fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

εθνικισμός

Εθνικές ιδέες και καπιταλισμός

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πλανεμένοι μικροαστοί ή φασίστες;

Απαίδευτοι πιτσιρικάδες ή πωρωμένοι νεοναζί;

Απελπισμένοι συνταξιούχοι με βεβαρημένο πασοκικό παρελθόν ή νοσταλγοί του Παττακού;

Όπως και να χει ,όποιοι κι αν είναι, το μόνο σίγουρο ότι όλοι αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να στρώνουν το έδαφος στη δημιουργία νέων διχαστικών διλημμάτων,το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν το υπάρχον οικονομικό σύστημα.Η έλλειψη ταξικής συνείδησης και η αντικατάστασή της σταδιακά με την εθνική ,θρέφει τον καπιταλισμό και τον κάνει αναντικατάστατο.

Το ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας έχει πάψει να ασχολείται με τα της τάξης του και μπερδεύεται με ονοματοδοσίες και όνειρα εθνικής παλιγγενεσίας έχει ως αποτέλεσμα να κινείται ελεύθερο το τέρας του καπιταλισμού και να καταπίνει ανενόχλητο ζωές και συνειδήσεις.

Οι άστεγοι στη πόλη της Αθήνας είναι πλέον μέρος του αστικού τοπίου,οι τοξικομανείς είναι πολλαπλάσιοι από πριν το 2010,η φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.Έχουν περάσει 9 χρόνια από την αρχή της κρίσης και τα κατώτερα στρώματα, της ούτως η άλλως ταξικής μας κοινωνίας ,αντί να αντιστέκονται και να απαιτούν πίσω την αξιοπρέπειά τους, ντύνονται με στολές μακεδονομάχων,φορούν περικεφαλαίες και αγωνίζονται ή μάλλον νομίζουν ότι αγωνίζονται για αόρατα κατασκευασμένα ιδεώδη.

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς είναι παγκόσμιο.Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να πέσουμε από τα σύννεφα.Η τελευταία κρίση που πέρασε ο καπιταλισμός θορύβησε τους κρατικούς αξιωματούχους όλου του κόσμου αλλά και τα αφεντικά της παγκόσμιας οικονομίας.Τα κράτη είναι τα μαγαζιά τους..Είναι τα λεφτά τους ,η επιχειρήσεις τους.Έπρεπε λοιπόν με κάποιον τρόπο να τα κρατήσουν ανοιχτά. Ξέρουν ότι με την ωμή κρατική καταστολή ο κόσμος συσπειρώνεται, πεισμώνει..Το έκαναν κι αυτό, αλλά αυτό ήταν ο πρόλογος.Αυτή τη στιγμή μας σερβίρουν παγκοσμίως το κυρίως πιάτο με μπροστάρηδες τον Τραμπ ,τη Λεπεν, τον Ερντογάν,τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία, τον ορμπαν στην Ουγγαρία, τη λέγκα του βορρά στην Ιταλία, στην Ολλανδία με τον Βίλντερς κτλ…

Μακρύς ο κατάλογος και θα γίνει μακρύτερος…

Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βιώνει μια βαθιά και μεσοπρόθεσμα αξεπέραστη οργανική κρίση.. Αυτό που προτάσσεται από την επίσημη πολιτική είναι ένας τοίχος, ένα αδιέξοδο, ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας που όμως δεν βλέπει κανείς ουσιαστικά. Το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πλήττεται παραμυθιάζεται πως δέχεται επίθεση από αόρατους εχθρούς και προετοιμάζεται να υπερασπιστεί την μεγάλη εθνική ιδέα,είτε αυτή ονομάζεται,μεγάλη Αλβανία ,είτε νέα οθωμανική αυτοκρατορία, είτε ενιαία Μακεδονία με τη προσάρτηση εδαφών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα, είτε η νέα άλωση της πόλης.

Γενικότερα οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τα αφεντικά αυτού του κόσμου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους,στηρίζεται αβίαστα από τους ανυποψίαστους απανταχού προλετάριους αυτού του κόσμου.

Όλοι ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια των αφεντικών αυτού του κόσμου να μην φτάσει στον επίλογο. Να μην φτάσει στο σύνηθες αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών.Σε γενικευμένες συρράξεις μεταξύ αθώων που τσίμπησαν το δόλωμα της εθνικής κυριαρχίας και της εκάστοτε εθνικής ιδέας.

Ας κοιτάξουμε πίσω και ας δούμε ποιοι πέθαναν όταν οι μεγάλοι αποφάσισαν να πολεμήσουν υπό οποιαδήποτε σημαία..Το κενό που υφίσταται αυτή τη στιγμή στις κοινωνίες του κόσμου ,το κενό που άφησε η φυσιολογική ροπή του ατόμου προς την υπεράσπιση της τάξης τους τήνει όπως και στη φύση να συμπληρώνεται.Και αυτό που υπάρχει αυτή στιγμή, αυτό που τροφοδοτείται από το ίδιο το σύστημα είναι ο εθνικισμός.

Δεν υπάρχει καμία συνταγή ,δεν υπάρχει μπούσουλας που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο..Συνήθως απ’ ότι γνωρίζουμε από την ιστορία τέτοιου είδους ιδέες και πρακτικές εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους μόνο όταν υποστούν τις τραγικές συνέπειες αυτών…

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να μην φτάσει η ανθρωπότητα στο και 5′ για να θυμηθεί το τι σημαίνει εθνικισμός ,ρατσισμός και φασισμός.

 

Πηγή: https://artbloggr.wordpress.com/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή