fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εκμετάλλευση νέων μέσω της πρακτικής άσκησης

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Νέο πρόγραμμα «πρακτικής» άσκησης, Internship, ανακοίνωσε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, για 20 νέους, διάρκειας 6 – 12 μήνες. Η αγγελία που δημοσιεύτηκε και διαφημίστηκε σε όλα τα οικονομικά site ως μοναδική ευκαιρία αφορά τελειόφοιτους και απόφοιτους μεταπτυχιακών σπουδών, με μισθό 940 μεικτά (περίπου 800 ευρώ καθαρά), επομένως κάτω από την κλαδική σύμβαση και άγνωστο αν θα δημιουργεί περαιτέρω διαφοροποιήσεις (τελειόφοιτοι – απόφοιτοι).

Η εργασιακή εκμετάλλευση νέων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενδιάμεση αξιολόγηση (!), που βαφτίζεται ως πρακτική ενώ είναι κανονική εργασία, καλά κρατεί εδώ και χρόνια στην ΕΤΕ. Χιλιάδες νέοι περνούν από τα καταστήματα τραπεζών για 3 έως 6 μήνες ως «πρακτική» από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με χρήματα δημοσίως επιδοτούμενα εξευτελιστικούς μισθούς 400-500 ευρώ , δηλαδή δωρεάν παροχή εργασίας στην τράπεζα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να κατοχυρώνει έστω πρακτική εμπειρία ουσίας, αφού συνήθως το χρονικό διάστημα είναι πολύ λίγο για να μάθουν και κάνουν παράπλευρες εργασίες (φωτοτυπίες, πρωτόκολλο κλπ).

Θυμόμαστε το περίφημο πρόγραμμα ΙΚΥ 2+2, όπου για 2 χρόνια 100 νέοι άνθρωποι κάτοχοι πτυχίου και σε σπουδές για μεταπτυχιακό τίτλο εργάζονταν 25 ώρες τη βδομάδα με μόλις 310 ευρώ το μήνα (!!!) και με χρήματα μέσω ΕΣΠΑ δηλαδή χωρίς κόστος για την τράπεζα, ενώ έχουν προσληφθεί σήμερα με ατομική σύμβαση ορισμένου χρόνου 2 ετών και εργάζονται δίπλα μας εκτός κανονισμού εργασίας, συλλογικών συμβάσεων και σωματείων εργαζομένων, επομένως και χωρίς καμία ασπίδα προστασίας απέναντι στον εργοδότη.

Οι χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν για πάγιες ανάγκες καλύπτονται με πληθώρα ελαστικών εργασιακών σχέσεων, 3μηνα, 6μηνα, 12μηνα, και νέους ανθρώπους που ανακυκλώνονται. Έτσι καλύπτει τα κενά η Εθνική από τις εθελούσιες και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αγγίζουν το 20% πλέον.

Αν θέλει η Διοίκηση να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους, να προχωρήσει άμεσα σε τουλάχιστον 1000 προσλήψεις μέσω κανονισμού εργασίας, για συναδέλφους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μέσω συλλογικών συμβάσεων. Και να σταματήσει τα διάφορα προγράμματα ομηρίας και εργασιακής εκμετάλλευσης, ή τις προσλήψεις νέων ως ενοικιαζόμενων με μισθούς πείνας 400-600 ευρώ, τρομοκρατώντας τους να μη συνδικαλιστούν.

Οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά μας, δεν θα είναι οι σημερινοί δούλοι, έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουν δίπλα μας με εξευτελιστικούς μισθούς, ελαστικά ωράρια, ως περιπλανώμενοι μεταξύ εργασίας και ανεργίας, στο όνομα δήθεν «μαθητείας, πρακτικής» κλπ. Τη στιγμή που τα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση ελαστικών εργασιακών σχέσεων (Εργάνη – Γενάρης 2017), και για την ανεργία στους νέους, είναι υποκρισία να διαφημίζουν τα προγράμματα πρακτικής και μισής εργασίας, ενώ κάνουν αδιαφανείς  προσλήψεις.

Η σιωπή και ανοχή του συνδικαλιστικού κινήματος, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζουν στο χώρο μας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, που αρνούνται να εντάξουν συνδικαλιστικά όλους αυτούς τους νέους, είναι εγκληματική και την έχουμε πληρώσει ακριβά.

  • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Όχι σε ατομικές συμβάσεις, «πρακτικές» με μισθούς πείνας , ορισμένου χρόνου.
  • Προσλήψεις τώρα νέων εργαζόμενων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μέσω κανονισμού εργασίας και συλλογικών συμβάσεων. Όχι σε λιγότερη αμοιβή για την πρακτική-μαθητεία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: email:protasiprooptikis@gmail.com

Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή