fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αυτοματισμός και Εργασία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μεγαλύτερη αυτοματοποίηση με λιγότερο προσωπικό

« Καλημέρα Πιτσιρίκο!
Είχα μια κουβέντα με έναν καλό φίλο πρόσφατα. Έχασε την δουλειά του, ή μάλλον θα την χάσει. Δάνεια και οικογένεια από πίσω απλήρωτος εδώ και 4 μήνες. Ενώ του μιλούσα, συνειδητοποίησα ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει την εντύπωση ότι όσα συμβαίνουν στον χώρο εργασίας και στην οικονομία είναι κάτι προσωρινό! Το κείμενο λοιπόν είναι αφιερωμένο σε όλους όσους νομίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Αν και μόνιμος κάτοικος της όμορφης Ισπανίας, ήμουν σε επαγγελματικό ταξίδι πρόσφατα σε μια σχετικά μακρινή χώρα, την Κορέα. Δουλεύω σε μια εταιρεία σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός εδώ και 5 χρόνια. Τυχαίνει να κάνει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, μου δίνει την ευκαιρία να κάνω διάφορα ταξίδια και να βλέπω πώς τα πάνε άλλες χώρες. Τα ταξίδια μπορεί να είναι Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία, Ευρώπη παντού δηλαδή.

Όπως και εσύ ο ίδιος έχεις ήδη πει σε προηγούμενά κείμενα σου αρκετές φορές, η δουλειά όπως την ξέραμε έχει πεθάνει. Η νέα “Βιομηχανική επανάσταση” και η νέα “Τάξη των πραγμάτων” δεν μας έχει όλους ανάγκη. Η προσφορά εργασίας θα είναι όλο και λιγότερη, χρόνο με τον χρόνο θα είναι χειρότερα! Πλέον ο καπιταλισμός δημιουργεί κέρδος χωρίς να μας έχει ανάγκη.

Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που λέω ούτε κάτι άγνωστο. Σε κάθε χώρα που έχω βρεθεί υπάρχει ένας κοινός παράγοντας, μεγαλύτερη αυτοματοποίηση με λιγότερο προσωπικό στα εργοστάσια, υπηρεσίες κτλ. Σε όλα τα ταξίδια που έχω κάνει μόνος μου η με την εταιρεία, παντού βλέπεις το ίδιο μοτίβο. Έχω μπει σε αποθήκες μόνο με φωτισμό ασφαλείας· ο λόγος απλός, δεν έχουν προσωπικό διότι τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα. Στο παρελθόν η τεχνολογία ήταν δίπλα στον εργάτη/εργαζόμενο με την ανάλογη αύξηση στον ρυθμό παράγωγης.

 machines 2

Πλέον, η τεχνολογία και η έρευνα δεν έχει ως βάση την αύξηση παραγωγής με τον εργάτη/υπάλληλο/…. βάλτε ότι θέλετε στο κενό. Η τάση λοιπόν είναι τα πάντα να σχεδιάζονται με όσο δυνατόν λιγότερη την ανθρώπινη παρουσία στην παραγωγή, υπηρεσία κτλ. Για όσους σκέφτονται ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες ναι μεν θα καταστρέψουν θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις, κούνια που σας κούναγε. Το πιο απλό και τρανταχτό παράδειγμα είναι τα νέα αυτο-οδηγουμενα συστήματα οχημάτων τα οποία σε 10-15 χρόνια θα έχουν αλλάξει τον τρόπο που μετακινούμαστε. Δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας βασίζονται πάνω σε αυτό τον τομέα.

Πες μου και εσύ, ρε Πιτσιρίκο, πού θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας σε ένα σύστημα που σχεδόν διαγράφει τον ανρθώπινο παράγοντα στην μετακίνηση; Οι κοινωνίες λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει, δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες στον δικό μας μικρόκοσμο. Προφανώς, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Η κάθε χώρα λειτουργεί διαφορετικά προφανώς, το αποτέλεσμα πάντα είναι το ίδιο όμως. Οι χαμένοι πάντα θα είμαστε εμείς μέσα σε αυτό το σύστημα.

Στην Ελλάδα τώρα ακόμα νομίζουμε ότι λίγο ακόμα και θα έρθει η ανάπτυξη. Έχουμε κλείσει τα μάτια και απλά πάμε στον αυτόματο εδώ και 8 χρόνια! Όπως ήδη ανέφερα σχεδόν όλοι έχουν την εντύπωση ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό και ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα. Δυστυχώς, όλα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε ως άκαμπτες σταθερές στη ζωή μας, εργασία/ασφάλεια/εκπαίδευση έχουν αλλάξει ριζικά. Οι αλλαγές που ήδη ζήσαμε και όσες ακόμα έρχονται είναι παγκόσμιες και είμαστε άπλα μια ακόμα χώρα που χτύπησαν.

Δεν έχει σημασία πού θα πάτε λοιπόν, Part time εργασία με μισθούς πείνας και ανεργία θα γίνει ένα μόνιμο φαινόμενο παντού. Το κείμενο ίσως να είναι λίγο βαρύ για κάποιους, όπως ο φίλος μου που σύντομα θα χάσει την δουλειά του. Το πρώτο βήμα, όμως, για ένα καλύτερο αύριο είναι να αντικρίσεις την αλήθεια και να προχωρήσεις μπροστά. Διαφορετικά ο κάθε «Τσίπρας» θα συνεχίσει να πουλάει ελπίδα γεμάτη σαπίλα!

Ηλίας (Όχι ο γνωστός).

Saludos Από Ισπανία »

(Αγαπητέ Ηλία, έχω γράψει πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για το τέλος της εποχής της εργασίας -όπως την γνωρίζαμε τουλάχιστον-, όπως έχω γράψει και για το βασικό εισόδημα. Οι χώρες στις οποίες γίνεται πολύ έντονα σήμερα αυτή η συζήτηση είναι πολλές, και μια από αυτές τις χώρες είναι οι ΗΠΑ. Ήταν 2011, όταν έγραφα «Οι εξαθλιωμένοι πληθαίνουν διαρκώς αλλά κανείς δεν παίρνει το θάρρος να πει πως δουλειές δεν πρόκειται να υπάρξουν». Πάντως, θυμάμαι πως, όταν έγραψα για το τέλος της εποχής της εργασίας και για το βασικό εισόδημα, κάποιοι με κορόιδευαν. Σε καπιταλιστικό καθεστώς -και μάλιστα στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς-, δεν υπάρχει άλλη λύση από το βασικό εισόδημα, για να μην καταρρεύσουν οι κοινωνίες και μετατραπούν σε κόλαση. Να είσαι καλά.)

Πρώτη δημοσίευση στο: http://pitsirikos.net/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή