fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ένας διεμφυλικός γονέας | Δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πριν λίγο καιρό, είδαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση για έναν διεμφυλικό άντρα ο οποίος αφού γέννησε ήθελε να αναγνωριστεί ως πατέρας του παιδιού του κι όχι ως μητέρα, όπως αποφάσισε το δικαστήριο.

Ας δούμε το κείμενο, όπως το μετέφρασε η Συλβάννα Παπαϊωάννου για το #IFI.
Το αρχικό κείμενο θα το βρείτε, εδώ: (Is a transgender man who gives birth a mother? Yes, says UK court)

Ένας διεμφυλικός άντρας που γεννάει είναι μητέρα;

Ναι, αποφάνθηκε το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε ότι ένα άτομο το οποίο έχει γεννηθεί γυναίκα και στην πορεία αλλάζει φύλο, όταν γεννάει ένα παιδί νομικά νοείται ως Μητέρα.

Ο FreddyMcConnell, ένας διεμφυλικός άντρας, ήθελε να αναγνωριστεί ως ο Πατέρας του γιου του, ο οποίος είχε γεννηθεί πέρυσι, στο πιστοποιητικό γέννησης. Αντ’ αυτού το όνομα του μπήκε στης Μητέρας.

Κίνησε νομικές διαδικασίες για να το αλλάξει, καθώς υποστηρίζει ότι έτσι γίνεται παραβίαση των δικαιωμάτων του ίδιου και του γιου του.

Σε μια θεμελιώδη δικαστική απόφαση όμως του ανώτατου δικαστηρίου, αποφασίστηκε να αναγραφεί ως Μητέρα.

Ο AndrewMcFarlane, πρόεδρος του δικαστηρίου, δήλωσε ότι στο εξής «καθίσταται νομικά και ιατρικά πιθανό για ένα άτομο, του οποίου το φύλο είναι νομικά αναγνωρισμένο ως Άνδρας, να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα παιδί».

Ενώ το φύλο του ατόμου είναι Αρσενικό, η γονεϊκή του κατάσταση, απόρροια της κύησης και της γέννας, είναι αυτή της Μητέρας.

Ο McConnell, ο οποίος δηλώθηκε ως Γυναίκα κατά τη γέννησή του, υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και ορμονοθεραπεία, στα 22 του χρόνια, ώστε να ζει ως Άνδρας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στα επίσημα έγγραφα του το φύλο που αναγράφεται είναι Αρσενικό.

Το 2016, διέκοψε την ορμονοθεραπεία και μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης έμεινε έγκυος, με δωρεά σπέρματος.

Το μωρό γεννήθηκε το 2018. Ο McFarlane δήλωσε ότι το ζήτημα τέθηκε ορθά και θαρραλέα από τον McConnell και είναι πολύ σημαντικό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά θεωρεί ότι άπτεται περισσότερο της δημόσια πολιτικής, παρά του νόμου.

Είναι από τις πρώτες φορές που το αγγλικό δικαστήριο καλείται να αποσαφηνίσει τον όρο «Μητέρα» νομικά και το ίδιο ισχύει, γενικότερα, για τον δυτικό κόσμο.

Με ελάχιστες δικάσιμους για παρόμοιες υποθέσεις.

Υποστηρικτηκές οργανώσεις βρήκαν την απόφαση του δικαστηρίου απογοητευτική και ζητούν άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου.

«Θεωρούμε ότι με την απόφαση αυτή, χάθηκε μια ευκαιρία να αναγνωριστούν όλοι οι γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ, για αυτό που είναι», δήλωσε η LauraRussell, υπέυθυνη επικοινωνίας της ομάδας Stonewall.

Ζητήσαμε από τη Ρηνιώ Σημεωνίδου, ακτιβίστρια και υπεύθυνη για τα ίντερσεξ δικαιώματα στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και Intersex Greece να μας σχολιάσει αυτή την απόφαση.

«Ένας άνθρωπος που φέρνει στον κόσμο μια νέα ζωή γίνεται κατ αρχήν και πέραν πάσης αμφιβολίας (βιολογικά, νομικά και κοινωνικά) ΓΟΝΙΟΣ .

Ένας γονιός που, ιδανικά, θα αγαπήσει άνευ όρων το παιδί του, φροντίζοντας παράλληλα για την ψυχοσωματική του ασφάλεια και ευημερία. Από εκεί και μετά, παραδοσιακά, αν ο άνθρωπος που γεννάει είναι γυναίκα, αποκαλείται μητέρα, εάν είναι άντρας, αποκαλείται πατέρας.

