fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

στo Lunch break

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το IfI πήγε σινεμά και σας προτείνει να μη χάσετε την προβολή: «I, Daniel Blake»

Μία ταινία που εξιστορεί τη μάχη ενός 59χρόνου ξυλουργού με το κρατικό σύστημα,  τη γραφειοκρατία και την ανεργία.

Καθώς η καρδιά και ο γιατρός του Daniel δεν του επιτρέπουν να εργασθεί έως ότου αναρρώσει πλήρως, το κράτος δε θα  του επιτρέπει να αναρρώσει παρά μόνο εάν αγγίξει την δυσκολότερη όψη της φτωχοποίησης.

Μέσα από τα γραφειοκρατικό αδιέξοδο, ο Daniel δεν παύει να είναι αξιοπρεπής ·  δε σταματά στιγμή να δίνει απλόχερα ό,τι μπορεί να διαθέσει για να σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπο.

Κατά την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στο 69ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννων, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, έστειλε το δικό του πολιτικό μήνυμα, αναφερόμενος και στην Ελλάδα.

«Είναι παράξενο το γεγονός ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο αυτή τη στιγμή είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε για αυτούς.

Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία.

Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, αυτό που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται – πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος».

Κεν Λόουτς

 

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Ifi team

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

  1. Εξαιρετική ταινία για ένα μέλλον που είναι ήδη παρόν, σε εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. Όσοι την κατέκριναν για τη μη κινηματογραφικότητά της, μου κάνει εντύπωση. Βιωματική, ευαίσθηστη, σκληρή (σαν την πραγματικότητα), απλή. Μπράβο στο iforinterview για τη δημοσίευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Lunch break

Dystopian Greece

Ελλάδα 2200 μ.Χ.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο; - Τον Δεύτερο. - Μαλάκα τι
Στην Κορυφή