fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δεδομένα παιδικής εργασίας | Μέρος Α’

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Child Labor

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) αναφέρει στην τελευταία του έκθεση για την παιδική εργασία, ότι, υπάρχουν περίπου 265 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά στον κόσμο – σχεδόν το 17% του παγκόσμιου παιδικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, στην υποσαχάρια Αφρική η παιδική εργασία είναι περισσότερο διαδεδομένη.

Ενώ, οι απόλυτοι αριθμοί εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί, ιδίως στις χώρες με τα χαμηλότερα πρότυπα διαβίωσης, από ιστορικής απόψεως υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών που ουσιαστικά έχουν κατορθώσει να εξαλείψουν μέσα σε έναν αιώνα την εκτεταμένη παιδική εργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Όσο αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν σημαντική μείωση της παιδικής εργασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διασπορά σχετικά με την πρόοδο που έχουν επιτύχει κάποιες χώρες.

Γενικός ορισμός

Σε γενικές γραμμές, ο όρος παιδική εργασία, ορίζεται ως η απασχόληση των παιδιών σε οποιαδήποτε εργασία η οποία τους στερεί την παιδική τους ηλικία και την αξιοπρέπειά τους κι είναι επιβλαβής για την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) ορίζει την παιδική εργασία ως:

Την εργασία που είναι διανοητικά, σωματικά, κοινωνικά και ηθικά επικίνδυνη κι επιβλαβής για τα παιδιά∙ και παρεμποδίζει την σχολική τους φοίτηση, επειδή τους στερεί την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σχολείο, είτε υποχρεώνοντας τα να το εγκαταλείψουν πρόωρα είτε απαιτώντας από αυτά να προσπαθούν να συνδυάσουν τη σχολική φοίτηση με πολύωρη και βαριά εργασία.

Η Σύμβαση του ILO Νο.138, η οποία εγκρίθηκε το 1973 κι υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες, ορίζει τις σχετικές ηλικίες που χρησιμοποιούν οι διάφορες χώρες για τον προσδιορισμό της παιδικής εργασίας.

Ώρες εργασίας και ηλικιακή ταξινόμηση

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα ορισμό, εάν μία συγκεκριμένη εργασία θεωρείται ως παιδική εργασία ή όχι, εξαρτάται από τις λεπτομέρειες του πραγματικού πλαισίου:

  • την ηλικία του παιδιού
  • τις ώρες εργασίας και
  • τον τύπου των καθηκόντων που ένα παιδί εκτελεί.

Ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει μια διαγραμμική ταξινόμηση της παιδικής ηλικίας (σκιασμένη περιοχή), ανάλογα την ηλικία και τον τύπο εργασίας.

Το παρακάτω διάγραμμα, δείχνει, τη δυσκολία του να παραχθούν εκτιμήσεις της παιδικής εργασίας οι οποίες είναι κατάλληλες για να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των χωρών: υπάρχουν διαφορές στην νομοθεσία κι ηλικιακά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον τύπο της εργασίας.

Ο ILO έχει την τάση να αναφέρει αριθμούς οικονομικά ενεργών παιδιών για μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα (5-17 ετών).

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει επίσης στοιχεία για τα οικονομικά ενεργά παιδιά, αλλά χρησιμοποιεί έναν στενότερο ηλικιακό φάσμα (7-14 ετών).

Και στις δύο περιπτώσεις η φράση «οικονομικά ενεργά» αναφέρεται σε παιδιά που εργάζονται για τουλάχιστον μία ώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Εξαιτίας των περιορισμών των δεδομένων, οι ακαδημαϊκές μελέτες συχνά επικεντρώνονται στην κατανομή του χρόνου των παιδιών.

Αυτό είναι ένα γεγονός που αφήνει περιθώρια διερεύνησης των συνεπειών της απασχόλησης σε άλλες δραστηριότητες, όπως η σχολική φοίτηση.

Αυτές οι μελέτες, τείνουν να βασίζονται σε στοιχεία ερευνών ανά χώρα.

Ορολογία

Πολλές μελέτες κάνουν διάκριση μεταξύ της «παιδικής εργασίας» και των «παιδιών στην απασχόληση», ενώ χρησιμοποιούν τους όρους «εργαζόμενα παιδιά», «παιδιά στην οικονομική δραστηριότητα» και «παιδιά στην απασχόληση», εναλλακτικά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πρώτα (παιδιά στην παιδική εργασία), θεωρούνται υποσύνολο των τελευταίων (παιδιά στην απασχόληση).

Ιστορικά δεδομένα

Ιστορικές μελέτες δείχνουν πως, η παιδική εργασία ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική τον 19ο αιώνα, όμως μειώθηκε πολύ γρήγορα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η διαθέσιμη ιστορική μαρτυρία φαίνεται να συμβαδίζει με το γεγονός ότι η βιομηχανοποίηση στις δυτικές χώρες αρχικά αύξησε τη ζήτηση της παιδικής εργασίας, όμως τελικά, συνέβαλε στην εξάλειψή της.

Οι ακόλουθες τρεις απεικονίσεις, δείχνουν το μερίδιο των παιδιών στην απασχόληση στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο τρίτο διάγραμμα βλέπουμε τα δεδομένα σχετικά με τις τάσεις των αγροτικών κι αστικών παιδικών εργασιών∙ τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια η συχνότητα της παιδικής εργασίας είναι μεγαλύτερη στους αγροτικούς πληθυσμούς.

Όπως διαπιστώνουμε, η συχνότητα της παιδικής εργασίας στην Ιταλία φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με βραδύτερους ρυθμούς μείωσης.

Έως το 1930, η συχνότητα της παιδικής εργασίας εκτιμάται ότι βρισκόταν κάτω του 5%∙ αυτό το ποσοστό επιτεύχθηκε στην Ιταλία γύρω στο 1960, δηλαδή 30 χρόνια αργότερα.

Ενώ, τα συνεκτικά στοιχεία της έρευνας σχετικά με την παιδική εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περιορισμένα μετά το 1911, έχουν εμφανιστεί κάποιες εκτιμήσεις για την εργασία του 20ου αιώνα.

Αυτές οι στατιστικές δείχνουν τις σημαντικές επιπτώσεις του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με την παιδική εργασία.

Έπειτα από μια αναφερθείσα άνοδο στην απασχόληση κατά τον ΠΠΠ (1914-1918), τα ποσοστά της παιδικής εργασίας φαίνεται να μειώνονται σε περίπου 6-7% στα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, τόσο σε Αγγλία όσο και σε Ουαλία.

Αυτό, καθιστά ταχύτερο το ρυθμό μείωσης της παιδικής εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, με την έναρξη του 2ΠΠ το 1939, η συχνότητα εμφάνισης της παιδικής εργασίας φαίνεται να ακμάζει – έως το 1944 η παιδική εργασία είχε αυξηθεί στο 15.3% στις ηλικίες 12-14 ετών.

Όπως θα δούμε στις παρακάτω απεικονίσεις, η συχνότητα της παιδικής εργασίας στην Αγγλία το 1900, ήταν παρόμοια με την παγκόσμια συχνότητα έναν αιώνα αργότερα.

Τα παγκόσμια ποσοστά της παιδικής εργασίας σήμερα είναι παρόμοια με εκείνα της Ιταλίας του 1950, περίπου 10%.

λκξκλξλκ

Τα παγκόσμια δεδομένα σήμερα

Η συχνότητα της παιδικής εργασίας μειώνεται τα τελευταία χρόνια

Η έρευνα του ILO παρουσιάζει τις γενικές εκτιμήσεις και τάσεις από το 2000 έως το 2012.

Οι παρακάτω απεικονίσεις, παρουσιάζουν τις πρόσφατες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο για παιδιά ηλικίας 5-17 ετών.

Όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας όσο αφορά την κατάλληλη ηλικία για την μέτρηση της παιδικής εργασίας, ιδιαίτερα όταν θέλουμε να συγκρίνουμε χώρες και τα παγκόσμια συγκεντρωτικά μεγέθη.

Η ηλικιακή ομάδα από 5 έως 17 ετών είναι συνηθισμένη σε πολλές εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, όμως, προφανώς υπάρχει η ανάγκη διαφοροποίησης της εργασίας σε διαφορετικές ηλικίες, καθώς τα έφηβα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στην κατάχρηση στον χώρο εργασίας. Άλλες συνήθεις ηλικιακές ομάδες είναι από 5 έως 11 ετών κι από 5 έως 14 ετών.

Η παρακάτω απεικόνιση, παρουσιάζει τις παγκόσμιες τάσεις χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις δύο ηλικιακών ομάδων: 5-14 και 15-17 ετών (η πηγή των δεδομένων είναι η ίδια με τις παραπάνω απεικονίσεις).

Δυστυχώς, οι συνολικές αυτές εκτιμήσεις δεν κατανέμονται ανά φύλο, ωστόσο, το πρότυπο είναι σύμφωνο με την εξής παρατήρηση: υπάρχει μείωση της παιδικής εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Το μερίδιο των οικονομικά ενεργών παιδιών παγκοσμίως, μειώνεται εδώ και δεκαετίες

Το πρόγραμμα του ILO για τις Εκτιμήσεις και τις Προβολές του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού (EPEAP) παράγει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού (για ενήλικες και παιδιά) από το 1950, μέσω της βάσης δεδομένων του ILO, γνωστή ως LABORSTA.

Αυτή η πηγή χρησιμοποιείται για την παραγωγή παγκόσμιων ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για παιδιά ηλικίας 10-14 ετών κατά την περίοδο 1950-1995.

Πού εργάζονται τα παιδιά;

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, τα περισσότερα εργαζόμενα παιδιά παγκοσμίως είναι μη αμειβόμενοι οικογενειακοί εργαζόμενοι, αντί αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε εργοστάσια παραγωγής ή άλλες μορφές μισθωτής απασχόλησης.

Η ακόλουθη απεικόνιση δείχνει την ανάλυση των συνολικών εκτιμήσεων της παιδικής εργασίας κατά το έτος 2012, ανά κατάσταση απασχόλησης.

Πρόσφατες εξελίξεις

Πώς η συχνότητα της παιδικής εργασίας ποικίλει ανά χώρα

Η παρακάτω απεικόνιση δείχνει το μερίδιο των παιδιών (7-14 ετών) στην απασχόληση για ορισμένες χώρες για τα έτη για τα οποία τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο κοινό από το ενοποιημένο σύνολο δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως μπορεί να εκτιμηθεί ο επιπολασμός της παιδικής εργασίας ποικίλει ευρέως ανά χώρα∙ για παράδειγμα, το μερίδιο των παιδιών στην απασχόληση ήταν 15 φορές μεγαλύτερο στην Ουγκάντα απ’ ότι στην Τουρκία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2006.

Κι ενώ πολλές χώρες παρουσιάζουν καθοδική τάση, πολλές είναι οι χώρες οι οποίες υστερούν.

Τι ποσοστό εργαζόμενων παιδιών δεν παρακολουθούν το σχολείο

Όπως θα δούμε λεπτομερώς παρακάτω, η παιδική εργασία είναι εξ ορισμού προβληματική, όταν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των παιδιών.

Εξαιτίας αυτού, είναι χρήσιμο να μελετάται η παιδική εργασία ειδικά όταν συνδυάζεται με απουσία από το σχολείο.

Η παρακάτω απεικόνιση δείχνει το μερίδιο των παιδιών που μόνο εργάζονται, δηλαδή εκείνα που είναι οικονομικά ενεργά και δεν παρακολουθούν το σχολείο.

Και πάλι βλέπουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών∙ ενώ στην Λατινική Αμερική η πλειοψηφία των ενεργά οικονομικών παιδιών παρακολουθούν επίσης το σχολείο, αυτό δεν συμβαίνει και στην υποσαχάρια Αφρική.

Παρ’ όλα αυτά, οι τάσεις είναι συνολικά ενθαρρυντικές, ιδίως για την υποσαχάρια Αφρική όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο.

Πόσες ώρες εργάζονται πραγματικά αυτά τα παιδιά;

Οι βλαβερές συνέπειες της παιδικής εργασίας εξαρτώνται εν μέρει από την ένταση της εργασίας κι από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η κατανομή του χρόνου σε άλλες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι κι η μάθηση.

Ως εκ τούτου, για να κατανοήσουμε την παιδική εργασία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την κατανομή του χρόνου.

Το παρακάτω διάγραμμα, δείχνει ανά ώρα, τον εβδομαδιαίο μέσο όρο εργασίας των παιδιών (ηλικία 7-14 ετών) που είναι οικονομικά ενεργά.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, οι μέσες ώρες εργασίας ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών, ακόμα σε χώρες με παρόμοια επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Όπως βλέπουμε, Βιετνάμ και Πακιστάν έχουν παρόμοια συχνότητα παιδικής εργασίας (περίπου το 12% των παιδιών εργάζονται τουλάχιστον για μία ώρα), όμως οι ώρες εργασίας είναι ριζικά διαφορετικές (στο Πακιστάν τα παιδιά εργάζονται τουλάχιστον διπλάσιες ώρες).

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή