fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Κανόνας έχει γίνει η καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων στο Ostria Resort & Spa Ιεράπετρας

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

#SEASONFIGHT.

Τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα καταγγέλουν εργαζόμενοι στο 5στερο  ξενοδοχείο ‘’Ostria Beach’’ που βρίσκεται λίγο έξω από την Ιεράπετρα Κρήτης. Φαίνεται ότι στο υπερπολυτελές  ξενοδοχείο, πίσω από τη χλιδάτη βιτρίνα,  τα  η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία και η  εντατικοποίηση των εργαζομένων μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής είναι κανόνας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, τα δεδουλευμένα της προηγούμενης σεζόν τα πήραν λίγο πριν την έναρξη της φετινής, ακόμα και αυτοί που δούλεψαν μόνο τις 2 εβδομάδες των Χριστουγέννων στο χριστουγεννιάτικο χωριό που λειτουργεί τη συγκεκριμένη περίοδο μέσα στο ξενοδοχείο. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης το έχει σύστημα να κρατάει “ομήρους” τους εργαζόμενους, προκειμένου αυτοί να δεχτούν να στελεχώσουν το ξενοδοχείο και την ερχόμενη σεζόν, μήπως και πάρουν πίσω τα δεδουλευμένα τους.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική και φέτος, με  καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων, και με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Όπως αναφέρεται, την φετινή σεζόν έγινε μεγάλη μείωση προσωπικού με αποτέλεσμα  ελάχιστοι εργαζόμενοι  κυρίως στο εστιατόριο του ξενοδοχείου να αναγκάζονται να  εξυπηρετούν το σύνολο της πληρότητας του ξενοδοχείου. Για ρεπό φυσικά ούτε λόγος ενώ οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να ζητήσουν γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν.  Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι αναγκάζονται να κρύβονται σε δωμάτια και αποθήκες γιατί έχει έρθει  η Επιθεώρηση Εργασίας και εκείνοι είναι ασφαλισμένοι για 4 ώρες δουλειάς ενώ δουλεύουν 8 ώρες ή και παραπάνω. Μέσα σε όλα αυτά, είναι και η συνεχόμενη πίεση που δέχονται για όλο και καλύτερη  απόδοση  ενώ αν κάποιος τολμήσει να μην είναι τόσο συγκεντρωμένος στη δουλειά του για μια στιγμή,  προφανώς και δεν αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο από τους ανωτέρους του. Απειλές, βρίσιμο κλπ είναι στο καθημερινό ρεπερτόριο των ανωτέρων προς τους κατωτέρους.

Όλα αυτά, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά είναι η ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε υπερπολυτελή ή και μη ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Τα απάνθρωπα ωράρια, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες με επιπλήξεις ή απειλές , η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία αποδεικνύουν ότι  η  ‘’ανάπτυξη του τουρισμού’’ περνάει μέσα από την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για την πλειονότητα των εργαζομένων.

seasonfight.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή