fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εκμετάλλευση με τρόπους χίλιους

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων λαμβάνει πολλές μορφές

 

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πιο συχνά έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, με απλήρωτους εργαζόμενους, αντικατάσταση μισθών με κουπόνια τροφίμων, αδικαιολόγητες απολύσεις, τρομοκράτηση των εργαζομένων προκειμένου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μισθούς πείνας.
«Η παράνομη αντικατάσταση του μισθού με κουπόνια, η κυριαρχία των “ευέλικτων” μορφών εργασίας περιγράφουν την απορυθμισμένη αγορά εργασίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα των μνημονιακών παρεμβάσεων την τελευταία εξαετία και έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας εργασιακής ζούγκλας, με τον εργαζόμενο απροστάτευτο μπροστά στον εργοδότη, που του επιβάλλει οποιαδήποτε εργασιακή σχέση επιθυμεί, χωρίς να σέβεται κανένα δικαίωμα», καταγγέλλει στην «Εποχή» ο Παναγιώτης Κυριακούλας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
Η εκμετάλλευση των εργαζομένων λαμβάνει διάφορες μορφές, με την κυριότερη να αφορά τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. «Υπολογίζουμε περίπου 1.000.000 εργαζόμενους που τους οφείλονται δεδουλευμένα 2 έως και 11 μηνών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μισθολογική ευελιξία που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, επικαλούμενοι καταχρηστικά την κρίση. Με αυτό το πρόσχημα δίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο ένα έναντι μισθών», περιγράφει. Παρατηρείται, επίσης, η συστηματοποίηση της μετατροπής συμβάσεων πλήρους εργασίας σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση με ατομική σύμβαση. Το 60% των τελευταίων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με μορφή ευέλικτης εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη». Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα πλασματικό γεγονός, όπως τονίζεται από τον Π. Κυριακούλα, καθώς ενώ υπογράφονται τέτοιες συμβάσεις, ο εργαζόμενος δουλεύει διπλάσιες ώρες, χωρίς να αμείβεται ή να ασφαλίζεται για αυτές. «Το μεγάλο αγκάθι, βέβαια, παραμένει η αδήλωτη εργασία, με τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, λόγω της μαύρης εργασίας, μέχρι το 2050 τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν χάσει 90 δισ. ευρώ. Όπως και η υψηλή ανεργία που χρησιμοποιείται εκφοβιστικά από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους για αποδοχή κάθε παραλογισμού», συμπληρώνει.

Πρακτικές μαφίας

Ένα από τα περιστατικά εργοδοτικής βίας (και μάλιστα σωματικής, ώστε να μην υπάρχουν και οι συνήθεις αμφιβολίες-δικαιολογίες κατά πόσο αυτές οι πρακτικές θεωρούνται βία) που κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, είναι το κλείδωμα περίπου 300 εργαζομένων σε επιχείρηση του πρωτογενή τομέα από την εργοδοσία, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με χαμηλότερο μισθό και ρήτρα απαγόρευσης κινητοποιήσεων και απεργιών.
«Δυστυχώς δεν είναι νέο φαινόμενο. Στην αρχή της κρίσης η εταιρεία Κωτσόβολος, θέλοντας να μειώσει κατά 12% τους μισθούς των εργαζομένων, τους είχε μαζέψει κατά δεκάδες για να υπογράψουν ατομική σύμβαση με χαμηλότερο μισθό, χωρίς να τους αφήνει καν να τη διαβάσουν. Αυτή η πρακτική που ξεκίνησε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, φαίνεται τώρα ότι γενικεύεται, με τους εργοδότες να έχουν πια αποθρασυνθεί πλήρως», υπενθυμίζει ο γ.γ της ΟΙΥΕ.
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και η δικαστική καταδίκη μιας άλλης εκφοβιστικής πρακτικής της εργοδοσίας, αυτής των σούπερ-μάρκετ Καρυπίδης (πρώην Αρβανιτίδης), με καθυστέρηση, βέβαια, πέντε χρόνων. Το  Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τους εργοδότες ως ηθικούς αυτουργούς και τους δράστες για την παρακολούθηση και καταγραφή με βιντεοκάμερα της συνέλευσης εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που υλοποιούταν προκειμένου να κινητοποιηθούν ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η κύρια δικαίωση, όμως, που πρέπει να υπάρξει για αυτούς τους εργαζόμενους είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι. Έλα­βαν μό­νο έ­να έ­κτα­κτο βοή­θη­μα 1.000 ευ­ρώ α­πό τον Ο­Α­Ε­Δ, μό­λις την πε­ρα­σμέ­νη βδο­μά­δα. Οι εργαζόμενοι της εν λόγω αλυσίδας σούπερ-μάρκετ είναι πραγματικά εγκλωβισμένοι, αφού ούτε έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης και απόλυση ώστε να αποζημιωθούν και να λάβουν το επίδομα ανεργίας, αλλά ούτε και εργαζόμενοι είναι, αφού δεν πληρώνονται και προφανώς έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Κουπόνια αντί μισθών

Μία ακόμα παράνομη πρακτική των εργοδοτών, που τείνει να συστηματοποιηθεί, αποτελεί η παροχή κουπονιών τροφίμων αντί καταβολής μέρους του μισθού. Όπως κατήγγειλε η ΟΙΥΕ στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), «το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει η καταγγελίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες αντί να πληρώσουν κανονικά τις υπερωρίες, τη νυχτερινή βάρδια, την εργασία την Κυριακή, τους δίνουν κουπόνια τροφίμων. Ταυτόχρονα αυτές οι υπερωρίες μένουν αδήλωτες και πάντα το ύψος των κουπονιών είναι μικρότερο των χρημάτων που δικαιούται κανονικά ο εργαζόμενος».
Το ΣΕΠΕ από την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει τους ελέγχους βάσει των καταγγελιών. «Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να υποκαθίσταται ο μισθός τους με κουπόνια, ακόμα και αν πρόκειται για υπερωρίες, δώρα, κτλ. Τα κουπόνια μπορεί να παρέχονται μόνο συμπληρωματικά, η εργασία πάντα πληρώνεται με χρηματικό αντίτιμο», τονίζει στην «Εποχή» ο Νάσος Ηλιόπουλος, ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ.
Το Σώμα σχεδιάζει καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να προβαίνουν σε καταγγελίες, καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων τους δύο τελευταίους μήνες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ενώ υπενθυμίζεται πως στο 15512 μπορούν να προβούν σε ανώνυμη καταγγελία, η οποία πάντα ελέγχεται.
Το διάστημα 19-26 Ιανουαρίου από τις 824 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, στις 319 διαπιστώθηκαν παραβιάσεις, με 41 εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι και 546 να δουλεύουν πέραν του ωραρίου της σύμβασής τους. «Ένα σταθερό μοτίβο που συναντάμε κατά τον πανελλαδικό συντονισμό ελέγχων είναι ότι το 30% των επιχειρήσεων παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Η πλειοψηφία των παραβάσεων αφορούν την υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή, εργαζόμενοι που ενώ έχουν δηλωθεί για τρίωρα δουλεύουν 8 ώρες και παραπάνω, και την αδήλωτη εργασία. Το δεύτερο σκέλος των ευρημάτων μας σχετίζονται με το δώρο των χριστουγέννων, που η μη καταβολή του προβλέπει πέρα από την επιβολή προστίμου και τη διαδικασία του αυτόφωρου, όπως και τις μήνυσης. Σε αυτές τις γιορτές είχαμε 170 διαδικασίες αυτόφωρου και 58 μηνύσεις και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα δώρα, έπειτα από αυτό, καταβλήθηκαν», περιγράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Παρά, όμως, τις συνεχόμενες δράσεις του ΣΕΠΕ, το έργο της εξάλειψης της εργοδοτικής ασυδοσίας παραμένει πολύ δύσκολο, καθώς το Σώμα δεν έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για μεγαλύτερο εύρος εργασιών. «Το ΣΕΠΕ είναι υποστελεχωμένο και αυτό ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να θυμίσω ότι το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά κατάργησε τη νομική υπηρεσία του ΣΕΠΕ. Είμαστε η μοναδική επιθεώρηση εργασίας σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει νομική υπηρεσία. Με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων θα ξανασυστάθεί, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ στο έργο του Σώματος. Ήδη με τις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ του ’98 έχουν έρθει νομικοί, ενώ πρόκειται να γίνουν και περαιτέρω προσλήψεις το επόμενο διάστημα, μέσα στα όρια του εφικτού λόγω της ευρύτερης κατάστασης», εξηγεί ο ειδικός γραμματέας.

Παρακράτηση ακόμα και των φιλοδωρημάτων

Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ θα επικεντρωθούν στους χώρους εστίασης που αποτελούν πεδίο σημαντικών και συχνών παραβιάσεων.
Για παράδειγμα, η εργοδοσία γνωστού και ακριβού χώρου εστίασης στο κέντρο της Αθήνας παρακρατεί το φιλοδώρημα που είναι για τους εργαζόμενους, αποδίδοντάς το είτε σε όποιον υπάλληλο θέλει προκειμένου να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στο συμφωνημένο μισθό και σε αυτόν που του καταβάλλεται, είτε στην ίδια, δηλαδή στους διευθύνοντες και τον ιδιοκτήτη, όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» εργαζόμενος του χώρου. «Αρχικά περιέκοψαν την απόδοση των tips στις καθαρίστριες, που είχαμε συμφωνήσει όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν, καθώς εκπληρώνουν με τον ίδιο μισθό και χρέη σερβιτόρας. Ύστερα δίνουν όσα θέλουν και σε όποιον θέλουν, για να δικαιολογήσουν τη μη καταβολή ολόκληρου του μισθού, που βέβαια δεν συγκρίνεται ως ποσό». Ενώ και πάλι παρατηρείται η πρακτική υποδηλωμένης εργασίας, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους περισσότερων ωρών, ή την απαγόρευση να σχολάσουν στην ώρα τους αν έχουν κάνει το διάλειμμα που δικαιούνται κ.α
Πολλές φορές, όμως, η εργοδοτική ασυδοσία δεν εμφανίζεται με το πρόσωπο της παρανομίας, αλλά ακροβατεί στα άπειρα παραθυράκια του ξηλωμένου εργατικού δικαίου. «Δύο συναδέλφισσες απολύθηκαν μία και δύο μέρες πριν κλείσουν χρόνο, προκειμένου να μην τους καταβληθεί η αποζημίωση που θα δικαιούνταν μετά από αυτό το διάστημα. Οι δικαιολογίες που δόθηκαν ήταν αισχρές. Για τη μία ο λόγος απόλυσης ήταν ότι δεν χαμογελούσε αρκετά και για την άλλη ότι την περίοδο των γιορτών δεν έδωσε το 100% των δυνατοτήτων της. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική ανακύκλωσης που ακολουθούν κάθε χρόνο για να προσλαμβάνουν συνεχώς φθηνότερους».
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του γνωστού χώρου εστίασης, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, έρχονται αντιμέτωποι με την ασέβεια των εργοδοτών, με τους συγκεκριμένους να έχουν προβεί σε ρατσιστικά σχόλια, μέχρι και σε σεξουαλική παρενόχληση, αρκετές φορές, μάλιστα, σκοπεύοντας να ωθήσουν τους εργαζόμενους σε παραίτηση, όταν έχουν δεν έχουν προλάβει να τους απολύσουν πριν κλείσουν χρόνο και τους θεωρούν «υψηλόμισθους», σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου.

Απολύσεις με στόχο την ανακύκλωση

Αντίστοιχη περίπτωση αδικαιολόγητων απολύσεων στοχεύοντας στην ανακύκλωση των εργαζομένων παρατηρήθηκε και πριν λίγο διάστημα και στη γνωστή αλυσίδα εμπορίου Public. «Στην περίπτωση των Public έγιναν 20 απολύσεις μέσα σε μία μέρα, χωρίς καμία δικαιολογία, σε εργαζόμενους εξαετίας και επταετίας. Αυτό που προκύπτει από την έρευνα που κάναμε είναι ότι η απόλυση έγινε λόγω ανακύκλωσης των εργαζομένων, δηλαδή οι εργοδότες απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία ή σε προϋπηρεσία εργαζόμενους για να προσλάβουν έπειτα πιο φθηνό και νέο εργατικό δυναμικό. Ειδικά στο χώρο του εμπορίου, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και την κερδοφορία τους μέσα σε καιρό κρίσης, κάνουν χρήση του απορυθμισμένου μνημονιακού εργατικού πλαισίου και επιβάλλουν ανεξέλεγκτες απολύσεις, προσλήψεις με χαμηλότερες αμοιβές, χωρίς σταθερά ωράρια εργασίας», περιγράφει ο Π. Κυριακούλας.
Και σε αυτήν την περίπτωση η αλυσίδα ακροβάτησε στα όρια του νόμου, προβαίνοντας σε αδικαιολόγητες απολύσεις, όχι λόγω βιωσιμότητας, καθώς την ίδια ώρα θα επεκταθεί με άλλα δύο καταστήματα, χωρίς να ξεπεράσει, όμως, το επιτρεπτό όριο και να μπορεί έτσι να κινηθεί εναντίον της το ΣΕΠΕ. Αν και στην εν λόγω επιχείρηση έχουν επιβληθεί πολλάκις πρόστιμα, τόσο για την απασχόληση εργαζομένων εκτός του ωραρίου τους, όσο και για τη μη τήρηση κάποιων στοιχειωδών πραγμάτων για την υγεία των εργαζομένων, όπως είναι τα σκαμπό για τους ταμίες, με αποτέλεσμα την οχτάωρη ορθοστασία τους και την πρόκληση ορθοπεδικών προβλημάτων.

Τα σωματεία η πιο αποτελεσματική προστασία

Γι’ αυτό το λόγο επισημαίνεται από τον Νάσο Ηλιόπουλο πως «πάντα η μεγαλύτερη προστασία που μπορεί να υπάρχει για ένα εργαζόμενο είναι η ομοσπονδία, το σωματείο, το εργατικό κέντρο. Ένα ζωντανό σωματείο είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματικό και από τον καλύτερο κρατικό μηχανισμό και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια το εργατικό δίκαιο έχει ξηλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η επιθεώρηση μπορεί να κινηθεί μόνο μέσα στα όρια του νόμου, ενώ το σωματείο μπορεί να διεκδικήσει και πέρα από αυτό που είναι νόμιμο και αυτό που είναι όντως δίκαιο για τους εργαζόμενους». Γεγονός που, όπως συμπληρώνει, θα βοηθούσε και το έργο της Επιθεώρησης μέσω της συνεργασίας για έλεγχο των παραβιάσεων που εντοπίζουν.
Παράδειγμα τέτοιου αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες τηλεπικοινωνίας Wind, Nokia και Cyta, τα σωματεία των οποίων προχώρησαν σε συντονισμό δράσης και ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα απεργίες και στάσεις εργασίας με δύο κεντρικά αιτήματα: να σταματήσει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είτε πρόκειται για μεγάλα ωράρια άνω του 8ωρου είτε για μερική εργασία, ανάλογα το όφελος των εργοδοτών, και να υπάρξει μια πίεση σε κάθε εταιρεία να υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, προκειμένου να ρυθμίζονται με ενιαίο τρόπο οι εργασιακές σχέσεις.
«Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών κυριαρχούν συνήθως τα πολύ μεγάλα ωράρια, ιδίως στα τεχνικά τμήματα, και τα τετράωρα στους υπαλλήλους των καταστημάτων. Ταυτόχρονα, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των εταιρειών έχει δοθεί σε εργολαβικές εταιρείες με ευέλικτους εργαζόμενους που δουλεύουν για 10 και 12 ώρες με χαμηλούς μισθούς», περιγράφεται από την ΟΙΥΕ.

Απαραίτητες οι συλλογικές συμβάσεις

Η καταγγελία των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί βασικό παράγοντα προφύλαξης των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν επιβληθεί πρόστιμο στους εργοδότες, τα οφέλη δεν είναι αρκετά άμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει την αλλαγή ή την υπογραφή σύμβασης με τον εργαζόμενο που εκμεταλλεύεται ο εργοδότης.
«Το πρώτο που άλλαξε αυτή τη στιγμή για τα πρόστιμα είναι ότι τα ποσά πάνε στον ΕΦΚΑ για τη στήριξη του ασφαλιστικού, έχοντας άμεσο όφελος για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, σχεδιάζουμε μια αρχιτεκτονική καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, έτσι ώστε να συνδέεται κάποια έκπτωση του προστίμου, με διατήρηση αυτού βέβαια, αν προσλάβουν κανονικά τον εργαζόμενο. Αυτό το σχέδιο, όμως, περνά και μέσα από τη διαπραγμάτευση», επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ.
Στην κρίση της διαπραγμάτευσης, άλλωστε, βρίσκεται και εν γένει το μέλλον του εργασιακού πεδίου, με τους δανειστές να μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση μέσω των μαζικών απολύσεων και του περιορισμού των συνδικαλιστικών και απεργιακών δικαιωμάτων και την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Βασικό στοιχείο προστασίας των εργαζομένων, όπως κρίνεται και από τους συνομιλητές μας, αφού κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα και η δύναμη στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συλλογικά πια, και όχι ο καθένας μόνος του μπροστά στον εργοδότη, καλύτερους μισθούς, ωράρια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους πιο αποτελεσματικά.
«Οι δανειστές δεν προτείνουν από μόνοι τους την ελαστικοποίηση της εργασίας. Είναι σε ευθεία συνεννόηση με τους εργοδότες. Πίσω από τις ομαδικές απολύσεις βρίσκονται οι τράπεζες που, λόγω συγχωνεύσεων, θέλουν να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους απολύοντάς τους με το μικρότερο εργατικό κόστος. Πίσω από τον περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος κρύβεται η επιθυμία τους να περιορίσουν το δικαίωμα της απεργίας και τις άδειες των συνδικαλιστών που δεν είναι αμειβόμενες, αλλά γίνονται προκειμένου να είναι δίπλα στους εργαζόμενους», εξηγεί ο Παναγιώτης Κυριακούλας.
Ενώ, αντίστοιχα, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνει και την ύπαρξη της πολιτικής πλευράς που υποστηρίζει τη συνέχεια αυτής της απορρύθμισης. «Η πρόταση αυτή δεν είναι μόνο πρόταση των θεσμών, όπως και συνολικά αυτά που έχουν γίνει από το 2010, αλλά δυστυχώς και ενός κομματιού του πολιτικού συστήματος. Η αντιπολίτευση ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι ζήτημα ιδεοληψίας, ότι πρέπει η κυβέρνηση να δεχτεί την πρόταση των εργοδοτών για ομαδικές απολύσεις κτλ. Αυτοί που υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν επιθυμούν απλά τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στο κομμάτι της παραβατικότητας, αλλά επιθυμούν να αυξηθεί περισσότερο και να περιοριστούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, είναι ζήτημα αγώνα των ίδιων των εργαζόμενων και χρέος των συνδικάτων να κινηθούν σε μια πιο διεκδικητική κατεύθυνση για το σεβασμό και την επαναφορά των δικαιωμάτων τους». Όπως και των καταναλωτών, θα συμπληρώναμε εμείς, να μην ενθαρρύνουν μέσω των χρημάτων τους τη διαιώνιση αυτών των εργοδοτικών πρακτικών.

Τι καταγγέλλεται στην “Εποχή”

* Κλείδωσαν 300 εργαζόμενους σε επιχείρηση του πρωτογενή τομέα, για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις
* Καταγγελίες για παράνομη παροχή κουπονιών τροφίμων αντί καταβολής μέρους του μισθού
* Παρακράτηση των φιλοδωρημάτων σε γνωστό χώρο εστίασης στο κέντρο της Αθήνας
* Είκοσι απολύσεις στα Public εργαζομένων εξαετίας και επταετίας, για λόγους «ανακύκλωσης»
Τζέλα Αλιπράντη / Πηγή: epohi.gr

 

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 15512

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή