fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

CYTA Hellas | Απάνθρωπη εργοδοσία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Οι εργαζόμενοι της CYTA-Hellas κατεβαίνουν σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και την εντατικοποίηση που προωθείται στην εταιρεία. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται στα πλαίσια ευρύτερου συντονισμού με άλλες εταιρείες στο χώρο.

Σε κοινή κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στη Wind τη Nokia και την Cyta Hellas αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

Ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά μόνο τις εν λόγω επιχειρήσεις ή τον κλάδο μας, αλλά όλους μας. Είναι αγώνας ενάντια στη συνολική υποτίμηση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας που προσπαθούν να επιβάλλουν εργοδότες και κράτος. Οι εργατικές κατακτήσεις, η παιδεία, η δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, η δημόσια ασφάλιση, η πρόνοια χτυπιούνται συστηματικά ενώ ολοένα και περισσότεροι οδηγούνται στη φτώχεια και την ανεργία. Από την άλλη πλευρά στο απυρόβλητο παραμένουν οι εργοδότες και οι θεσμοί που τους προστατεύουν. Εμείς διαλέγουμε το δρόμο του αγώνα και της αλληλεγγύης για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της τάξης μας απέναντι στην απελπισία και την παθητικότητα. Και θα συνεχίσουμε δυναμικά έως ότου επιτευχθούν οι επιδιώξεις μας!

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, χτες 31-1-17 έγινε δίωρη στάση εργασίας στη Νόκια, σήμερα γίνεται στη CYTA-Hellas και αύριο γίνεται 24ωρη απεργία στη Wind.

Κάποιοι θορυβήθηκαν…

Κάποιοι όμως φαίνεται ότι θορυβήβηκαν πολύ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ειδικά της CYTA-Hellas. Στον ιστότοπο Offsite.cy διαβάζουμε άρθρο το οποίο έχει τίτλο:

«Η Cyta Hellas κλείνει και οι συντεχνίες απεργούν γιατί τους ζήτησαν να τηρούν τα ωράρια»

Και το οποίο ξεκινά γράφοντας:

«Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, από τις 15:00 το απόγευμα ως τις 17:00, οι εργαζόμενοι στην Cyta Hellas, διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση καρτοαναγνωστών στα κτίρια και για ένα e-mail εκφοβισμού που έλαβαν, σχετικά με την τήρηση των ωραρίων εργασίας τους».

Η κατρακύλα της «δημοσιογραφίας» αυτού του είδους δεν έχει όρια. Η πληροφόρηση, στα χέρια των εργοδοτών και της άρχουσας ελίτ, δεν έχει καμία σχέση με δημοσιογραφία και «αντικειμενική ενημέρωση» – μετατρέπεται απλά σε πληρωμένη προπαγάνδα, οι δε δημοσιογράφοι που επιτελούν αυτό το έργο δεν είναι τίποτα περισσότερο από πληρωμένα παπαγαλάκια.

Οι πραγματικοί λόγοι των κινητοποιήσεων

Η CYTA-Hellas δεν κλείνει (όπως γράφουν οι «κύριοι» του Offsite) αλλά βγαίνει στο σφυρί!

Και τα στελέχη της που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα απολύουν εργαζόμενες μητέρες–μονογονιούς των 400 ευρώ το μήνα!

Όχι γιατί η εταιρεία δεν πάει καλά, αλλά γιατί η δεξιά κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο ιδιωτικοποιεί την μέχρι πρόσφατα δημόσια CYTA!

Αυτή είναι η αλήθεια και η προσπάθεια του συγκεκριμένου site να παρουσιάσει τους εργαζόμενους σαν κακομαθημένους αργόσχολους που δεν τηρούν τα ωράριά τους και απεργούν για να μην τους ελέγχουν είναι απλά ψέματα, ωμά και εμετικά – αποκαλυπτικά όμως του πραγματικού χαρακτήρα αυτών που τα γράφουν κι αυτών που τους πληρώνουν.

Ελάχιστο χρόνο αν αφιέρωναν οι εν λόγω δημοσιογράφοι θα ήξεραν ότι οι εργαζόμενοι στη CYTA-Hellas προχωρούν σε κινητοποιήσεις πρώτα και πάνω από όλα γιατί οι απολύσεις πέφτουν σωρηδόν στην εταιρεία.

Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων:

Από τους καρτοαναγνώστεςστο σημείο να αποστέλλεται προσωπικό e-mail εκφοβισμού Μέχρι την απόλυση παραγωγικών συναδέλφων, ακόμη και με τις υποκειμενικές αξιολογήσεις στις οποίες υποβάλλονται, με σκοπό την αντικατάσταση τους από νεότερους, με υψηλότερες αντοχές στην πίεση, χωρίς γνώση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και με χαμηλότερες αποδοχές.

Ας κρατήσουμε το βασικό όμως: οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων τους πονάνε… 

 

Πηγή: net.xekinima.org

 

Παλαιότερη ανάρτηση σχετική με τις απολύσεις / 22 Δεκεμβρίου 2016

Σωρηδόν «πέφτουν» οι απολύσεις στη CYTA Hellas! Η εργοδοσία μάλιστα άφησε κατά μέρος το «ανθρωπιστικό» και «διπλωματικό» της προσωπείο και έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις. Στις τελευταίες (μέχρι στιγμής) απολύσεις, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, το διευθυντικό στέλεχος έμπαινε στο χώρο εργασίας καλώντας διαδοχικά εργαζόμενες, στις οποίες πρόσφερε το Χριστουγενιάτικο «δώρο» της απόλυσης.[1]

Μάλιστα, με βάση την αντίληψη του «στελέχους» οι εργαζόμενες έπρεπε να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας, φυσικά συντετριμμένες, αλλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται την ώρα που αυτός καλούσε το επόμενο προς απόλυση θύμα, και μετά το μεθεπόμενο, κοκ. Βέβαια οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή είπαν «φτάνει πια»
βγήκαν εκτός χώρου εργασίας και κάλεσαν το σωματείο τους.

Ποιοι είναι τα πραγματικά βαρίδια;

Ποιοι είναι όμως οι απολυμένοι; Είναι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, μερικοί των 400 – 500 ευρώ, μερικής απασχόλησης, μητέρες ανήλικων επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών.

Ποιοι είναι αυτοί που τους απολύουν; Είναι διευθυντικά στελέχη που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα!

Γιατί γίνονται οι απολύσεις αυτές; Μήπως η εταιρεία βαδίζει προς την καταστροφή; Μήπως είναι αντιμέτωπη με χρεοκοπία; Όχι!

Απλά η κυπριακή κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη (αυτού, που όταν θα έμπαιναν capital controls στην Κύπρο ειδοποίησε τους συγγενείς του να βγάλουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό…) αποφάσισε να πουλήσει σε ιδιώτες την CYTA! (η οποία ήταν για δεκαετίες μια πολύ επιτυχημένη δημόσια επιχείρηση).

Ο Ν. Αναστασιάδης επομένως πουλά όσα-όσα (σα να ήτανε δική του) και για να πιάσει καλή τιμή η CYTA ξεφορτώνεται τα «βαρίδια». Τα «βαρίδια», για τους εργοδότες και τους διευθυντές, είναι πάντα οι εργαζόμενοι.

Τι κι αν ένα από τα απειράριθμα «στελέχη» μπορεί να πληρώνεται όσο 15, 20 ή περισσότεροι  εργαζόμενοι-ες; Τι κι αν οι περισσότεροι απ’ αυτά τα διευθυντικά στελέχη (τα γνωστά golden boys) είναι παραγωγικά άχρηστοι, έχοντας μοναδικό ρόλο την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων; Αυτοί «αποφασίζουν και απολύουν» – οι δικές τους θέσεις δεν κινδυνεύουν.

Ποια είναι η CYTA;

Η πραγματικότητα είναι πως η CYTA-Κύπρου, δεν ήταν απλά μια δημόσια εταιρεία. Ήταν και μια εταιρεία στην κόψη της τεχνολογίας, παρέχοντας εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής υπηρεσίες. Ήταν, ακόμα, ένας από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες που επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία να ανακάμψει θεαματικά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μετατρέποντας το νησί σε κόμβο τεχνολογιών αιχμής και τηλεπικοινωνιών. Παρέχοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικούς μισθούς και παροχές στους εργαζομένους της.

Αυτή την εταιρεία πουλάνε τώρα όσα-όσα για να την ξεκοκκαλίσουν τα ξένα και ντόπια funds.

Η CYTA Hellas έχει παρουσία στον ελληνικό χώρο μιας δεκαετίας. Έχει κερδίσει μια πολύ σημαντική θέση με 327.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ που αντιστοιχεί στο 16% της αγοράς. Έχει ένα «υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς άνω των 5.500 χλμ από τα Xανιά ως την Σόφια και πάνω από 500 σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την Eλλάδα».[2]

Ζημιογόνα;

Οι επενδύσεις που χρειάστηκε να κάνει η κυπριακή μητρική για τη CYTA Hellas κυμαίνονται στα 150 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά κάθε επένδυση χρειάζεται χρόνο για να αποσβεσθεί (δόσεις δανείων, τόκοι, κοκ) και τα πρώτα χρόνια είναι φυσικό να υπάρχουν ζημιές.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ζημιές της CYTA Hellas είναι, κάθε χρόνο και μικρότερες. Από διψήφιο ποσό μέχρι πριν 3 χρόνια έχουν φτάσει στα 2,97 εκατομμύρια πέρυσι.

Όμως η διοίκηση χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εντυπώσεις: ότι πρόκειται για ζημιογόνα επιχείρηση που δεν μπορεί να επιβιώσει και γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι απολύσεις.

Η κατάσταση αυτή που περιγράφουμε για τη CYTA Hellas δεν είναι κάτι μοναδικό – είναι γενικευμένη στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας όπου ακόμα και οι «γίγαντες» του χώρου όπως η Vodafone και η Cosmote με κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο εφαρμόζουν τις ίδιες ακριβώς πολιτικές με τη CYTA Hellas: εξόντωσης των εργαζομένων και απολύσεων.

Οι μισθοί αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του κόστους!

Μια άλλη πτυχή της πραγματικότητας είναι ότι οι μισθοί αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών δαπανών της επιχείρησης. Η μισθοδοσία κυμαίνεται στο 15% περίπου των συνολικών δαπανών. Σ’ αυτό το 15% περιλαμβάνονται και οι μισθοί των δεκάδων μεγαλοστελεχών που αντιστοιχούν στους μισθούς εκατοντάδων εργαζομένων.

Με άλλα λόγια οι απολύσεις των εργαζομένων που παίρνουν 400 – 900 € το μήνα δεν πρόκειται να εξοικονομήσουν για την εταιρεία παρά «μικροποσά» του ύψους του 0.5% των ετήσιων δαπανών της – όπως εξάλλου έγινε στη διάρκεια του 2015, όταν

«οι δαπάνες για μισθούς, πάρα την μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και τις μειώσεις μισθών παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα (μειώθηκαν από 16,5 εκατ. ευρώ σε 16,1)» τη στιγμή που για το 2015 η CYTA – Hellas είχε «συνολικά έσοδα 107,8 εκατ. € και μικτό κέρδος 42,8 εκατ. €».[3]

Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι

Απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Αν αυτό σήμερα συμβαίνει στο διπλανό μας, αύριο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί και σε εμάς.

Γι’ αυτό χρειάζεται να αντιδράσουμε:

  • Υποστηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη CYTA Hellas –στάσεις εργασίας, απεργίες κλπ– όπως θα αποφασίσουν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις
  • Στέλνοντας μήνυμα στη CYTA Hellas ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν μ’ αυτές τις πολιτικές, σαν καταναλωτές θα τους γυρίσουμε τις πλάτες κάνοντας άλλες επιλογές.

net.xekinima.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή