fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Καπιταλισμός : 10 λόγοι για να τον μισήσεις

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ίσως να μην έχεις αφιερώσει χρόνο για να το σκεφτείς, ίσως απλά να επιλέγεις να μην προβληματιστείς. Όπως και να έχει, σύντομα και περιεκτικά, σου δίνουμε 10 λόγους για να απορρίψεις τον καπιταλισμό (ΣτΜ).

 

  • Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις ασθενούν · πάσχουν από έντονη «διαταραχή  προσωπικότητας» η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή αντικοινωνική συμπεριφορά, μειωμένη ενσυναίσθηση και έλλειψη τύψεων. Για όλα αυτά, όχι μόνο δεν στοχοποιούνται αλλά αντιθέτως ανταμείβονται από τους μετόχους τους  οι οποίοι άλλωστε χειραγωγούν αυτή τη συμπεριφορά εξ αρχής.  Αν οι όμιλοι/εταιρίες περνούσαν από το ντιβάνι ενός ψυχιάτρου  ή από την ανάλυση ενός  εγκληματολόγου, θα κατέληγαν να διαγνωστούν ως «ψυχοπαθείς» και ίσως έτσι να γλιτώναμε από την επιβλαβή παρουσία τους.

 

  • Ο καπιταλισμός ενθαρρύνει την απληστία η οποία γίνεται αντιληπτή ως «θετικό κίνητρο» μόνο για τους καπιταλιστές· για όλους τους υπόλοιπους, δεν είναι παρά μία ψυχική αρρώστια! Η απληστία βλάπτει την κοινωνία μας και εξαλείφει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να υπερισχύουν, τον αλτρουισμό, την συμπόνια και το ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο.

  • Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα το οποίο στηρίζεται στη λογική «Προνόμια για Λίγους» και επιζεί χάρη σε μία έντονη ταξική κατανομή των πολιτών. Εκθειάζει  την  ιδέα της ατομικής ιδιοκτησίας ως μέσον βιοπορισμού και έτσι μεταβιβάζει την εξουσία στους λίγους να πουλούν ή να αγοράζουν  «θέσεις εργασίας» . Κατά συνέπεια “οι λίγοι” χτίζουν ή διαλύουν ολόκληρες κοινότητες ανθρώπων που εξαρτώνται από την αγορά εργασίας την οποία ρυθμίζουν στα μέτρα τους. (Διάβασε επίσης το κείμενο του David Graeber: “Γιατί ο Καπιταλισμός δημιουργεί άσκοπες δουλειές“)
  • Οι καπιταλιστές επαινούν την ελευθερία και την ατομικότητα, την ίδια ακριβώς στιγμή που αγωνίζονται για να καταστρέψουν την ελευθερία και την ατομικότητα όλων των άλλων προς το δικό τους μόνο συμφέρον.  Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που εξαρτώνται φυσικά από την εργασία για να επιβιώσουν, καλούνται καθημερινά να ακολουθήσουν άκριτα εντολές, να λειτουργήσουν σαν καλοκουρδισμένες μηχανές και να διοχετεύσουν όλη τη δημιουργικότητά τους στο βωμό του κέρδους ενός αφεντικού.

 

  • Οι καπιταλιστές δυσφημούν τη συλλογικότητα. Αναλώνουν το χρόνο τους σχεδιάζοντας «διαδικασίες μαζικής παραγωγής» οι οποίες αναμφισβήτητα εξαρτώνται από τους εργαζόμενους/εργάτες. Έχουν θέσει σε ισχύ ένα σύστημα στο οποίο εμείς είμαστε απλά τα «γρανάζια» μιας τεράστιας κερδοσκοπικής μηχανής. Έτσι, φοβούμενοι οι καπιταλιστές πως μπορεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας – αφού χωρίς εμάς η μηχανή θα πάψει να λειτουργεί-  μας  πιέζουν διαρκώς το κεφάλι χαμηλά, λέγοντάς μας πως είναι “παράνομο και κακό” να λειτουργούμε συνεταιρικά, συλλογικά, χωρίς αφεντικά. Υπονομεύουν συνδικάτα και όποιες άλλες οργανώσεις μπορεί να ενθαρρύνουν τη συλλογικότητα της κοινωνίας, την εργατική πρωτοβουλία ή την αλληλεγγύη.

  • Για να μας πείσει για την αναγκαιότητά του και για να αυτό-παρουσιαστεί ως «μονόδρομος» στα μάτια του εργαζόμενου, ο καπιταλισμός επινόησε το μεγαλύτερο σύστημα προπαγάνδας που ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ. Με όπλα του τη διαφήμιση,  το μάρκετινγκ, τον προκατασκευασμένου και μη υποκειμενικό  τρόπο ψυχαγωγίας και τη στημένη ειδησεογραφία,  ο καπιταλισμός μετατρέπει τον άνθρωπο σε «καταναλωτή». Εκατομμύρια  εργαζόμενοι στρατεύονται για τον σκοπό αυτό με ειδικότητά τους να μετατρέπουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και σκέψεις,  όπως την αγάπη, την επιθυμία, την έμφυτη τάση για αλληλεγγύη και την αξία της δικαιοσύνης,  σε εργαλεία χειραγώγησης των μαζών, δρομολογώντας  έτσι τα κέρδη στα χέρια μιας ελίτ τάξης.

 

  • Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα κατά το οποίο  “το χρήμα υπερισχύει της προσωπικότητας”.  Η ισοδυναμία «ένας άνθρωπος, μία ψήφος» αναιρείται. Η μόνη αρχή που λειτουργεί στο σύστημα είναι αυτή που ορίζει πως «ένα δολάριο είναι μία ψήφος» · όσοι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών είναι «στο τιμόνι»  των κολοσσιαίων επιχειρηματικών ομίλων και ανεπίσημα κυβερνούν τον πλανήτη.  Τα λεφτά των πλουσίων κατευθύνουν τα εκλογικά αποτελέσματα, αναιρώντας με μη διαφανή τρόπο το δικαίωμα εκλογής του λαού.

 

  • Ο καπιταλισμός διακηρύσσει την αρετή της ιδιοτέλειας και επαινεί την επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος χωρίς να λαμβάνει υπόψη  την ηθική, την οικολογία και την κοινή λογική.  Αναπόφευκτα, οδηγούμαστε στις συνέπειες: υποβάθμιση περιβάλλοντος, καταστροφή ιθαγενών κοινοτήτων, αποικιοκρατία, πόλεμο και σε άλλες μορφές μαζικής καταστροφής. Η ιδιοτέλεια ωθεί τους καπιταλιστές σε μία επιδίωξη κέρδους χωρίς φρένο ή κανόνες. Καμία ανθρώπινη ζημιά ή απώλεια, καμία καταστροφή οικοσυστήματος δε μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία του ανάλγητου καπιταλισμού.  Το κυνήγι του ατομικού κέρδους των καπιταλιστών αφανίζει  κάθε αντίπαλο οικονομικό σύστημα ή τρόπο σκέψης.

 

  • Ο καπιταλισμός είναι εχθρός της δημοκρατίας.  Σε καταστάσεις πίεσης, οι καπιταλιστές πάντα θα επιλέξουν τον ιερό καπιταλισμό θυσιάζοντας τη “δημοκρατία”. Και αν ο λαός τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατία ως αντίβαρο στις καπιταλιστικές ορέξεις, τότε οι ισχυροί αποκαλύπτουν το φασιστικό τους προσωπείο προσπαθώντας με κάθε κόστος να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

 

  • Ο καπιταλισμός είναι ένας καρκίνος που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Οι καπιταλιστές κερδοφορούν  υπερθερμαίνοντας τον πλανήτη, καταστρέφοντας ωκεανούς, διοχετεύοντας χημικά στην ατμόσφαιρα και κατοχυρώνοντας στην ιδιοκτησία τους όσα περισσότερα μπορούν, ακόμα και την ίδια την έννοια της ζωής των άλλων.

 

 

Μετάφραση κειμένου: Αμάντα Πατσοπούλου

Αγγλικό κείμενο:  10 REASONS TO HATE CAPITALISM

 

I for Interview team

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή