fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

COVID-19 | Το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Αρχικό κείμενο: The future of remote work after COVID-19: 3 common predictions

Ο COVID-19 ανάγκασε τους εργαζόμενους παγκοσμίως, να εργαστούν από το σπίτι – όμως, τι μένει στον τρόπο εργασίας μόλις τελειώσει η πανδημία;

Η παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19 οδήγησε σε μία γρήγορη μετατόπιση των εταιρειών στην εργασία από το σπίτι, η οποία βασίζεται σε απομακρυσμένα εργαλεία εργασίας περισσότερο από ποτέ, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συνεχεία των επιχειρήσεων. Για πολλές εταιρείες, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ομάδες τους έπρεπε να συνεργαστούν, να λειτουργήσουν και να επικοινωνήσουν, ουσιαστικά μέσω της τεχνολογίας.

Ενώ η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται παγκοσμίως, πολλοί, ήδη κάνουν σχέδια προς την άλλη πλευρά αυτής της κατάστασης: ένα μέλλον όπου η εξάπλωση του COVID-19 σταματά και η ζωή σιγά-σιγά προσαρμόζεται. Πώς η τεράστια αλλαγή συμπεριφοράς που βλέπουμε τώρα στο χώρο εργασίας, επηρεάζει το πώς θα εργαζόμαστε στο μέλλον; Τι μπορούμε να περιμένουμε από την απομακρυσμένη εργασία; Πώς θα μεταμορφωθούν οι οργανισμοί από αυτή την περίοδο; Ας δούμε τρεις κοινές προβλέψεις.

Πρόβλεψη 1η: η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει

Πολλοί πιστεύουν πως η εργασία από το σπίτι θα είναι μια πιο μόνιμη αλλαγή, παρά κάτι προσωρινό. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα που διεξήχθη από την παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Gartner με 317 επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών και ηγέτες χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, διαπίστωσε ότι, το 74% σκοπεύει να μεταφέρει το εργατικό του δυναμικό σε μόνιμα απομακρυσμένες θέσεις μετά την κρίση του COVID-19.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδήγησε σε αυτή τη μόνιμη αλλαγή ήταν τα οφέλη εξοικονόμησης κόστους από την εργασία από το σπίτι – ένας παράγοντας για τον οποίο έχουμε σαφή εικόνα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. Αυτή η εξοικονόμηση, προέρχεται από τη μείωση τόσο των επιτόπιων δαπανών τεχνολογίας, όσο και του μειωμένου κόστους στα έξοδα ακινήτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν οικονομικά οφέλη και για τους εργαζόμενους: μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την πλατφόρμα FlexJobs διαπίστωσε ότι, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι εξοικονομούν έως και 4000$ ετησίως σε μετακινήσεις, γεύματα γραφείου και άλλα έξοδα.

Αυτά τα οικονομικά οφέλη, όταν συνδυάζονται με ελάχιστη διαταραχή ή επίδραση στα επίπεδα της παραγωγικότητας και την ευημερία του προσωπικού, δεν αφήνουν πολλούς λόγους στις εταιρείες για να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μορφές εργασίας ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Πρόβλεψη 2η: Η τεχνολογία θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι οργανισμοί βασίζονται περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία για να επιτρέψουν στην εργασία να συμβαίνει χωρίς προβλήματα, με τους εργαζόμενους διασκορπισμένους. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για εικονικές λύσεις στο χώρο εργασίας που βοηθούν τις ομάδες να συνεχίσουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να λειτουργούν ως συνήθως.

Καθώς οι ομάδες αντικαθιστούν τις συσκέψεις τους με βίντεο κλήσεις, το χώρο εργασίας τους με έναν πίνακα διαχείρισης και τις διεργασίες τους με ψηφιακές ροές εργασίας, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν τεράστιο όφελος στην αποδοτικότητα, την ευκολία και τη διαφάνεια που παρέχεται από την online εργασία.

Παρομοίως, οι κοινωνικές δραστηριότητες στο χώρο εργασίας και οι χαλαρές συζητήσεις βρίσκουν την ηλεκτρονική τους έκδοση μέσω των ομαδικών συνομιλιών και των εικονικών χαρούμενων ωρών. Με τον ψηφιακό χώρο εργασίας να μπορεί να αναπαράγει πραγματικά όλα τα στοιχεία της συνεργασίας σε ένα γραφείο, περισσότερες εταιρείες είναι πιθανό να κρατήσουν αυτόν τον τρόπο ως μια μακροπρόθεσμη λύση και μέθοδο συνεργασίας ως μέρος της «νέας κανονικότητάς» τους.

Πρόβλεψη 3η: Ενισχυμένη εργασία από τις οικιακές πολιτικές

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων που δεν προτιμούν την εργασία από το σπίτι, είτε γιατί αυτό οφείλεται σε αντιπερισπασμούς που αντιμετωπίζουν είτε στην προτίμησή τους σε έναν φυσικό χώρο εργασίας. Ένα άρθρο στους New York Times για το θέμα, επισημαίνει ότι, πολλές εταιρείες θα καταφύγουν σε μια υβριδική προσέγγιση, λέγοντας πως, «Θα μπορούσαν να υπάρχουν ομάδες Α και ομάδες Β που θα μπορούσαν να εργάζονται (από απόσταση) διαφορετικές ημέρες».

Αυτό στη συνέχεια θα απαιτούσε από τις εταιρείες να εισάγουν κατάλληλες πολιτικές για την εξ αποστάσεως εργασία για να διασφαλίσουν μία ισχυρή κουλτούρα στο χώρο εργασίας και αποτελεσματικές λειτουργίες, καθώς θα συνεργάζονται με κατανεμημένες ομάδες.

Μόλις αφήσουμε πίσω μας τον COVID-19, οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτό που έχουν βιώσει και μάθει κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, ώστε να βελτιώνουν συνεχώς της πολιτικές της απομακρυσμένης εργασίας, μακροπρόθεσμα.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή