fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

ημέρα γυναίκας

Εδώ και χρόνια παλεύω να έχω χρόνια καλά | Ημέρα της γυναίκας

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Για το #IFI

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

Σήμερα, 8 Μαρτίου, δε θέλω να μου πεις «Χρόνια Πολλά».

Δεν είναι γιορτή, ούτε αφορμή για να «βγω με τις φίλες μου» και να έχουμε 1+1 ποτό προσφορά του καταστήματος. Σήμερα είναι απλά μια επίσημη υπενθύμιση για το γεγονός πως εδώ και χρόνια παλεύω να έχω ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ.

Πάλεψα για να μπορώ να κυκλοφορώ μόνη μου και να διασκεδάζω χωρίς την παρουσία σου. Πάλεψα για να μπορέσω να έχω δικαίωμα ψήφου, πάλεψα για να μπορώ να εκφράζω τη γνώμη μου όταν είμαστε με φίλους και πιάνουμε «σοβαρή συζήτηση». Πάλεψα για να βγω στην αυλή μαζί με εσάς και να πιούμε μία ρακί αντί να τηγανίζω ολημερίς μεζέδες.

Πάλεψα για να μπορώ να έχω το δικαίωμα να πάρω διαζύγιο ή να μπορώ έχω γνώμη για το όνομα που θα δώσουμε στο παιδί μας.

Πάλεψα να είμαι από σπίτι, να είμαι σεμνή, να είμαι καθωσπρέπει, να έχω τις χάρες όλες.

Πάλεψα να σου αποδείξω πως σε μία μονογαμική σχέση, όποιος και αν απατήσει τον άλλο, είναι το ίδιο μεμπτό.

ημέρα γυναίκας

Πάλεψα να έχω τη στήριξη και την έγκριση των γονιών μου για να σπουδάσω, πάλεψα να διεκδικήσω λίγο χώρο σε επαγγέλματα που «δε μπορεί να τα κάνει μια γυναίκα» και μετά, αφού έγινα δεκτή, αποδείχθηκε πως ήταν μόνο επειδή είχα πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Παλεύω να πληρωθώ το ίδιο με σένα και γίνομαι «σκύλα, ξινή, αυταρχική, κ@ριόλα» για να μπορέσω να σταθώ δίπλα σου στην εταιρική ιεραρχία.  Παλεύω να αποδείξω ότι δεν «πηδιέμαι» με το κάθε αφεντικό για να είμαι «καλή στη δουλειά μου».

Για κάθε μία «γυναικούλα» που συναντάς στο δρόμο ή στη δουλειά σου, παλεύω να ξεκαρφώσω την ταμπέλα που φοράς σε όλες μας.

Πάλεψα να μην είμαι το γυναικάκι σου και να γίνω η σύντροφός σου.

Έμαθα να κάθομαι πάντα σταυροπόδι, να βάφομαι, να προσέχω κάθε λεπτομέρεια στην  εμφάνισή μου γιατί απαιτείς να είμαι κάθε στιγμή όμορφη και θελκτική.

Και μόλις γίνω μάνα, παλεύω συχνά μόνη μου να τα ισορροπήσω όλα, γιατί εγώ,  λες «ξέρω καλύτερα από αυτά, είναι στη φύση μου». Και αν με χωρίσεις, ακόμα παλεύω με τις επικριτικές ματιές των γυναικών που έχουν μάθει από σένα.

Πάλεψα να σε πείσω πως στο κρεβάτι μου έχω και εγώ απαιτήσεις, προσδοκίες, γούστα και ιδιαιτερότητες. Πάλεψα να σε πείσω πως μπορώ να ντυθώ όπως νιώθω και όχι όπως εσύ νομίζεις ότι είναι σωστό για να με συνοδεύσεις.

ημέρα της γυναίκας
Front de Gauche Demonstration for a 6th Republic – 05May13 – Paris (France) – 42 © philippe leroyer | Flickr

 Περπάτησα με το τσιγάρο στο χέρι και με είπες αγοροκόριτσο. Έκοψα κοντά τα μαλλιά μου και σε ξενέρωσα. Έβρισα πάνω στα νεύρα μου και με στραβοκοίταξες.

Σήκωσα ανάστημα και με απέλυσες. Σε στρίμωξα σε έναν καβγά και με χαστούκισες. Αντιμίλησα στη μάνα σου και με ξεφτίλισες. Σου είπα όχι και νόμιζες πως είπα «ναι» και πάλεψα με νύχια και με δόντια να σε διώξω από πάνω μου.

Με έστειλες «στην κουζίνα μου» εκατοντάδες φορές και μετά μου πήρες λουλούδια για να μου ζητήσεις συγνώμη.

Πάλεψα να μάθω αυτοάμυνα, να μπορώ να σε αφοπλίσω. Πάλεψα να περπατήσω μόνη μου από τον σταθμό του τρένου μέχρι το σπίτι μου και τελικά μπήκα σε ταξί γιατί φοβήθηκα. Μετά, πάλεψα να πείσω τον οδηγό να με αφήσει να κατέβω και πήρα τη φίλη μου λαχανιασμένη να της πω ότι έφτασα καλά.

Πήγα στο μπαρ και ζήτησα βοήθεια από τον μπάρμαν για να σε ξεφορτωθώ. Πήγα να βρω το δίκιο μου και τελικά βρέθηκα να παλεύω να σε πείσω πως δεν προκαλούσα.

Στο Αφγανιστάν  είμαι ιδιοκτησία και σύμφωνα με το έθιμο baad, με ξεπουλάνε από 6 χρονών για να λύσουν παρεξηγήσεις.  Στο Ιράκ μου αφαιρούν την κλειτορίδα για να μην έχω δικαίωμα στην απόλαυση. Στην Αίγυπτο, οφείλω να φορτωθώ σαν γαϊδούρι με όλα μας τα μπαγκάζια και εσύ προχωράς πάντα μπροστά μου, άνετος και βαρύς.

Παλεύω να μην φύγει η μαντίλα από τη θέση της και φανεί το πρόσωπό μου και κοιτάζω κάτω για να μη λιθοβοληθώ.

Πάλεψα για να «έχω μία μέρα» που θα μπορώ να σου θυμίζω πως είμαστε το ίδιο και το μόνο που θέλω από σένα είναι να είσαι, ούτε μπροστά, ούτε πίσω μου, παρά μόνο στο πλάι μου.

Για το #IFI

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

  1. Η φεμινιστική ιδεολογία έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Μια θλιβερή αλλά αληθινή ιστορία τραγωδίας, αυτοκτονίας και φόνου προκαλείται άμεσα από το φεμινισμό. Ο φεμινισμός δεν ήταν ποτέ για την ισότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο φεμινισμός όχι μόνο θυματοποιεί και κανει διακρίσεις απέναντι τους άνδρες. Θυματοποιεί επίσης γυναίκες, παιδιά, οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή