fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας κατά του διατάγματος Τραμπ για τους μετανάστες.

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Περίπου 130 εταιρείες, μεταξύ των οποίων κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της τεχνολογίας, υπέγραψαν ένα νομικό έγγραφο – διακήρυξη (amicus brief), τασσόμενες κατά της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, υποστηρίζοντας (απειλούν) πως παρέχει ισχυρά κίνητρα σε εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους – και θέσεις εργασίας – εκτός χώρας.

Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν (127 συνολικά) το έγγραφο   περιλαμβάνονται η Apple, η Google και η Microsoft, επίσης η Tesla, η SpaceX,  η Adobe, η HP και η Evernote.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο έγγραφο οι εταιρείες υποστηρίζουν πως το διάταγμα προκάλεσε αβεβαιότητα σε εταιρείες που βασίζονται σε εργαζομένους από το εξωτερικό για την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. «Μετανάστες με πολλά προσόντα θα ενδιαφέρονται περισσότερο να δουλέψουν σε χώρες του εξωτερικού, σε μέρη όπου οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, ξέροντας πως δεν πρόκειται να αλλάξουν ξαφνικά οι όροι διαμονής τους. Οι πολυεθνικές θα έχουν ισχυρά κίνητρα… να μεταφέρουν τις βάσεις των επιχειρήσεών τους εκτός των ΗΠΑ, ή να μετακινήσουν ή προσλάβουν εργαζομένους και να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. Εν τέλει, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και η οικονομία θα υποφέρουν, ως αποτέλεσμα» υποστηρίζουν οι εταιρείες.

Πέρα από το τι υποστηρίζουν και την ωμότητα της τοποθέτησης των συγκεκριμένων εταιρειών, είναι ένα γεγονός ενδεικτικό για το πώς, από ποιους και για ποιους εκλέγονται οι πρόεδροι των ΗΠΑ. Και έκφραση των αντιθέσεων τμημάτων της αστικής τάξης.

Γεγονός είναι ότι  η ψηφιακή βιομηχανία στις ΗΠΑ έχει θορυβηθεί από τις εξαγγελίες του Τραμπ για το ενδεχόμενο αλλαγών στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ζητήματα διεθνούς εμπορίου λόγω προστατευτισμού, όπως και τη διαφαινόμενη στοχοποίηση της Κίνας ως του κύριου αντιπάλου των ΗΠΑ, αφού η κινεζική αγορά αποτελεί βασικό εξαγωγικό προορισμό για τα προϊόντα αυτών των εταιρειών.

Πριν το διάταγμα για τους μετανάστες ο Ντ. Τραμπ  «με τους επικεφαλής του κλάδου της πληροφορικής, θέτοντάς τους, όπως γράφτηκε, ζήτημα νέων επενδύσεων στις ΗΠΑ και δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, λένε ότι τον απασχολεί η υπόθεση «επαναπατρισμού» ρευστού που διατηρούν οι τεράστιοι όμιλοι τεχνολογίας σε υπεράκτια κέντρα με πολύ χαμηλούς φόρους και υπολογίζεται σε δισ. δολάρια. Οι επιχειρήσεις για να «επαναπατρίσουν» αυτά τα κεφάλαια ζητούν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Μια συμφωνία γι’ αυτό το ζήτημα θα βοηθήσει τον Τραμπ να προωθήσει το πρόγραμμα υποδομών στο οποίο είχε αναφερθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ελον Μασκ της «Tesla», Λάρι Πέιτζ και Ερικ Σμιντ της «Alphabet» (μητρική της «Google»), Τζεφ Μπέζος της «Amazon», Σέριλ Σάντμπεργκ της «Facebook», Σάφρα Κατζ της «Oracle», Μπράιαν Κράζμιχ της «Intel», Γκίνι Ρομέτι της ΙΒΜ και άλλοι.

«Θα ήταν επίτευγμα εάν κατάφερνα να πείσω την “Αpple” να κτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο ή πολλές μικρές μονάδες στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ στα τέλη Νοέμβρη. Βεβαίως, την «Αpple», με έδρα την Ιρλανδία, στην οποία φορολογείται μόνο με 12,5%, και παρά το τεράστιο πρόστιμο 13 δισ. ευρώ για φοροδιαφυγή που της έχει επιβάλει η Κομισιόν, με την ιρλανδική κυβέρνηση όχι μόνο να αρνείται να το εισπράξει αλλά να εναντιώνεται στην Κομισιόν για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, μάλλον δεν την απασχολεί. Αλλωστε, η «Apple» ήδη συζητά τη συμμετοχή της σε επενδυτικό κεφάλαιο της ιαπωνικής «Softbank», συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης για την ώρα φάνηκε να είναι ευχολόγιο. Ετσι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τεχνολογίας Πληροφορικής, ένωσης που εκπροσωπεί τις εταιρείες του κλάδου, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κοινή γλώσσα ανάμεσα στον κλάδο τεχνολογίας και στην κυβέρνηση Τραμπ», αλλά για την ώρα έως εδώ».

Μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά οι εταιρίες πληροφορικής στηρίζουν τους υποψήφιους προέδρους που «εμπνέονται» από το όραμα της παγκοσμιοποίησης. Ο Τραμπ υποστηρίχτηκε από τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης.

 

Πηγή: atexnos.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή