fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δικαίωμα ψήφου | Οι σουφραζέτες σπάνε το Λονδίνο

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1912 οι σουφραζέτες τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά στο κέντρο του Λονδίνου επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγούσε το δικαίωμα της ψήφου.

Συγκεκριμένα η λέξη «σουφραζέτα» προέρχεται από τη λέξη «suffragist», που δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Οι σουφραζέτες διεκδικούσαν τη συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Ο όρος «suffragist», όμως, είναι γενικότερος και αναφέρεται σε μέλη κινημάτων που υποστηρίζουν το δικαίωμα ψήφου, ασχέτως αν πρόκειται για ριζοσπαστικά ή συντηρητικά κινήματα ή αν το δικαίωμα ψήφου αφορά άντρες ή γυναίκες. Στη Βρετανία, ο όρος «suffragist» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέλη της National Union of Women’s Suffrage Societies (Εθνική Ένωση των Εταιρειών για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών), η οποία ιδρύθηκε το 1897.

 

 

Άνδρες και γυναίκες, μέλη του γυναικείου κινήματος
Πικετοφορία από σουφραζέτες έξω από τη φυλακή Holloway στο Λονδίνο ενώ η Έμιλυ Πάνκχερστ βρισκόταν μέσα φυλακισμένη. Η Πάνκχερστ φυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1908 όταν προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο ώστε να διαμαρτυρηθεί,1908
Η Jennie Baines απευθύνεται στις Σουφραζέτες στη μαζικότατη συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 1908
Φυλακισμένες Σουφραζέτες περνάνε μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ύστερα από την αποφυλάκισή τους από τη φυλακή Holloway, Απρίλιος 1909
Πλήθος κόσμου στο κάλεσμα από τις Σουφραζέτες στο Χάιντ Παρκ, 1910
Η Estelle Sylvia Pankhurst ανεβασμένη σε μία πλατφόρμα όπου γράφει ένα σύνθημα, ανατολικό Λονδίνο, 1912
Η κηδεία της Emily Davison

 

Πηγή: www.prologos.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή