fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εργατικό ατύχημα στο ΠΑΓΝΗ | Σίδερο έπεσε στο κεφάλι εργάτη

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με “πρωταγωνιστή” έναν εργαζόμενο σε εργοτάξιο εργολάβου, που είχε αναλάβει τη συντήρηση του ασανσέρ του νοσοκομείου.

Το περιστατικό συνέβη, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο εργάτης δέχθηκε στο κεφάλι ένα κομμάτι σίδερου στο κεφάλι, που έπεσε από τον τέταρτο όροφο του νοσοκομείο και ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος και ο άτυχος άνδρας υπεβλήθη σε επέμβαση, ενώ στη συνέχεια εισήχθη στη Νευροχειρουργική Κλινική για περαιτέρω νοσηλεία.

Τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καταγγέλλουν το περιστατικό και αποδίδουν το νέο αυτό εργατικό ατύχημα στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνουν:

Tην Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 4 το μεσημέρι, στο ΠΑΓΝΗ εργαζόμενος o οποίος δουλεύει σε εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει τη συντήρηση των ασανσέρ, τραυματίστηκε κατά την διάρκεια συντήρησης του. Συγκεκριμένα έπεσε ένα κομμάτι σίδερου από το 4ο όροφο στο υπόγειο, όπου βρισκόταν ο εργαζόμενος (μέλος του σωματείου μας), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο κεφάλι. Ακολούθησε εισαγωγή του στη Νευροχειρουργική κλινική, όπου και υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση την επόμενη μέρα.

Το συγκεκριμένο εργατικό “ατύχημα” μόνο τυχαίο δεν είναι. Δεν οφείλεται στην “κακιά ώρα”, αλλά είναι αποτέλεσμα:

 • Των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στους χώρους του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικά υπάρχει μόνο ένας ιατρός εργασίας (ΕΞ.Υ.ΠΠ) για περίπου 2800 εργαζόμενους,(ΠΑΓΝΗ –ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ) ο οποίος καλύπτει το νοσοκομείο 2 φορές την εβδομάδα.

 • Της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής, παρόλες της φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Τα ασανσέρ, όπως και πολλά άλλα μηχανήματα στο νοσοκομείο, είναι παλιά και παρουσιάζουν συχνά προβλήματα.

 • Της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Πολλά τμήματα του νοσοκομείου, είναι υποστελεχωμένα.

Συγκεκριμένα η τεχνική υπηρεσία, είναι στελεχωμένη με ελάχιστους μόνιμους εργαζόμενου (σήμερα έχουν απομείνει 50 εργαζόμενοι όταν ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 132). Μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτονται, μέσω σπουδαστών ΟΑΕΔ, από σπουδαστές ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.

 • Της παραχώρησης υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιωτικές εταιρείες. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία. Εργαζόμενοι, στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου στα πλυντήρια ,στη διοικητική υπηρεσία και ακόμη δουλεύουν σε εργολάβους.
 • Του μειωμένου κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία. Επομένως και αυτό το εργατικό ατύχημα είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες), και υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Μια στρατηγική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, με εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα, με στόχο την μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Το εργατικό “ατύχημα” πρέπει να δηλωθεί σύντομα (στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ), η εταιρεία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους τραυματισμένους εργαζόμενους.

Απαιτούμε άμεσα:

 • Άμεση διερεύνηση του ατυχήματος από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας του νοσοκομείου. ανεξάρτητα αν είναι υπάλληλος του νοσοκομείου.
 • Να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το πόρισμα της διερεύνησης από την επιθεώρηση εργασίας – ΚΕΠΕΚ – και από τους ειδικούς επιστήμονες του νοσοκομείου (ΤΑ και ΙΕ).
 • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελτικών ασθενειών στο νοσοκομείο και σε όλους τους χώρους εργασίας με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης (διοίκηση του Νοσοκομείου).
 • Άμεση δημιουργία τμήματος ιατρικής της εργασίας.
 • Αυστηρός έλεγχος τήρησης της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο , μισθός ,άδειες κ.α.).
 • Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.
 • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.

Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ. Συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας.

 • Ένταξη στα βαρέα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χώρους.

 

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή