fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παλεύοντας γι’ αυτήν την ιδανική ουτοπία | Μίκης Θεοδωράκης

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Η συγκινητική απάντηση του Μίκη στο γιο του: “Είμαι ένας ουτοπικός κομμουνιστής και δεν έχω μετανιώσει για όσα υπέφερα “

Από την ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη στη σελίδα του στο f/b:

Κάπου σ’ έναν πλανήτη υπάρχει ένα μικρό παιδί που το πρωί ξύπνησε σ’ έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει συμφέρον, εκμετάλλευση και χρήμα… Νικοτινη 16 “Placebo”

Να πω κάτι παιδικό… Να μην υπάρχει χρήμα!

Δεν θα υπάρχει πείνα . Το μυαλό μας δε θα ΄ναι στο φαϊ, θα ΄ναι κάτι δεδομένο, όπως το οξυγόνο.  Ο καθένας θα δουλεύει εκεί όπου είναι ειδικευμένος. Ο κατασκευαστής θα φτιάχνει αυτοκίνητα, ο τεχνικός θα φτιάχνει ηλεκτρονικά, ο αγρότης στη γη. Ο επιστήμονας στις ανακαλύψεις. Ο καθένας θα δουλεύει γι’ αυτό που έχει γεννηθεί να κάνει. Δε θα μπερδεύονται οι καρέκλες. Δεν σπούδασε γιατρός κ δουλεύει γκαρσόνι. Οι οικογένειες θα υπάρχουν. Ο καθένας θα ‘χει ό,τι του χρειάζεται. Θα υπάρχει αφθονία σε όλα!

Έχουμε τόσο πολύ μυαλό, που εφεύραμε το χρήμα. Τώρα με τα ίδια μυαλά και περισσότερα, θα εφεύρουμε κάτι άλλο. Μπορούμε. Δεν είναι κάτι φυσικό το χρήμα, δεν το βρίσκουμε στη φύση. Είναι κατασκεύασμα, εφεύρεση του ανθρώπου. Άρα μπορούμε να εφεύρουμε κάτι άλλο στη θέση του. Αν με τα μυαλά μας στερούμαστε τα πάντα, τότε με γεια τα μυαλά…βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Ζούμε στην πιο ήσυχη γειτονιά του γαλαξία. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν είχαμε να κάνουμε και με άλλους πλανήτες. Μπορεί να μην είχαμε εξελιχθεί καν.

Τώρα, μετά από τόσους αιώνες εξέλιξης, μπορούμε να ζήσουμε στον πλανήτη μας ευτυχισμένοι. Να έχουμε τα πάντα!  Γιατί η φύση έχει τα πάντα για όλους σε αφθονία. Ο καθένας θα παίρνει αυτό που του χρειάζεται. Η κοινωνία μας θα υπάρχει, το κράτος θα υπάρχει, οι οικογένειες θα υπάρχουν. Η εξέλιξη θα υπάρχει. Δε λέω να ζήσουμε στις σπηλιές. Επιτέλους να χαμογελάσουμε. Να χαρούμε τον πλανήτη μας, έστω και τους τελευταίους αιώνες πριν καταρρεύσει. Ευτυχισμένοι, όπως η φύση μας την πρόσφερε τη ζωή μας. Νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μυαλό έχουμε περισσότερο από κείνον που έφτιαξε το χρήμα, να κάνουμε κάτι περισσότερο ωραίο. Θα σταματήσει η εγκληματικότητα, μιας και δεν θα υπάρχει περιουσία. Κανείς δε θα σε ζηλεύει, κανείς δε θα σε εκμεταλλεύεται, κανείς δε θα μπορεί να σε κλέψει, γιατί δε θα υπάρχει κάτι να κλέψει. Όλοι θα έχουν!

Τουλάχιστον δε θα υπάρχουν οικονομικά εγκλήματα.Πατρίδα μας είναι ολόκληρος ο πλανήτης μας. Και πρέπει να τον ζήσουμε και να τον προστατεύσουμε. Γιατί μας δίνει όλα τα αγαθά για να το κάνουμε, αρκεί να δούμε αλλιώς την εξέλιξή μας. Από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια.

Γ.Θ Αθήνα 1995 ~ 2017

 

Η απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στο γιο το:

Αγαπημένε μου Γιώργο. Ένοιωσα βαθιά συγκίνηση διαβάζοντας το εκπληκτικό σου κείμενο. Λες και διάβασες τη σκέψη μου. Είμαι όπως ξέρεις ένας ουτοπικός κομμουνιστής και δεν έχω μετανοιώσει για όσα υπέφερα παλεύοντας γι αυτήν την ιδανική ουτοπία. Άλλωστε ό,τι καλό συνέβη στην ανθρωπότητα οφείλεται σε όσους πίστεψαν και πάλεψαν για μια ουτοπία και θεωρώ ιδανική την κοινωνία όπου η μοναδική εξουσία θα είναι η συνείδηση του ανθρώπου. Στο τέλος του βίου μου πιστεύω ότι η ανθρωπότητα σε βάθος χρόνου δεν έχει παρα μονάχα δυο επιλογές: την αρμονία δηλαδή τη Ζωή ή το χάος δηλαδή τον θάνατο. Και η Ζωή-αρμονία είναι ο κομμουνισμός.

Σε φιλώ ο πατέρας σου Μικης

29-3-2017, Αθηνα

enallaktikos.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή