fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δυναμώνουμε τις φωνές μας!

Δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο βλέπουμε ένα δήθεν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση από πλευράς κυβέρνησης, ΣΕΒ και ΕΕ, με τους όρους να διαμορφώνονται για το καλύτερο, όπως τουλάχιστον μας λένε, για τους σπουδαστές. Το θέμα είναι, όμως, να δούμε πού τελικά στοχεύουν όλα αυτά και αν είναι όντως για το καλό μας…

Για να δούμε τι γίνεται για το καλό μας…

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη δίχρονη φοίτησή μας στα ΙΕΚ πολλά δεν είναι όπως θα έπρεπε. Εργαστήρια δε γίνονται, αφού δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα, εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν και χρήματα δε διαθέτουν για εμάς ούτε για μαρκαδόρους. Φοιτητικές παροχές που γενικά θεωρούνται δεδομένες σε φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ για εμάς είναι πολυτέλεια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το να μη δικαιούμαστε πάσο ή ακόμα χειρότερα τα ίδια μας τα συγγράμματα! Για να μη μιλήσουμε για την πρακτική, που δουλεύουμε κανονικά, αλλά δεν πληρωνόμαστε και φυσικά, ψάχνουμε μόνοι μας ακόμα και για να τη βρούμε. Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα ζητήματα που μπορεί να μας απασχολούν…

Και εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά;

Μπορεί να μας χωρίζουν λίγο πολύ οι κατευθύνσεις που διαλέγουμε ως αντικείμενο σπουδών, αλλά τα προβλήματά μας είναι κοινά. Ακριβώς επειδή όλοι οι σπουδαστές των ΙΕΚ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη επίθεση συλλογικά, μάχιμα και αποφασιστικά. Πρώτο βήμα για μια τέτοια απάντηση θα μπορούσε να είναι η συγκρότηση μιας επιτροπής αγώνα σε κάθε ΙΕΚ. Μέσα από αυτή την επιτροπή δηλαδή μπορούμε να συνεδριάζουμε και να συζητάμε προβλήματα που απασχολούν τον καθένα μας, αλλά και τρόπους να τα λύσουμε. Προβλήματα που μπορεί να αφορούν το πώς σπουδάζουμε, το πώς λειτουργεί η σχολή μας, αλλά και την καθημερινότητα μας ως σπουδαστές. Κι ακόμα περισσότερο, προβλήματα που αφορούν τα συμφέροντα μας σαν μελλοντικοί ή τωρινοί εργαζόμενοι και τα εργασιακά μας δικαιώματα που απροκάλυπτα καταπατούν οι εργοδότες με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, αφού η πολιτική τους δε σταματά μέσα στις σχολές, αλλά συνεχίζεται μέσα από τις απλήρωτες πρακτικές που υποχρεούμαστε να κάνουμε.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν να καταφέρουμε να οργανώσουμε έναν αγώνα μέσα από τον οποίο εμείς οι ίδιοι θα ορίζουμε πως θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε. Οι ανάγκες μας είναι ανάγκες πολλών! Ακριβώς επειδή αυτά τα προβλήματα που έχουμε στο μυαλό μας δεν αφορούν μόνο τη δικιά μας σχολή αλλά και κάθε άλλο ΙΕΚ πανελλαδικά, είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξουμε να συντονίσουμε τις ανησυχίες μας αλλά και τις δράσεις μας με άλλες επιτροπές. Με τον αγωνιστικό συντονισμό αυτών των επιτροπών, με συνελεύσεις στις οποίες θα μπορούμε να συζητάμε όλοι μαζί για τα προβλήματά μαςκαι να παίρνουμε αποφάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση σε όλα αυτά!

Είναι καιρός πια να σταματήσουμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση! Είναι καιρός να σταματήσουμε να γυρνάμε την πλάτη μας σε όλα αυτά που μας μαυρίζουν τη ζωή και το μέλλον μας! Θέλουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας αναλογούν τόσο στις σπουδές μας όσο και στην εργασία μας! Θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε εργαστήρια και να μην περιμένουμε να μάθουμε μόνο μέσα από την πρακτική μας, όσα προτίθεται να μας μάθει ο εκάστοτε εργοδότης! Δε θέλουμε και δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς τα αναλώσιμα, για να κάνουμε κάποιες ασκήσεις στα εργαστήριά μας! Θέλουμε να έχουμε συγγράμματα που να μας παρέχουν γνώσεις και να μας καλύπτουν και για τις εξετάσεις πιστοποίησης! Θέλουμε να έχουμε το αυτονόητο δικαίωμα για πάσο όπως όλοι οι σπουδαστές! Γιατί σπουδάζουμε και δεν είμαστε μαθητές δεύτερης κατηγορίας, για να μην έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους μαθητές και φοιτητές!

Και ο μόνος δρόμος να γίνει αυτό είναι ο συλλογικός αγώνας!

Γιατί μόνος του δεν έκανε κανένας τίποτα!

Γιατί θέλουμε άλλη παιδεία! Και είναι στο χέρι μας να την έχουμε!

Να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον μας, για τις ανάγκες μας που δεν χωράνε στα σχέδια και τα όρια τους. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

 

Πηγή: http://www.attack.org.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή