fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Dr. Katie Bouman | Η αποτύπωση της μαύρης τρύπας

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γράφει η V for Vallia

Για το #IfI

Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι ότι δεν είχα πρότυπα. Δεν υπήρχε κάποιος διάσημος άνθρωπος που να θαυμάζω και να θέλω να γίνω σαν αυτόν. Δεν θυμάμαι καν ποια ήταν τα πρότυπα της γενιάς μου γιατί πολύ απλά, μέχρι τα 20-22 μου δεν με απασχολούσε διόλου το τι θα κάνω στη ζωή μου. Ούτε ποια θα γίνω εν τέλει ή τι μπορώ να κάνω γι’ αυτόν τον κόσμο.

Θυμάμαι μόνο πως θαύμαζα πολύ τον παππού μου. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι ο αυστηρός και καλόκαρδος αυτός κομμουνιστής, θα ήταν καταλυτής στην εξέλιξή μου ως άνθρωπο.

Αν τώρα, έπρεπε να δείξω στην κόρη μου ένα πρόσωπο των ημερών που θα έπρεπε να θαυμάζει, αυτή θα ήταν χωρίς αμφιβολία η Dr. Katie Bouman. Όχι μόνο γιατί στα 29 της κατάφερε με τους αλγόριθμους της να αποτυπωθεί η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, αλλά και γιατί έχω ιδιαίτερη αγάπη σ’ ό,τι αφορά το σύμπαν.

Κι αυτή η κοπέλα κατάφερε κάτι εκπληκτικό.

“Μια μαύρη τρύπα, είναι πολύ, πολύ μακριά και πολύ συμπαγής. Το να φωτογραφίσουμε μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, ισοδυναμεί με τη λήψη μιας εικόνας ενός γκρέιπφρουτ στο φεγγάρι”.
Dr. Katie Bouman, 2016

Η Bouman υποστηρίζει πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να μας πουν πολλά για τους νόμους και τη φυσική. Το 2016, δημιούργησε έναν αλγόριθμο ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσει μια εικόνα ενός φαινομένου που απέχει 55 εκατομμύρια έτη φωτός, της μαύρης τρύπας.

Κι εχθές, τρία χρόνια μετά, αυτό το εγχείρημα επετεύχθη.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν να έχουμε σήμερα την εικόνα μιας ομοιόμορφης, δακτυλιοειδούς δομής, όπως την είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν, περισσότερο από έναν αιώνα πριν με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας.

Αν πρέπει λοιπόν τα παιδιά σήμερα να έχουν ένα πρότυπο για το πώς μπορούν ν’ αλλάξουν λιγάκι αυτό τον κόσμο, δείξτε τους επαναστάτες κι επιστήμονες.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή