fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εμείς που ασχολούμαστε με το «καλλιτεχνικό προϊόν» … δεν είμαστε βολεμένοι

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Από το FB profile: Themis Karamouratidis

Αγαπητέ φιλόμουσε, τώρα που κάθεσαι σπίτι και έχεις λίγο περισσότερο χρόνο να διαβάσεις,θα ήθελα να σου γράψω δυο λόγια για το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης η να ασχολείσαι με την καλλιτεχνική παραγωγή το 2020 στην Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με το «καλλιτεχνικό προϊόν» (που γράφουμε τραγούδια , παίζουμε μουσική , είμαστε ηθοποιοί, τραγουδιστές χορευτές , παραγωγοί , διοργανωτές συναυλιών , τεχνικοί και όλες οι ιδιότητες γυρω από αυτό) επιλέξαμε (η αναγκαστήκαμε ή καταλήξαμε) να κάνουμε ένα επάγγελμα όπως Επέλεξες (ή αναγκάστηκες ή κατέληξες ) και εσυ.

Δεν είμαστε ευνοημένοι από κανένα σύστημα , δεν είμαστε βολεμένοι, είμαστε εποχιακοί εργαζόμενοι όπως πολλοί άλλοι κλάδοι για τους οποίους δείχνεις αυτόματα την συμπάθεια και την κατανόηση σου.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σου κρατούν ακόμη και τώρα παρέα από το Spotify (από τον δημιουργο και τον ηχολήπτη μέχρι τον μουσικο και τον τραγουδιστή) στην παρασταση ή την ταινία που θα δεις «μένοντας σπίτι», είναι σκληρά εργαζόμενοι οσο εσυ και οποιοσδήποτε επαγγελματίας.

Προσωπικά,είμαι ένας συνθέτης πετυχημένος(με βάση τους αριθμούς) πολυγραφότατος (το έχω χρεωθεί και ως αρνητικό πολλές φορές) με συνεχή παρουσία δισκογραφική και συναυλιακή. Όμως η ταλαίπωρη κατάσταση με τα πνευματικά δικαιώματα και τα χυδαία εγκλήματα της αεπι και η κρίση,δεν μου επέτρεψε να «κάνω περιουσία» αλλά να δουλεύω για να μπορώ να επιβιώσω.

Ο Μάρτιος ήταν ο καλός μου μήνας στον οποίο είχαν συγκεντρωθεί όλες οι συναυλίες με την ελευθερια αρβανιτακη σε Ελλάδα και Κύπρο και οι συναυλίες με νατασσα μποφιλιου σε Κύπρο και Θεσσαλονίκη. Θα έβγαζα λοιπόν τα χρήματα που θα με συντηρούσαν μέχρι την πρώτη συναυλία του καλοκαιριού τον Ιούνιο.

Ακυρώθηκαν τα πάντα, μείναμε σπίτι μας και μετέωροι ΟΛΟΙ. Οι διοργανωτές , τα γραφεία παραγωγής , οοοολοι οι τεχνικοί που δουλεύουν για αυτά , οι άνθρωποι της επικοινωνίας , οι μουσικοί , οι τραγουδιστές , οι καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι. ΟΛΟΙ. Χωρίς ορίζοντα οικονομικό. Γιατί μπορεί να γίνουν συναυλίες τον Ιουλιο, μπορεί και να χαθούν όλες και να μείνουμε απλήρωτοι μέχρι όποτε αναλογίσου τι γίνεται με λιγότερο εμπορικές ομάδες καλλιτεχνών από τη δική μας.

Μη μου ζητήσεις να παίξω Τζαμπα η με 5 ευρώ για σένα γιατί πέρασες δύσκολα

Γιατί στα λέω όλα αυτά ;

Όχι για να σου κλαφτώ , ούτε για να ζητήσω τον οίκτο σου. Αλλά γιατι έχει έρθει η στιγμή να καταλάβεις πως κάθε άλλο παρά ευνοημένος είμαι εγώ ο ο άνθρωπος που ασχολείται με το «καλλιτεχνικό προϊόν». Από αυτήν την ταλαιπωρημένη κοινωνία που μου ζητά να την αφουγκραστώ, να την εξηγήσω , να της απαλύνω τις πληγές, ήρθε η στιγμή να αιτηθώ σεβασμό. Μη με απαξιώνεις άλλο.

Και όταν, (αν όλα πάνε καλά φυσικά) το καλοκαιράκι ξεχυθείς στους δρομους,στις παραλίες στις συναυλίες, τις παραστάσεις και στις γιορτές με το αναφαίρετο δικαίωμα σου να ξεδώσεις, μη μου ζητήσεις να παίξω Τζαμπα η με 5 ευρώ για σένα γιατί πέρασες δύσκολα. Γιατι περνάμε και εμείς δύσκολα και είμαστε και απροστάτευτοι.

Με φιλικούς ,αγωνιστικούς χαιρετισμούς (από τον καναπέ μου)

Θέμης Καραμουρατίδης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή