fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Γαλλία | Οι επιχειρήσεις οπλίζουν με καινούργιες σφαίρες!

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Οι ανακοινώσεις ήρθαν η μία μετά την άλλη

Περίπου 1 500 περικοπές θέσεων εργασίας στην μεγαλύτερη Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Τουλάχιστον 2500 στη μεγαλύτερη Γαλλική αλυσίδα σουπερμάρκετ. Πάνω από 200 αναζητούνται σε μεγάλο λιανοπωλητή ρούχων . Και χιλιάδες ακόμη έπονται προσεχώς.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου στη Γαλλία οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν άμεσα από τα νέα μετρά που καθιστούν ευκολότερη την πρόσληψη και την απόλυση. Οι υπόλοιπες αλλαγές όμως που σχεδιάστηκαν για να απαλύνουν το τραύμα, όπως τα προγράμματα επανεκπαίδευσης, δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή αφήνοντας του εργαζόμενους ευάλωτους σ’ ένα επερχόμενο κύμα απολύσεων.

Οι αλλαγές στον ογκώδη εργατικό κώδικα της χώρας είναι κομμάτι μιας ευρείας προσπάθειας του Εμμανουέλ Μακρόν να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να κατευθύνει την Γαλλία προς ένα σκανδιναβικό οικονομικό μοντέλο γνωστό ως «ευέλικτη ασφάλεια». Η αρχική ανισορροπία όμως ανάμεσα στα δικαιώματα των εργοδοτών και την προστασία των εργατών δείχνει ότι η εικόνα της οικονομίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί προτού αυτή πάει καλύτερα.

Ευελιξία και όχι ασφάλεια

Η ανεργία , «κολλημένη» επίμονα πάνω από το 9% για μια δεκαετία θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Τα συνδικάτα, ήδη δύσπιστα ως προς την εργατική μεταρρύθμιση, μπορεί να xάσουν την υπομονή τους, αν η κυβέρνηση δεν φέρει εις πέρας τις υποσχέσεις της προς τους εργαζομένους.

«Τώρα είναι η ευελιξία και όχι η ασφάλεια» είπε ο Jean-Paul Fitoussi , ένας καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. «Οι επιχειρήσεις θα κάνουν ότι μπορούν σύμφωνα με το νέο νόμο για να μεγιστοποιήσουν την ευελιξία και να διευκολύνουν την απόλυση των ανθρώπων».

Η «επιχειρηματικότητα» πετάει την σκούφια της

Αντιλήψεις για τη Γαλλία, που την χλεύαζαν ως ένα μέρος δύσκολο για την επιχειρηματικότητα λόγω των «βαριών» εργατικών νόμων, αλλάζουν .

Η ανάπτυξη μετά από σχεδόν 5 χρόνια στασιμότητας έχει πρόσφατα αυξηθεί. Και υπάρχουν σημάδια ότι οι αλλαγές, ένα μεγάλο τμήμα του οικονομικού προγράμματος του προέδρου, αντλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

H Amazon θα ανοίξει ένα νέο κέντρο διανομής Νότια του Παρισιού αυτό το χρόνο δημιουργώντας πάνω από 1000 θέσεις εργασίας .Η Facebook και η Google ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι θα επενδύσουν σε τεχνητή νοημοσύνη στην Γαλλία. Επίσης, την Δευτέρα η ΤΟΥΟTA ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ, (367 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει τη χωρητικότητα σε ένα εργοστάσιο στη Νότια Γαλλία δημιουργώντας 700 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

«Η πολυπλοκότητα των εργατικών νομών έχει ιστορικά υπάρξει το νούμερο ένα εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα στη Γάλλια» είπε ο Olivier Marchal , o πρόεδρος της Βain & Company France μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. Οι αλλαγές μαζί με άλλα φιλικά μέτρα για τις επιχειρήσεις όπως σταδιακή μείωση στον εταιρικό φόρο «έχουν αλλάξει δραστικά τις επενδυτικές αντιλήψεις» είπε. Η μετάβαση ,όμως, έχει εκκινήσει πολύ αργά.

Αλλαγή βάρδιας

Ο κ.Μακρόν θέλει να επενδύσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια σε προγράμματα βελτίωσης δημοσίων και των ιδιωτικών επανεκπαιδεύσεων, που τα τελευταία χρόνια είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα στην επαναφορά των ανέργων στην εργασία. Οι νομοθέτες δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα μέχρι την Άνοιξη, και οι όποιες βελτιώσεις αναμένονται να πάρουν μήνες αν όχι χρόνια για να φέρουν καρπούς.

Το ότι οι απολύσεις ανακοινώθηκαν πριν ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό κομμάτι γέμισε με υποψίες τα συνδικάτα. Και ενώ τελικά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πολλά συνδικάτα ανησυχούν ότι οι αλλαγές είναι ένα τέχνασμα για να αφαιρέσει την προστασία των εργαζομένων – και την δύναμη τους . Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πιο ένθερμες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας αντιτίθενται σθεναρά σε αυτά τα σχέδια, με διαφορετικά αποτελέσματα.

Οι νέοι κανόνες αλλάζουν την ισορροπία της εξουσίας από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες. Οι επιχειρήσεις ήταν απρόθυμες να προσλάβουν, επειδή ήταν δύσκολο να απολύσουν αργότερα τους εργαζόμενους. Οι εργοδότες έχουν στραφεί μαζικά σε επισφαλείς βραχυπρόθεσμες συμβάσεις για να καλύψουν τα κενά.

Τώρα, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τις περικοπές θέσεων εργασίας και τις αναδιαρθρώσεις μέσω εθελοντικών αναχωρήσεων (εθελούσια έξοδος) απευθείας με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων στο εσωτερικό της επιχείρησης, παρά με αυστηρές συμφωνίες συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο βιομηχανίας. Οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να μειώσουν τις ζημιογόνες γαλλικές δραστηριότητες πιο εύκολα, ακόμη και αν η εταιρία είναι συνολικά κερδοφόρα. Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μικρότερο κίνδυνο νομικών ενεργειών σε σχέση με τις απολύσεις και θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό αμέσως παρά να περιμένουν.

«Για το καλό σας»

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις αλλαγές ως κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής για την προστασία των εργαζομένων. Όταν η Pimkie, μια αλυσίδα μόδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι κερδοφόρα, ζήτησε εκατοντάδες εθελοντικές εξαγορές, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση ως ανεπαρκή. Οι διαχειριστές πρέπει τώρα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι οι πληρωμές να φαίνονται ικανοποιητικές στα συνδικάτα. Και τα συνδικάτα θα διαπραγματευτούν με τη διοίκηση τους όρους τουλάχιστον 2.500 εθελοντικών αποχωρήσεων που προωθούνται από τον λιανικό γίγαντα Carrefour.

Ωστόσο, τα μέτρα παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις. Ο όμιλος PSA, που παράγει τα αυτοκίνητα Peugeot και Citroën, θα προσφέρει 1.300 εθελοντικές εξαγορές σε ηλικιωμένους εργαζόμενους. Θα καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις κενές θέσεις εργασίας με νεότερους, λιγότερο δαπανηρούς εργαζόμενους σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αφού τα περισσότερα συνδικάτα ενέκριναν το σχέδιο, το οποίο είχε αρχικά αποκαλυφθεί πέρυσι. Ο PSA θα προσφέρει επίσης 2.000 χαμηλόμισθες θέσεις μαθητείας σε νέους.

Νέο αίμα στην αγορά εργασίας (;)

Ο Pierre-Olivier Salmon, επικεφαλής της εταιρικής πληροφόρησης στον όμιλο PSA, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να φέρει μια νέα γενιά εργαζομένων με τις ψηφιακές και προγραμματιστικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη έργων όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η μελλοντική τεχνολογία για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις θέσεις που επηρεάζονται αφορούν τους υπάλληλους γραφείου, όπως είναι οι διοικητικοί βοηθοί, το προσωπικό επικοινωνιών και όσοι ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη.

Αυτό δεν θεωρείται ιδιαίτερα θετικό από ορισμένα συνδικάτα της Γαλλίας. Ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα του PSA θα εφαρμοστεί και από άλλες εταιρείες που επιδιώκουν να ξεφορτωθούν τους προστατευόμενους εργαζόμενους και, τελικά, να φέρουν μια νέα γενιά φθηνού εργατικού δυναμικού.

«Αυτό είναι ένα μέσο για τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τους υπαλλήλους με προϋπηρεσία και ως εκ τούτου με όσους θεωρούνται υπερβολικά υψηλόμισθοι, ενώ παράλληλα προσλαμβάνουν αναλώσιμους και επισφαλείς εργαζομένους», δήλωσε ο Philippe Martinez, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT), κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο PSA. Το συνδικάτο, το οποίο πέρυσι πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις επικείμενες αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, ήταν μία από τις δύο που ψήφισαν κατά των σχεδίων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα νέα μέτρα μπορεί επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα την σύγκρουση ομάδων εργαζομένων μεταξύ τους – μια εξέλιξη που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του κ. Macron.

Στο στρατόπεδο των εργαζομένων..

Ενώ η οργάνωση του κ. Martinez (CGT) έχει περάσει σε μια σκληρή γραμμή, πρέπει να αντιμετωπίσει μία άλλη παράταξη, η οποία επηρεάζει όλο και περισσότερο το τοπίο και εμφανίζεται ως μετριοπαθής, η Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CFDT). Ο ηγέτης αυτής της ομάδας, ο Laurent Berger, προώθησε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση καθώς οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης αναδιαμορφώνουν το ανταγωνιστικό τοπίο.

Η ένωσή του χαιρέτησε τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας στον PSA, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τους υπαλλήλους», αλλά «μια ευκαιρία για όσους το θέλουν».

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, σε παλαιότερους εργαζομένους προσφέρονται γενναιόδωροι όροι για να λάβουν τις εθελούσιες αποχωρήσεις. Και σε μια εποχή όπου η ανεργία των νέων στη Γαλλία έχει κολλήσει σχεδόν στο 25%, το ταυτόχρονο σερί προσλήψεων των αυτοκινητοβιομηχανιών θα δώσει σε χιλιάδες νέους ανθρώπους θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναδιάρθρωση θα ωφελήσει τον Ομίλου PSA στην τελική: Οι εισερχόμενοι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται ούτε καν κοντά σε όσο αυτοί που αποχωρούν από τη βιομηχανία.

Αντιμετωπίζοντας «νέες προκλήσεις»
«Το κύριο σημείο δεν είναι να μειώσουμε το κόστος», επέμεινε ο κ. Salmon της PSA. «Είναι να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις περί περικοπής θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα πιθανότατα θα ακολουθηθούν και από άλλες, παρέχοντας μια δοκιμή στον κ. Macron. Αγωνίστηκε για την προεδρία με υποσχέσεις να καταστήσει τη Γαλλία πιο δυναμική, αλλά όχι με τίμημα να ξηλώσει το μοντέλο της κοινωνικής πρόνοιας.

 

Μεταφρασμένο απόσπασμα άρθρου δημοσιευμένου στις New York Times / της  Liz Alderman

Πηγή: http://g400.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή