ. «Μας κάλεσε η διοίκηση του νοσοκομείου να υπογράψουμε τις τροποποιημένες συμβάσεις, λέγοντάς μας ότι αν δεν υπογράψουμε δε θα υπάρχει τρόπος να πληρωνόμαστε στο εξής», είπε στο tvxs.gr.

Την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης απαιτεί η ΟΕΝΓΕ

Με ανακοίνωση-επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την ένταξη επικουρικών γιατρών στο ΕΣΠΑ και καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Η επιστολή της ΟΕΝΓΕ:

Ήδη από τον Μάρτιο 2020 πολλοί επικουρικοί γιατροί από αυτούς που προσλήφθηκαν «λόγω επιδημίας» είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ αντί να ενταχθούν στην κανονική μισθοδοσία των νοσοκομείων (ή των ΥΠΕ όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας). Αυτό είχε δημιουργήσει απαράδεκτα προβλήματα και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών αλλά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και των τακτικών αποδοχών.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ήδη από τα μέσα Μαρτίου είχε δεσμευτεί δημόσια πως οι επικουρικοί υγειονομικοί θα μονιμοποιούνταν. Έκτοτε αυτή η εξαγγελία έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια χωρίς να υλοποιηθεί.

Μάλιστα αυτές τις τελευταίες μέρες σε πολλά νοσοκομεία (νοσοκομείο Ρίου, νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πάτρας, νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αθήνας κλπ) οι διοικήσεις τροποποιούν μονομερώς τις συμβάσεις και των υπόλοιπων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, τους απεντάσσουν από την μισθοδοσία των νοσοκομείων και τους πετούν κι αυτούς σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Και αυτό αφορά ακόμα και επικουρικούς που έχουν τριετή σύμβαση ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει… διετή διάρκεια (!).

Αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε αυτούς που κατά τα άλλα αποκαλεί «ήρωες με τις πράσινες και λευκές μπλούζες»: επιστημονική ομηρία, εργασιακή ανασφάλεια και απληρωσιά.

Απαιτούμε:

  • Να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού.
  • Να αναιρεθεί η απαράδεκτη μονομερής μετατροπή των συμβάσεων σε ΕΣΠΑ που αποτελεί ακραίο παράδειγμα της μεταχείρισης των νέων υγειονομικών επιστημόνων ως «αναλώσιμα υλικά μίας χρήσεως».

 

Πηγή: tvxs.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή