fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εξάρχεια | Καθημερινή λειτουργία της δομής δημόσιου λουτρού και πλυντηρίου

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΥΤΡΟ & ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ για ΟΛΟΥΣ

Στο ισόγειο της Κατάληψης GARE (Καλλιδρομίου 74) στα Εξάρχεια λειτουργούμε συλλογικά και αυτοοργανωμένα τη Δομή δημοσίων λουτρών κ’ πλυντηρίου.
Τα λουτρά είναι ανοιχτά κάθε απόγευμα Δευτέρα εώς Παρασκευή 6 – 8 μμ.
Παρέχουμε καθαρές πετσέτες, σαπούνι, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστα και ξυραφάκια.
Συζητάμε όλοι μαζί για τη λειτουργία των λουτρών κάθε Κυριακή στις 8 μμ.

ΟΛΑ για ΟΛΟΥΣ | ΟΛΟΙ για ΟΛΟΥΣ

Το ιδρυτικό κείμενο:

Συλλογική δομή δημόσιου λουτρού και πλυντηρίου στα Εξάρχεια

Η Κατάληψη GARE πήρε τη πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας δομής δημόσιου λουτρού και πλυντηρίου. Αφού διαμορφώσαμε κατάλληλα έναν μέχρι πρότινος αναξιοποίητο χώρο στο ισόγειο του κτηρίου, ξεκινάμε τη λειτουργία της δομής, συγκροτώντας ένα οριζόντιο συλλογικό σώμα που θα έχει τη πολιτική και διαχειριστική ευθύνη της δομής. Καλούμε καθεμία και καθέναν που αναγνωρίζει την ανάγκη μιας τέτοιας κοινωνικής δομής, να συμμετάσχει ισότιμα στη λειτουργία της.

Η σωματική καθαριότητα αποτελεί μια βασική ανάγκη, καθοριστική για την υγεία, την ευζωία και την ελευθερία των ανθρώπων. Στον καπιταλιστικό κόσμο όμως, το νερό και οι μαζικές υποδομές αποτελούν εμπορεύματα. Ειδικά αυτά τα χρόνια της ραγδαίας λεηλασίας των οικονομικά ασθενέστερων, από το κράτος και τ’ αφεντικά, η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει προνόμιο. Οι κρατικές δομές πρόνοιας έχουν ξεπουληθεί στο ιδιωτικό κέρδος, οι άστεγοι πληθαίνουν, ενώ τις ίδιες συνθήκες ανέχειας βιώνει κι ένα μεγάλο πλήθος μεταναστών.

Ο έλεγχος στο νερό χτίζει ένα ταξικό σύνορο. Εκείνες κι εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στη σωματική καθαριότητα γίνονται ξένοι, μιαροί και παρασιτικοί για την επιφανειακή καθαρότητα, τον υγειινισμό και την κερδοσκοπία των προνομιούχων. Η παραγωγή απόβλητων ανθρώπων αποτελεί καταστατική συνθήκη του αστικού πολιτισμού. Εκείνη ή εκείνος που οι μόνοι πόροι που της/του παραχωρούνται, είναι τα σκουπίδια της ιδιωτικής κατανάλωσης, αποξενώνεται υλικά απ’ το κόσμο κι απ’ το σώμα της/του κι έτσι εσωτερικεύει την απαξίωσή της/του, παραιτείται, απομονώνεται κι αφήνεται στη σήψη για χάρη της κυρίαρχης τάξης. Όσο ζει ένας άνθρωπος χωρίς το νερό που προσφέρει μια φυσική κάθαρση από την επαφή με τα απορρίματα του αστικού κόσμου, τόσο δυσκολότερα μπορεί να αντιστρέψει αυτή τη κατάσταση ταξικής εξόντωσης. Ο αποκλεισμός από το νερό είναι μια καταδίκη σε αργό θάνατο.

Το κτήριο της Καλλιδρομίου 74 αποτελεί μια υποδομή που ανακτήθηκε συλλογικά, ενάντια στην εγκατάλειψη, την ιδιωτική συσσώρευση και τον κρατικό έλεγχο, για να στεγάσει κοινωνικές ανάγκες με όρους αυτοοργανωμένης αντίστασης στους τυραννικούς θεσμούς. Το αυτοοργανωμένο δημόσιο λουτρό υπηρετεί την ανάγκη ελεύθερης πρόσβασης στο τρεχούμενο νερό και σε μια βασική υποδομή καθαριότητας για όλους και καθημερινά. Αποτελεί ένα εγχείρημα κοινωνικής απαλλοτρίωσης και αυτοδιεύθυνσης πάνω στην υλική βάση των κοινών πόρων κι από αυτή τη θέση είναι ένας συλλογικός χώρος φιλοξενίας για όποιαν κι όποιον βρίσκεται σε μια συνθήκη αδυναμίας.

Σε όλη την ιστορία των ανθρώπων, τα τρεχούμενα νερά καθόριζαν τους τόπους συνάντησής τους. Οι πόλεις χτίζονταν δίπλα σε ποτάμια, πηγές και λιμάνια. Οραματιζόμαστε το δημόσιο λουτρό ως τόπο συνάντησης για άστεγες και άστεγους, για ταξιδιώτισσες και ταξιδιώτες, γειτόνισσες και γείτονες, συντρόφισσες και συντρόφους που δεν μπορούν να βρουν ελευθερία έξω από τη κοινή ελευθερία. Μια όαση αλληλεγγύης μέσα σε μια εξοντωτική έρημο. Γιατί στον κόσμο που δημιουργούμε, δεν περισσεύει καμία και κανένας.

ΟΛΑ για ΟΛΟΥΣ

Κατάληψη GARE

 

mpalothia.net

Cover photo source: insurrectionnewsworldwide.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή