fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Επικίνδυνη παιδική εργασία | Φωτογραφικό υλικό

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ώρα έντεκα και κάτι,
τα εργατόπαιδα σχολάν.
Στάσου προσοχή, διαβάτη,
ήρωες μικροί περνάν.

Αντώνης Σαμαράκης

Καλκούτα, Δυτική Βεγγάλη, Ινδία, 24/02/2017
Ένα παιδί εργάτης μεταφέρει τούβλα με το κεφάλι του. Οι κάμινοι τούβλων χρησιμεύουν ως πηγή διαβίωσης για χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες από όλη τη χώρα και από το Μπαγκλαντές. Ο εποχιακός χαρακτήρας της εργασίας προσελκύει μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες χωρίς γη.
Φωτογραφία: Tanmoy Bhaduri.

Jammu, Ινδία, 11/06/2015
Ένα κορίτσι από την Ινδία, η Kavita ετών 11, εργάζεται μαζί με την οικογένειά της στο καμίνι τούβλων στην πόλη Jammu της Ινδίας.
Φωτογραφία: Pacific Press.

Ώρα έντεκα και κάτι,
το νυχτερινό σχολά
κει που πέρναγες, διαβάτη,
κι ήταν όλα σκοτεινά.
Άξαφνα ένα φως τα λούζει,
ξεπροβάλλουν τα παιδιά,
μάγουλα απ’ το κρύο μπούζι,
ποδαράκια σαν κλαδιά.

Καμπούλ, Αφγανιστάν, 14/05/2010
Ένα παιδί από το Αφγανιστάν δείχνει τα σκασμένα του χέρια από την εργασία του στο εργοστάσιο τούβλων, όπου κάποια παιδιά εργάζονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Φωτογραφία: Majid Saeedi.

Μπαγκλαντές,12/08/2017
Ένα παιδί εργάζεται στο σταθμό του τρένου της πόλης Kamalapur στο Μπαγκλαντές, μεταφέροντας πολύ βαριές βαλίτσες.
Φωτογραφία: Mehedi Hasan.

Siem Reap, Κολομβία, 24/02/2016
Μία ομάδα παιδιών εργάζονται σκαλίζοντας πέτρες σε μία μικρή πόλη κοντά στην Siem Reap. Η παιδική εργασία είναι συχνό φαινόμενο στην Κολομβία.

Varanasi, Ινδία, 26/08/2014
Ένα κορίτσι περπατά πάνω σ’ ένα σχοινί. Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς αρχαίες μορφές διασκέδασης, για μία καλλιτέχνιδα όπως αυτό το κορίτσι που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Φωτογραφία: Somit Kumar Bardhan.

Μανίλα, Φιλιππίνες
Ο Enrique σκουπίζει την αιθάλη από το πρόσωπό του συλλέγοντας ξύλα για την παραγωγή άνθρακα στο Βόρειο Λιμάνι της Μανίλα. Πολλοί από τους εργαζόμενους εκεί είναι παιδιά. Ορισμένοι εργαζόμενοι είναι έφηβοι και κάποια παιδιά είναι κάτω των έξι ετών, τα οποία λόγω της φτώχειας δεν μπορούν να πάνε σχολείο.
Φωτογραφία: Lisa Wiltse.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 16/04/2016
Τα παιδιά εργάζονται ως πωλητές δρόμου στην οδό Linha Vermelha, την κύρια σύνδεση μεταξύ του αεροδρομίου του Ρίου και της πόλης της Βραζιλίας. Στην περιοχή κυριαρχεί η διακίνηση ναρκωτικών.
Φωτογραφία:  Ricardo Funari.

Μπαγκλαντές, 31/05/2016
Το εργοστάσιο αλουμινίου είναι πολύ συνηθισμένη εργασία στο Μπαγκλαντές. Μεταξύ των εργαζομένων υπάρχουν πολλά παιδιά κάτω των 15 ετών. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, αλλά τα παιδιά υπολογίζεται ότι αποτελούν το 30-50% των εργατών. Τα υψηλά ποσοστά παιδικής εργασίας οφείλονται στο γεγονός ότι τα παιδιά αμείβονται με χαμηλότερο μισθό. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στο Μπαγκλαντές δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα της παιδικής εργασίας αφού είναι αδύνατο να απαγορευτεί εντελώς. Τα παιδιά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δουλέψουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει την παιδική εργασία, η οικονομική κατάσταση αυτών των οικογενειών θα χειροτερέψει κατά πολύ.
Φωτογραφία: Mohammad Ponir.

 

Σαν φυσά το ξεροβόρι
και λυγίζουν δω κι εκεί,
άλλοι δίχως πανωφόρι,
άλλοι ακόμα νηστικοί,
αδερφάκια κουρασμένα
απ’ τη δύσκολη ζωή,
όλη μέρα βουτηγμένα
στις καπνιές και στη βουή.

Σαϊγκόν, Βιετνάμ
Παιδιά απασχολούνται στο ράψιμο και βοηθούν το ένα το άλλο στην παρασκευή ρούχων στα κλωστοϋφαντουργία της Σαϊγκόν.
Φωτογραφία: Andrew Holbrooke.

Boquete, Παναμάς, 19/12/2008
Συγκομιδή καφέ στον Παναμά.

Puno, Περού, 06/08/2012
Ένα περουβιανό κορίτσι 5 ετών μεταφέρει τούβλα. Η παιδική εργασία είναι συνήθης πρακτική στα εργοστάσια τούβλων, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών ζωνών. Παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών συμμετέχουν σε απλές εργασίες και παιδιά άνω των 8 ετών τείνουν να εργάζονται τακτικά σαν ενήλικες. Μία οικογένεια με 2 ενήλικες και 3 παιδιά μπορεί να εξασφαλίσει 20-25 δολάρια την ημέρα με πολύωρη εργασία και συνήθως σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Φωτογραφία: Jan Sochor.

Dhaka, Μπαγκλαντές, 03/10/2016
Οι εργάτες στο Μπαγκλαντές εργάζονται για τον ελάχιστο μισθό και χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας σε επικίνδυνες συνθήκες, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μες στη νύχτα τώρα πάνε
στο σκοτάδι το πηχτό
τα παιδιά που πολεμάνε
για το μεροκάματο.
Χέρια βρώμικα απ’ τα λάδια,
μάτια κατακόκκινα,
αδερφάκια δίχως χάδια
με σφαγμένη την καρδιά.

Γιανγκόν, Μιανμάρ, 10/10/2007
Ένα παιδί εργάτης ψάχνει στα σκουπίδια για μέταλλα σε ένα ποτάμι της Γιανγκόν. Ένα στα τρία παιδιά στη Βιρμανία υποσιτίζεται. Περίπου 105 ανά 1000 παιδιά πεθαίνουν πριν την ηλικία των 5 ετών σύμφωνα με στοιχεία της Unicef. Περίπου το 90% της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι μόλις 225 δολάρια.
Φωτογραφία: CMC.

Siem Reap, Καμπότζη, 25/02/2016
Παιδιά πωλούν φρέσκα ψάρια στην αγορά Phsar Leu Thom Thmey, μία από τις μεγαλύτερες αγορές στην πόλη Siem Reap.

 

Πηγή: www.gettyimages.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή