fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Έμφυλη εργασιακή ανισότητα | Έλλειψη γυναικών

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Gender inequality in the workplace: A lack of women in leadership

«Όλες έχουμε ιστορίες να πούμε και προγράμματα να χρηματοδοτήσουμε. Μη μας μιλάτε γι΄αυτά στα πάρτι. Καλέστε μας στο γραφείο σας ή ελάτε εσείς στο δικό μας γραφείο και θα τα πούμε όλα αυτά».

Ήταν 5 Μαρτίου του 2018 όταν η Frances McDormand, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παραλαμβάνοντας το Όσκαρ, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα:

«Οι γυναίκες έχουν ιδέες και για να τις θέσουν σε εφαρμογή, χρειάζονται μια θέση στο τραπέζι».

Αυτό το μήνυμα, υπερβαίνει το Χόλιγουντ και την κινηματογραφική βιομηχανία· σήμερα, οι γυναίκες στο χώρο εργασίας πρέπει να είναι ίσες με τους συναδέλφους τους.

Και δεν πρόκειται μόνο για εκπροσώπηση· δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μόνο την αριθμητική ισορροπία. Φυσικά, αυτό θα ήταν μια καλή αρχή.

Αλλά, για να επεξεργαστούμε το νόημα της McDormand, αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ των φύλων σε ηγετικούς ρόλους, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στο στρατηγικό κομμάτι μιας εταιρείας.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αξιολογούνται παγκοσμίως τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, στην ίση αμοιβή και στη δίκαιη μεταχείριση στην εργασία.

Και καθώς η μάχη της έμφυλης ανισότητας δεν είναι ένα ημερήσιο συμβάν, είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε σήμερα, τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα.

Έμφυλη ανισότητα στην εργασία σε αριθμούς

Τα καλά νέα

Σε μία έρευνα του Pew Research Center, ανακαλύπτουμε πως οι σημερινές νέες γυναίκες ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους περισσότερο εκπαιδευμένες από τους άντρες ομολόγους τους.

Και καθώς οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν ανώτερη εκπαίδευση από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους, είναι σε θέση να φέρουν αυτές τις δεξιότητες στο χώρο εργασίας τους κι αυτό πρέπει να γίνει γνωστό.

Σε μια άλλη έρευνα, μάθαμε πως, οι Αμερικανοί δεν βρίσκουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των γυναικών και των αντρών στην ικανότητα να διαχειρίζονται μία επιχείρηση, με τους αριθμούς να ποικίλουν ανάλογα τον τομέα.

Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες βιομηχανίες οι γυναίκες φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα με βάση το πόρισμα της έρευνας.

Το 31% πιστεύει πως μία γυναίκα θα έκανε καλύτερη δουλειά με μια αλυσίδα λιανικής πώλησης, ενώ μόνο το 6% μπορεί να πει το ίδιο για έναν άνδρα.

Στην υγειονομική περίθαλψη, το 19% πιστεύει ότι μία γυναίκα θα ήταν καλύτερη επιλογή ως διευθύντρια νοσοκομείου, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (8%) θα έλεγαν το ίδιο για έναν άνδρα.

Διάφορες μελέτες δείχνουν, πως, όταν οι γυναίκες έχουν ανώτερες θέσεις οι εταιρείες είναι πιο επικερδής (μερικά παραδείγματα εδώ κι εδώ).

Οι αριθμοί αυτοί βοηθούν τους επενδυτές να κοιτάζουν εταιρείες οι οποίες έχουν ιδρυθεί από γυναίκες.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσουν την ανώτερη διοίκησή τους.

Και τα κακά νέα

Μόλις 23 από τις 239 startup εταιρείες παγκοσμίως έχουν ιδρυθεί από γυναίκες, ενώ οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και στις θέσεις των CEO , ενώ μόνο το 4% των αμερικανικών εταιρειών έχουν γυναίκα διευθύνοντα σύμβουλο.

Για τις έγχρωμες γυναίκες οι αριθμοί είναι ακόμα πιο απογοητευτικοί, καθώς μόλις το 4% έχει θέσεις ανώτερων στελεχών στις αμερικανικές εταιρείες.

Σε μία μελέτη του 2018, μαθαίνουν ότι, για κάθε 100 άνδρες που προάγονται σε θέσεις διευθυντών, έχουμε αντίστοιχα 79 γυναίκες και συγκεκριμένα μόλις 60 έγχρωμες γυναίκες.

Σε μία άλλη ανάλυση, μπορούμε να δούμε πως οι γυναίκες ναι μεν παίρνουν περισσότερες θέσεις στα διοικητικά συμβούλια, όμως οι άντρες τις ξεπερνούν σημαντικά.

Για παράδειγμα, μεταξύ του 2005 και του 2014, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν 14% γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 24%.

Σε άλλους τομείς, η ανισότητα ανδρών και γυναικών είναι ακόμα μεγαλύτερη:

Στην Ιαπωνία το ποσοστό ανέβηκε στο 2% από το 1% και στη Βόρεια Αμερική το 15% έγινε μόλις 18%.

Τέλος, οι γυναίκες εργαζόμενες μπορούν τώρα να λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό απ’ ότι στο παρελθόν, όμως εξακολουθούν να βγάζουν λιγότερα από τους άντρες συναδέρφους τους.

Βάσει των στοιχείων του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, μία γυναίκα βγάζει 0.80 cents για κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άντρας.

Κι όταν μιλάμε για υψηλότερα εισοδήματα, διαπιστώνουμε πως μόλις το 11% αυτών που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως είναι εργαζόμενες γυναίκες.

Γιατί υπάρχει μια τέτοια έμφυλη ανισότητα στο χώρο εργασίας;

Σήμερα, όλα έχουν να κάνουν με την ποικιλομορφία και την ένταξη. Όμως, οι παραπάνω αριθμοί μας λένε κάτι άλλο.

Φαίνεται, πως θέλουμε να φέρουμε περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία, όμως δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς να το κάνουμε αυτό.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία όσο αφορά την έμφυλη ανισότητα. Ένας από τους κύριους λόγους της έμφυλης ανισότητας είναι το γεγονός ότι είμαστε προσκολλημένοι σε παλιές συνήθειες.

Ιστορικά, οι ανώτερες θέσεις ανήκουν στους άντρες και σε ορισμένες βιομηχανίες όπως η τεχνολογία ή η κατασκευές, η διαφορά είναι εμφανέστερη.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια θέση μηχανικού. Παραδοσιακά, υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας για άντρες σ’ αυτές τις θέσεις κι έτσι προσλαμβάνονται άντρες οι οποίοι τελικά προάγονται σε διευθυντικούς ρόλους.

Ακόμα κι αν τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να σπουδάσουν μηχανική και προγραμματισμό, είναι δύσκολο να μπουν σ’ αυτόν τον ανδροκρατούμενο κλάδο.

Ακόμα κι όταν εισέλθουν όμως, συναντούν αδιέξοδα.

Για τους άντρες η σταδιοδρομία φαίνεται προκαθορισμένη· οι άντρες διευθυντές τους έχουν ήδη χαράξει το δρόμο.

Πώς τώρα, οι γυναίκες μπορούν να συναγωνιστούν τους άντρες συναδέρφους τους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο δρόμο για τις διευθυντικές θέσεις;

Και το πιο σημαντικό, πώς μπορούν να προωθήσουν την καριέρα τους αν κανείς δεν τις υποστηρίζει κι αν δεν υπάρχουν άλλες γυναίκες ηγέτιδες που να μπορούν να δώσουν το παράδειγμα;

Η ασυνείδητη προκατάληψη είναι γύρω μας

«Οι άντρες είναι πιο ισχυροί από τις γυναίκες γι’ αυτό και ζητούν προαγωγή πιο συχνά».

«Από μία ηλικία και μετά οι γυναίκες θα δώσουν μάχη ώστε να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές ανάγκες με τις απαιτήσεις μιας ανώτερης θέσης».

«Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες, επομένως δεν είναι σε θέση να χειριστούν την πίεση μιας ηγεσίας».

Όλα αυτά είναι γενικεύσεις και στερεότυπα, αλλά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στο χώρο εργασίας.

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τα διοικητικά τους καθήκοντα, αντί να πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους ή ότι θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες ηγετικές ικανότητες μεταξύ του υψηλά δυναμικού προσωπικού, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Η διάκριση λόγω ηλικίας στο χώρο εργασίας είναι επίσης κοινό ζήτημα στις γυναίκες. Συχνά, παραβλέπεται μια προαγωγή, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες.

Ή δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προωθήσουν την καριέρα τους και να αναλαμβάνουν δύσκολα καθήκοντα μόλις επιστρέψουν στην εργασία τους από ένα μικρό διάλειμμα.

Φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία

Στις περισσότερες χώρες, περισσότερες γυναίκες έχουν πλέον πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση κι έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άντρες συμφοιτητές τους.

Είμαστε περιτριγυρισμένοι από δυναμικές γυναίκες που αντιτάσσονται δυναμικά στην ανισότητα κι επηρεάζουν κι άλλες γυναίκες να κάνουν το ίδιο.

Παγκόσμιες κινήσεις, όπως το #MeToo, στρέφουν τα φώτα σε θέματα που θεωρούνται ταμπού. Όλα αυτά είναι σημάδια που επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία.

Όμως, δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε πραγματικά την έμφυλη ανισότητα στο χώρο εργασίας, απλώς με το να καθίσουμε και να περιμένουμε τα πράγματα ν’ αλλάξουν ή απλώς εκφράζοντας την επιθυμίας μας για κάποια βελτίωση.

Πρέπει να ενεργούμε εάν θέλουμε μια έμφυλη ισορροπία.

Επιρροή

Η πιο γρήγορη λύση για την επίλυση της έλλειψης γυναικών σε ηγετικούς ρόλους, είναι να προσλαμβάνουμε γυναίκες σε αυτούς.

Οι θετικές αυτές ενέργειες θα φέρουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Όμως, θα έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Με απλά λόγια:

Η πρόσληψη μίας γυναίκας σε ανώτερη θέση, αυξάνει το συνολικό αριθμό των γυναικών σε ανώτερους ρόλους, κατά μία θέση. Αλλά στο μέλλον, αυτή η γυναίκα είναι πιθανό να προσλάβει και να προωθήσει περισσότερες γυναίκες. Έτσι, τελικά, ο αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Αυτό, συμβαίνει για δύο λόγους:

  1. Αυτή η γυναίκα είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες των συνομηλίκων γυναικών της και να μπορεί να τις υποστηρίξει. Κατανοεί επίσης, πώς η ομάδα της μπορεί να επωφεληθεί από την έμφυλη ισορροπία και γνωρίζει πού να αναζητήσει νέες γυναίκες για την ομάδα της.
  2. Ενεργεί ως πρότυπο για άλλες γυναίκες, οι οποίες διαφορετικά ίσως να δίσταζαν να υποβάλλουν αίτηση σε μία ομάδα αντρών. Βλέποντας μία γυναίκα να ηγείται λαμβάνουν το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη ομάδα (και κατ’ επέκταση κι η ίδια η εταιρεία) εκτιμά τις γυναίκες και τους δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουν.

Κάντε εξατομικευμένη υποστήριξη στις γυναίκες

Το γεγονός ότι οι άντρες υπερέχουν αριθμητικά στις ανώτερες θέσεις, καθιστά το χώρο εργασίας σαν μια λέσχη αγοριών.

Και δεν μιλάμε μόνο για τοξικές καταστάσεις όπου οι άντρες μιλούν μεταξύ τους για τις γυναίκες σαν να είναι ένα κομμάτι κρέας ή όταν οι εργαζόμενες γυναίκες παρενοχλούνται.

Η “λέσχη” αυτή, υπάρχει κι όταν καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στην ομάδα που παίρνει τις αποφάσεις. Γιατί, σ’ αυτές τις ομάδες είναι που οι γυναικείες φωνές ακούγονται σπάνια και παραβλέπονται οι ανάγκες τους.

Για να το αλλάξουμε αυτό, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε περισσότερο γιατί είναι καλή η έμφυλη ισορροπία· χρειαζόμαστε απτά βήματα.

Όμως, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο εάν είσαι η μόνη γυναίκα στην ομάδα σου.

Αντάλλαξε συμβουλές με άλλες επιτυχημένες γυναίκες· απέκτησε μία γυναίκα μέντορα· έχε ενεργή συμμετοχή σε γυναικείες ομάδες: αυτοί είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες μπορούν να μάθουν η μία από την άλλη και να αποκτήσουν εξουσία στον εργασιακό χώρο.

Οργανισμοί όπως η She Geeks Out, κάνουν αυτό ακριβώς: δημιουργούν ένα δίκτυο, ένα ασφαλές μέρος για τις γυναίκες που θέλουν να προωθήσουν την καριέρα τους.

Ορίστε, άλλη μία πτυχή της νοοτροπίας της “λέσχης αγοριών”: 98% των χρηματοδοτήσεων πηγαίνει σε άντρες. Οι γυναίκες με μεγάλες επιχειρηματικές ιδέες ακόμα αγωνίζονται να βρουν χρηματοδότηση.

Κάνε κι εσύ μια βιώσιμη αλλαγή

Η έμφυλη ισορροπία στο χώρο εργασίας και συγκεκριμένα στους ηγετικούς ρόλους δεν είναι απλά ένα ποσοστό το οποίο θέλετε να προσεγγίσετε.

Ας πούμε, ότι αναζητάτε ενεργά να προσλαμβάνετε περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις στην εταιρεία σας.

Εάν δεν υποστήριξε αυτές τις γυναίκες δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά.

Εάν δεν υποστηρίξετε την προώθηση της καριέρας όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως θέσης, τότε σύντομα θα συναντήσετε ξανά μια έμφυλη ανισορροπία.

Εάν θέλετε να διορθώσετε την έμφυλη ανισότητα, πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα από τη βάση του:

  • πρέπει, σε εταιρικό επίπεδο, να εφαρμόσετε πολιτικές που προωθούν την ισότητα
  • πρέπει να εκπαιδεύσετε στελέχη και υπαλλήλους έναντι των προκαταλήψεων και
  • πρέπει να εμπλέξετε την προνομιούχα ομάδα – τους άντρες – στις συζητήσεις του γιατί είναι σημαντική η έμφυλη ισορροπία.

Μόνο όταν θα έχουνε συνειδητοποιήσει γιατί είναι σημαντική η έμφυλη ισότητα στο χώρο εργασίας και μόνο όταν θα είμαστε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση των διακρίσεων θα μπορέσουμε αληθινά να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα εργασίας όπου κάθε εργαζόμενος θα έχει ίσα δικαιώματα στην ηγεσία και την ευημερία. Δεν είναι μόνο η κινηματογραφική βιομηχανία για την οποία μιλάει η McDormand – είναι γενικά ο χώρος εργασίας.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή