fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δίκαιη πρόσληψη | Είναι δυνατό

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση στα ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Fair Recruitment – It is possible!

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) για δίκαιες προσλήψεις βοηθάει τους μετανάστες εργαζόμενους του Νεπάλ να αναζητούν ισότιμη και ασφαλή εργασία στο εξωτερικό.

Κατμαντού – Όταν ο Jumrati Miya Mansuri ταξίδεψε στη Μαλαισία, πλήρωσε έναν μεσάζοντα ο οποίος του υποσχέθηκε να εργαστεί στον τομέα του ενδύματος. Αλλά, κατέληξε να εργάζεται στη συντήρηση δρόμων, σε άθλιες συνθήκες.

Ο ίδιος αναφέρει,

“Ήταν μια δύσκολη, έντονη δουλειά. Δεν μου δόθηκε ό,τι μου είχαν υποσχεθεί, ούτε είχα αρκετό φαγητό”.

Τελικά, επέστρεψε στο Νεπάλ, αποφασισμένος ότι δεν θα μεταναστεύσει ποτέ ξανά. Τώρα όμως πρόκειται να φύγει ξανά κι αυτή τη φορά μέσω μιας διαδικασίας για δίκαιη πρόσληψη.  Ο Mansuri θα ενταχθεί σε μία ομάδα εργαζομένων που θα απασχολούνται σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων στην Ιορδανία.

Προστασία των δικαιωμάτων

Το πρόγραμμα Fair επιδιώκει να θέσει τέρμα σε αδίστακτες και καταχρηστικές πρακτικές προσλήψεων, οι οποίες στις χειρότερες των περιπτώσεων οδηγούν σε καταναγκαστική εργασία. Διευθύνει δίκαιους δρόμους προσλήψεων για τους εργάτες του Νεπάλ που μεταναστεύουν για να εργαστούν στα εργοστάσια ενδυμάτων της Ιορδανίας.

Η δίκαιη πρόσληψη συνεπάγεται ότι η στρατολόγηση πραγματοποιείται κατά τρόπο που σέβεται, προστατεύει και εκπληρώνει τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χρεώνονται τέλη πρόσληψης ή συναφή έξοδα και ότι οι όροι πρόσληψης και απασχόλησης πρέπει να είναι σαφής.

Παγκοσμίως, οι ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διασυνοριακές προσλήψεις για την κάλυψη της ζήτησης και της προσφοράς εργασίας. Στο Νεπάλ, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 82% των αδειών εργασίας που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελευταία εννέα ετών, χορηγήθηκαν στους Νεπαλούς εργαζομένους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Βελτίωση δεξιοτήτων

Το πρόγραμμα Fair, συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες απασχόλησης που έχουν επιδείξει θεμιτές  πρακτικές πρόσληψης. Μεταξύ αυτών είναι και η FSI Worldwide Nepal, μια ιδιωτική υπηρεσία απασχόλησης που ασκεί δίκαιη πρόσληψη ως βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Το πρόγραμμα Fair συνεργάζεται επίσης με το πρόγραμμα Ασφαλούς Μετανάστευσης της Νεολαίας, HELVETAS Swiss Inter-cooperation, για την παροχή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κατάρτισης για τους εργαζόμενους που μεταναστεύουν στον τομέα της ένδυσης της Ιορδανίας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Η Roshini Pariyar, η οποία κάνει την πρακτική της μέσω αυτού του προγράμματος, αναφέρει:

“Ποτέ δεν είχα λάβει τέτοια εκπαίδευση στο παρελθόν και τώρα το απολαμβάνω. Θέλω να χρησιμοποιήσω στην Ιορδανία όσα μαθαίνω και να κάνω κάτι δικό μου όταν επιστρέψω”.

Εν τω μεταξύ, ο Mansuri, υπολογίζει ήδη πόσα χρήματα μπορεί να στέλνει σπίτι του ώστε να πληρώνει για την εκπαίδευση των κορών του και να στηρίξει τους ηλικιωμένους γονείς του.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή