fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Επάγγελμα: Youtuber

στo Working heroes

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

 

Είναι το youtube επάγγελμα;

 

Ένα ερώτημα που μας προέκυψε με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε για τον διάσημο Σουηδό Youtuber PewDiePie, ο οποίος μέσω του καναλιού του εκτιμάται πως από το 2010 έως σήμερα έχει βγάλει 124 εκατομμύρια δολάρια. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως αυτός ο άνθρωπος έχει καταφέρει να βρίσκεται στα κέρδη από το ίντερνετ μόνο πίσω από τον Lebron James, την Miley Cyrus και τον Bill Gates. Δεν είναι όμως μόνο ο PewDiePie που έχει καταφέρει να ”ζει” από το Youtube. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάρα πολλοί άλλοι youtubers μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πολύ καλό μηνιάτικο από αυτή τους την ασχολία. Σκεφτήκαμε λοιπόν να ερευνήσουμε το κατά πόσο μπορεί ένας Έλληνας Youtuber να βιοποριστεί από αυτό.

Σίγουρα το να γίνει κάποιος Έλληνας εκατομμυριούχος από το youtube είναι ακατόρθωτο, λόγω του ότι απευθύνονται σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό σε σχέση με όσους κάνουν αγγλόφωνα video. Στην Ελλάδα της κρίσης, όμως, που τα 100-200-500 ευρώ παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας, σίγουρα δίνουν ένα παραπάνω κίνητρο σε κάποιον για να δει την όλη φάση πιο ”σοβαρά”.

Ρωτήσαμε δύο ανθρώπους που ασχολούνται με το Youtube την άποψη τους πάνω στο θέμα. Οι απαντήσεις της ZoePreTV και του Tsach στις ερωτήσεις που τους θέσαμε:

1) Πως ξεκίνησες το youtube;

ZoePreTV: Από πολύ μικρή ηλικία, μου άρεσε πάρα πολύ να γυρίζω βιντεάκια (και να πρωταγωνιστώ σε αυτά). Μόλις ανακάλυψα το youtube (το 2008) κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Πριν το ZoePreTV γίνει αυτό το καμένο κανάλι που είναι τώρα, είχα κάνει πολλά πράγματα (ακόμη πιο καμένα) που πήγαν άπατα (και καλά έκαναν).

 

 

Tsach: Έβλεπα, διασκέδαζα κι είπα να κάνω κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα μιας και δεν υπήρχε τότε. Το σίγουρο είναι πως δε ξεκίνησα για χρήματα κλπ, εξάλλου όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε επιλογή για να μπορείς να βγάλεις χρήματα έστω κι απ’ τις προβολές. Οπότε όντως το ξεκίνησα για να κάνω τον κόσμο να γελάει ή (αργότερα) να σκέφτεται καλύτερα.

 

 

 

2) Πότε άρχισες να καταλαβαίνεις ότι μπορείς να το κάνεις και επαγγελματικά;

Tsach: Όχι ακόμα πάντως. Ναι μεν ξέρω ότι μπορεί να γίνει επαγγελματικά, αλλά όσο είμαι “κάφρος” θα αργήσει να μου συμβεί γιατί οι χορηγοί δεν προτιμούν τέτοιους τύπους.

3) Το βλέπεις σαν επάγγελμα; Αν ναι θα το κάνεις για χρόνια ή είναι κάτι ευκαιριακό;

ZoePreTV: Στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι δύσκολο να δεις το youtube σαν επάγγελμα. Οι αριθμοί είναι πολύ μικροί. Για να το δεις επαγγελματικά πρέπει να έχεις καλούς σπόνσορες και πολύ κόσμο να σε βλέπει. Αυτό όμως δεν με κάνει να το αντιμετωπίζω ερασιτεχνικά. Προσπαθώ να κάνω όσο πιο σωστή δουλεία γίνεται, ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται πιο επαγγελματικό φορά με τη φορά. Το κακό αυτής της υπόθεσης είναι ότι, από τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις (κάπως πρέπει να ζήσεις), είναι δύσκολο να παράγεις πολύ υλικό. Αν μπορούσα να το κάνω επάγγελμα, πραγματικά θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη και δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τίποτα άλλο πέραν αυτού. Είναι το Dream Job που λένε.

Tsach: Δε με παίρνει να το δω επαγγελματικά όσο τα χρήματα που παίρνω δε φτάνουν ούτε για το νοίκι μου. Για χρόνια θα το κάνω έτσι κι αλλιώς, γιατί μ’ αρέσει που’ χουν αποτέλεσμα τα βίντεο, τώρα άμα κάτσει για πιο σοβαρά, προφανώς και θα χαρώ, κανέναν δε θα τον χαλούσε να έκανε το χόμπι του επάγγελμα.

4) Μπορεί κάποιος να ζήσει από αυτό στην Ελλάδα;

Tsach: Μπορούν κάποιοι, συγκεκριμένοι και ζουν από αυτό στην Ελλάδα, από εκεί και πέρα δύσκολα, ειδικά για κάποιον που θα ξεκινήσει τώρα. Οι γιουτιούμπερ είναι αυτοί που είναι και δύσκολα οι νέοι “γιουτιούμπερ” θα πάρουν τη θέση των παλιών, πόσο μάλλον στα μάτια των χορηγών ώστε να μπορέσουν να ζήσουν κιόλας από αυτό.

5) Πως μπορείς να βγάλεις χρήματα από το Youtube; Εκτός χορηγών. Ποια είναι η διαδικασία που πληρώνεστε από την Google; Τι αριθμούς πρέπει να έχεις χτυπήσει;

Tsach: Απ’ τις προβολές, τι άλλο; Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά αυτό, για να πάρεις 100€ πρέπει να πιάσεις κάνα εκατομμύριο προβολές και βάλε. Δεν είναι για εμάς αυτά. Μπορείς βέβαια να αρχίσεις να πουλάς μπλουζάκια, τσάντες, κάλτσες, θήκες κι όλα αυτά αλλά και πάλι δεν. Εκτός κι αν το κάνεις χωρίς αποδείξεις. Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε.

ZoePreTV: Oι Creators στο Youtube, είτε πληρώνονται από το Adsense που είναι καθαρά συνδεδεμένο με το Youtube, είτε μέσω κάποιου Network (πχ. Digital Minds) που σου κρατάει κάποιο ποσοστό από τα κέρδη και ουσιαστικά σε “Μανατζάρει” παράλληλα. Το αν (και πόσο) θα πληρωθείς δεν έχει να κάνει τόσο με τους αριθμούς. Έχει να κάνει με το πόσοι βλέπουν/κλικάρουν τα διαφημιστικά που πετάγονται στα βίντεο σου. Αν για παράδειγμα σε δουν 1εκ. και έχουν όλοι ADblock δεν θα πάρεις τίποτα.

6) Οι youtubers θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες;

ZoePreTV: Ουσιαστικά ναί. Είσαι αφεντικό του εαυτού σου, και όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχεις να αντιμετωπίσεις πολλά ρίσκα.

Tsach: Άμα καταφέρεις και ζεις από αυτό, ναι.

7) Μιλήστε μας για τα κανάλια σας:

ZoePreTV: Το κανάλι μου είναι κωμικό, και προσπαθώ ότι ιδέα κατεβάσω στο κεφάλι μου να την υλοποιήσω. Ότι και αν είναι αυτή. Δεν έχω σκοπό να περιοριστώ σε κάποιον συγκεκριμένο τύπο βίντεο. Απλώς Μου αρέσει πολύ να κάνω κόσμο να γελάει και να περνάει καλά.

Tsach: Η δουλειά στο κανάλι είναι ό,τι κάτσει. Έχω κάποιες στάνταρ ενότητες όπως είναι οι παρωδίες, το κράξιμο, οι καφρίλες έξω, αλλά πραγματικά, ό,τι κάτσει. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα μότοβλογκ (βίντεο ενώ οδηγάω μηχανή), ανέβασα και κανονικά βλογκ για κάποιες μέρες, σχολιασμούς κάνω. Ό,τι μπορώ και προλαβαίνω.

 

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βραχασωτάκης

Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Βαΐτσης

*Τα κανάλια των YouTubers:

ZoePreTV: www.youtube.com/user/ZoePreTV

 

Tsach: www.youtube.com/user/CrazyTsach

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Working heroes

Στην Κορυφή