Στην περίπτωση των διεμφυλικών ανδρών, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανατομία τους, έχουμε έναν άντρα (νομικά και κοινωνικά) που γεννά.

Ασυνήθιστο; Ναι. Εφικτό; Επίσης ναι. Γιατί; Μα γιατί το επιθυμεί και γιατί το σώμα του του παρέχει αυτή την φυσική δυνατότητα. Γιατί πολύ απλά, θέλει και μπορεί να το κάνει.

Ας μην ξεχνάμε εδώ, πως ο γονιός αυτός ανέλαβε και κατάφερε να περάσει μέσα από όλες τις ταλαιπωρίες και όλη τη δυσφορία που του προκάλεσε η διακοπή των ανδρογόνων που έπαιρνε, προκειμένου να αποκτήσει το παιδί του.

Και επιπλέον, γιατί το δικαίωμα της τεκνοποίησης τυγχάνει καθολικό, δεν εξαρτάται από το φύλο.

Έτσι λοιπόν, η συγκεκριμένη αρνητική απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν είναι παρά η έκφραση της περιρρέουσας (και παραδοσιακής) τρανσφοβίας, που στην προκειμένη περίπτωση βρίσκει βολικότατη, αν και απολύτως παράλογη, έκφραση μέσω της διοικητικής γραφειοκρατίας.

Απολύτως παράλογη γιατί πρακτικά η απόφαση αυτή σημαίνει πως στα επίσημα έγγραφα του παιδιού θα αναγράφεται, νόμιμα, ένα ανδρικό ονοματεπώνυμο, υπό τον τίτλο «μητέρα».

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να φανταστούμε τις πολλαπλές δικαιωματικές παραβιάσεις, την ταλαιπωρία, αλλά και την στοχοποίηση που θα επιφέρει αυτό το γραφειοκρατικό παράδοξο στα μέλη της διαφορετικής αυτής μονογονεϊκής οικογένειας, σε διάφορες κοινές περιπτώσεις, από την εγγραφή του παιδιού στο σχολείο, μέχρι το επαγγελματικό βιογραφικό και τα κληρονομικά του δικαιώματα.

Ο ίδιος ο δικαστής άλλωστε επισήμανε το έλλειμμα προστατευτικής νομοθεσίας και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της διοικητικής διαδικασίας.

Ο δε πατέρας ( McConnell) κάνει αυτό που θα έκανε ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ για να προστατεύσει το παιδί του: είναι αναμενόμενο ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται* ώστε τα έγγραφα του παιδιού του να φτάσουν να συνάδουν με την βιωμένη του πραγματικότητα.

Για τον ίδιο λόγο με τον McConnell, κατά την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017) στην χώρα μας, είχαμε τόσο έντονες αντιδράσεις από σύσσωμες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσα τους και ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού.

Ούτε χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να αντιληφθεί τον τραγικό γραφειοκρατικό παραλογισμό του να αναγνωρίζεις μεν ως νόμιμη την μεταβολή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου, αλλά να μην επιτρέπεις την αλλαγή των στοιχείων του ίδιου ατόμου στα επίσημα έγγραφα των παιδιών του, αποξενώνοντας διοικητικά, νομικά, κληρονομικά κλπ ένα παιδί από τον γονιό του.

Για τον ίδιο λόγο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε πέρυσι ψήφισμαόπου καλεί τα κράτη μέλη να εναρμονίσουν τις εθνικές νομοθεσίες τους ώστε να υπάρξει αποδοχή και σεβασμός για κάθε είδος οικογένειας, καταπολεμώντας ομοφοβικές και τρανσφοβικές προκαταλήψεις.

Για τον ίδιο λόγο η Γαλλία, σχετικά πρόσφατα, ψήφισε την αντικατάσταση των όρων «μητέρα» και «πατέρας» με τους όρους «γονέας 1» και «γονέας 2» στα γαλλικά σχολεία**.

Αργά ή γρήγορα, οι κοινωνίες αλλάζουν, μεταβάλλονται, το ίδιο και τα κοινωνικά στερεότυπα: οι δικαστικές προσφυγές σαν του McConnell είναι βέβαιο πως θα πληθύνουν, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάθε χώρα που έχει νομοθετήσει ελλειπή νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου και τις σύγχρονες μορφές οικογένειας.

Οι άδικοι νόμοι μοιραία καταργούνται από τις κοινωνικές αναγκαιότητες κι από την ίδια την ζωή».

* It is thought that Mr McConnell will seek to appeal the ruling at the Court of Appeal.

** protagon.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή