fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ο πρώτος δορυφόρος ήτανε σοβιετικής κατασκευής. Γιατί τον χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές;

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Με αφορμή την φωτογραφία του διαδηλωτή στο Αμβούργο για την σύνοδο των G20, έχει ξεσπάσει πόλεμος για το αν είναι ηθικό να χρησιμοποιεί καπιταλιστικά προϊόντα (iPhone πχ), κάποιος που δηλώνει αντικαπιταλιστής. Οι νεοφιλελεύθεροι(sic), με την γνωστή παιδική τους λογική, υποστηρίζουν πως απαγορεύεται οι αντικαπιταλιστές να έχουν καπιταλιστικά προϊόντα. Βέβαια το 2017 που όλα τα αγαθά παράγονται κάτω από καπιταλιστικές σχέσεις εργασίας, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να πάμε να ζήσουμε γυμνοί σε κάποια σπηλιά, να τρώμε χόρτα που μαζεύουμε οι ίδιοι, να ανάβουμε φωτιά με πέτρες γιατί οι αναπτήρες είναι δημιούργημα του καπιταλισμού και να κάνουμε μπάνιο σε γούρνες και όχι σε καπιταλιστικές μπανιέρες με καπιταλιστικά τηλεφωνά μπάνιου. Λες και στην τελική, δε μας επιβλήθηκε να ζούμε στον καπιταλισμό αλλά το επιλέξαμε.

Ο καπιταλισμός είναι οικονομικό σύστημα. Η δημοκρατία είναι πολιτικό σύστημα. Όποιος λέει πως μόνο ένα οικονομικό σύστημα κατάφερε να δημιουργήσει τα κινητά σε δουλεύει μέσα στη μούρη σου.  Άπειρα οικονομικά συστήματα συνέβαλλαν για να έχουμε σήμερα πράγματα τα οποία εμπορεύεται ο καπιταλισμός. Αφού μιλάμε για τα κινητά συγκεκριμένα, η ελεύθερη αγορά οφείλει πολλά στον κομμουνισμό για την δημιουργία τους, όπως διαβάζουμε εδώ μεταξύ άλλων:

Οι άνθρωποι που τρελαίνονται με τα κινητά και τα gadgets θα εκπλαγούν μόλις μάθουν πως το πρώτο κινητό τηλέφωνο και το πρώτο τηλέφωνο τσέπης δημιουργήθηκε από τους Σοβιετικούς. Γνωστό το 1958 ως το πρώτο ασύρματο τηλέφωνο, συνδέθηκε με τηλεφωνικές γραμμές πόλης μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Η συσκευή ζύγιζε 500 γραμμάρια, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, και ήταν περίπου στο μέγεθος δύο κουτιών τσιγάρων. Αυτά τα τηλέφωνα τσέπης, όμως, δεν παρήχθησαν για μαζική κατανάλωση – πράγμα που ισχύει για πολλές εφευρέσεις που δημιούργησαν οι Ρώσοι εκείνη την εποχή.

Θα μπορούσαμε να έχουμε εξέλιξη της τεχνολογίας χωρίς τον δημόσιο τομέα;

Παίρνουμε πάλι ως παράδειγμα το iPhone και ακούμε στο απόσπασμα του ντοκιμαντέρ This is Not a Coup την Βρετανίδα οικονομολόγο Ann Pettifor να μας εξηγεί πως χωρίς την χρηματοδότηση και την ερεύνα του δημοσίου των ΗΠΑ, ο Steve Jobs και ο καπιταλισμός δε θα μπορούσαν να παράξουν τίποτα:

Βασίζεται στην ιδεολογία πως το κράτος δεν πρέπει να παραγκωνίζει τον ιδιωτικό τομέα. Αν το κράτος ξοδεύει, ο ιδιωτικός τομέας εμποδίζεται να ξοδέψει. Αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζουμε πως ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται το κράτος να ξοδεύει. Ο Steve Jobs χρειαζόταν την αμερικάνικη κυβέρνηση για να επενδύσει στα βασικά στοιχεία του iPhone, για να το αναπτύξει ως ιδιωτικό προϊόν. Ο ίδιος δεν είχε την επιχειρηματική αντίληψη για να επινοήσει το ίντερνετ ή όλα τα βασικά στοιχεία του iPhone τα οποία θα ιδιωτικοποιούνταν και θα χρησιμοποιούνταν στον ιδιωτικό τομέα.

Η δημιουργία του iPhone οφείλεται σε πράγματα που δημιούργησε το αμερικανικό δημόσιο

Με λίγα λόγια, η εξέλιξη της τεχνολογίας δε ξεκινάει και δε σταματάει στον καπιταλισμό, θα υπάρχει με οποιοδήποτε οικονομικό σύστημα. Ο καπιταλισμός χωρίς δημόσιο χρήμα και έρευνα είναι ανίκανος να παράξει το οτιδήποτε. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα στο να αγοράζει ένας αντικαπιταλιστής προϊόντα τα οποία παράγονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζει και ο ίδιος και έχουν σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα του. Τα ”καπιταλιστικά” προϊόντα δεν τα φτιάχνει το αόρατο χέρι της αγοράς, τα φτιάχνουν οι εργαζόμενοι για να τα αγοράσουν οι εργαζόμενοι. Ο καπιταλισμός απλά εκμεταλλεύεται την υπεραξία των εργατών.

Παραγωγή πραγμάτων υπήρξε και θα υπάρχει για πάντα με ή χωρίς καπιταλισμό.

 

Γράφει ο Νίκος Βραχασωτάκης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή