fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εργάζομαι για να ζω και δε ζω για να εργάζομαι

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Κάνω αυτό που ονειρευόμουν να κάνω.

Βοηθάω ανθρώπους να βρουν τον εαυτό τους.

Δείχνω τον θησαυρό που έχουν κρυμμένο μέσα τους και απαντώ σε ερωτήματα που απασχολούν τα γεμάτα δίψα μυαλά, τις αχόρταγες για επαφή ψυχές.

Αγαπάω αυτό που κάνω και αυτό δεν μπορεί να μου το πάρει κανείς.

Κανείς εκτός από εμένα την ίδια.

Στην Ελλάδα του 2016, για να κάνεις αυτό που αγαπάς σημαίνει ότι τις περισσότερες μέρες θα γεμίζεις την ψυχή σου και όχι τις τσέπες σου. Όχι, δεν είναι κάτι που αποτελεί αυτοσκοπό αλλά ναι, θα ήθελα να μπορώ να δώσω πίσω όσα πρόσφεραν οι γονείς μου από τον ιδρώτα τους για τα πτυχία, τις εκπαιδεύσεις, τα συνέδρια, τα σεμινάρια, το θεραπευτικό μου χώρο.

Θα ήθελα να νιώθω πως έχω ένα κράτος στήριγμα, που θα μου ‘δινε φτερά για να σηκώνω ανθρώπους από τα χαμηλά και να τους κάνω να κοιτούν ψηλά. Θα ήθελα να έχω τα ευκόλως εννοούμενα ως επαγγελματίας και να λειτουργώ περισσότερο σαν άνθρωπος της τέχνης, παρά σαν επιχειρηματίας.

Ναι, το επάγγελμά μου είναι τέχνη.

Και το επέλεξα για να ζωγραφίζω. Να ζωγραφίζω χαμόγελα στη θλίψη, κλειδιά σε πόρτες που μοιάζουν κλειδωμένες, φως στο πιο σκοτεινό σημείο του μυαλού σου.

Στο τέλος της ημέρας, παίρνω την ανταμοιβή μου από τις σφιχτές αγκαλιές και από τα βλέμματα που στάζουν ελπίδα και δύναμη.

Ένα επάγγελμα που κάνει τόσο δύσκολη την ύπαρξη του χρήματος. Η δουλειά μου κοστίζει κάτι παραπάνω από αυτό το καταραμένο χαρτί. Αυτό το χαρτί που η κοινωνία, μας καθιστά σκλάβους του. Αυτό το χαρτί που δεν έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα επάνω του. Αυτή την κοινωνία που σε ωθεί στην εξαθλίωση. Σε αυτή την πατρίδα που σε ωθεί στον ψυχολόγο ενώ διώχνει τους επαγγελματίες μακριά της.

Απαιτεί, ρουφάει, σου πίνει το αίμα και δε θα σταματήσει να σ’ το πίνει μέχρι τέλους. Συνάδελφοί μου, νόμιμοι, κλείνουν στο βωμό των «καλών λογαριασμών». Το μαύρο χρήμα διαπρέπει, οι ασφάλειες δεν καλύπτουν συνεδρίες και ολοένα οι αυτοκτονίες αυξάνονται στη «χώρα της δημοκρατίας, του φωτός».

Είμαι ψυχολόγος σε μία χώρα που υπηρετεί ένα πείραμα: πόσο αντέχει σε βασανιστήρια ο άνθρωπος;

Είμαι ψυχολόγος και με αποστέλλουν να κάνω τους συνάνθρωπους μου να αντέξουν! Και από πότε γεννηθήκαμε για να αντέχουμε, κύριε; Από πότε ο στόχος μου είναι να τους βοηθάω να αντέχουν την κακοποίηση και όχι να λένε ΟΧΙ σε αυτήν;

Είμαι ψυχολόγος και είμαι ξεκάθαρα εχθρός του συστήματος. Και αυτό γιατί ποτέ δε θα υποταχθώ στις υπόγειες στρατηγικές σας. Πάντα θα ζωγραφίζω φτερά, όχι κελιά. Πάντα θα ωθώ στο να μάθουν να λένε ΟΧΙ σε όσα δε θέλουν στη ζωή τους, να σηκώνουν ανάστημα, να ανακαλύπτουν τι αξίζουν. Πάντα θα βοηθάω τον καθένα τους να υποστηρίζει αυτό που θέλει ο ίδιος. Και όχι αυτό που τον εξαναγκάζεται να έχει ανάγκη.

Είμαι ψυχολόγος και θα σταθώ απέναντί σας, δίπλα σε κάθε άνθρωπο που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή, με κάθε πλάσμα που θέλει να ακούσει και πάλι την ψυχή του να πάλλεται και σε κάθε ανθρώπινο νου που φωνάζει ΟΧΙ στο να το μεταμορφώσετε σε ζωντανή μούμια.

Είμαι ψυχολόγος, αγαπάω τους ανθρώπους και δε θα ζω για να εργάζομαι.

Θα εργάζομαι για να ομορφύνω έστω και λίγο, τον τόπο που καταστήσατε αχούρι, θα εργάζομαι για να δω φτερωτούς ανθρώπους να διαπρέπουν με όπλα τα όνειρα τους. Θα εργάζομαι για να μάθω στον κόσμο πως το bulling για να υπάρχει, χρειάζεται θύματα. Αν δεν έχει θύματα, δεν υφίσταται. Θα εργάζομαι για να πολεμάω την κακοποίηση, την φυλακή, την καταπίεση, την βία και τον τραμπουκισμό.

Είμαι ψυχολόγος και θα πολεμάω για να δώσω στα παιδιά μου ένα κομμάτι του αγώνα μου. Ένα κομμάτι της προσπάθειας να μείνω άνθρωπος σε έναν κόσμο που παλεύει να σε μετατρέψει σε ζόμπι.

 

Γράφει η Χαρά Βλαχοδήμου.

 

Cover artwork: Better Tomorrow by yuumei

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή