fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ασφάλεια και υγεία στην εργασία | Γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο οι νέοι;

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Απόδοση στα Ελληνικά: V for Vallia
Για το #IFI
Αρχικό κείμενο:  Safety and health at work: Why are youth at risk?

Οι σύγχρονες αγορές εργασίας είναι ένα δύσκολο μέρος για τους νέους που αναζητούν δουλειά. Πολλοί αισθάνονται πίεση να δεχτούν των πρώτη προσφορά εργασίας που θα τους δοθεί, συχνά χωρίς να εξετάζουν εάν οι συνθήκες εργασίας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι υποφέρουν από τραυματισμούς και ασθένειες στην εργασία τους, σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους αντίστοιχους ενήλικες.

Ορισμός των νέων εργαζομένων

Τα Ηνωμένα Έθνη ορίζουν τη νεολαία ως άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Με αυτό τον ορισμό, υπάρχουν σήμερα 541 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι παγκοσμίως, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Περιλαμβάνουν μαθητές που εργάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους, μαθητευόμενους, ασκούμενους, νέους που έχουν τελειώσει ή εγκαταλείψει την υποχρεωτική εκπαίδευση, νέους εργαζόμενους σε οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 15-17 ετών θεωρούνται παιδιά. Το είδος της δουλειάς τους και οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται υπόκεινται σε επικίνδυνες κανονιστικές ρυθμίσεις για την παιδική εργασία, στις περισσότερες χώρες.

Οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 18-24 θεωρούνται ενήλικες και καλύπτονται από τους νόμους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Παρά την περιορισμένη επαγγελματική τους εμπειρία, τη συνεχιζόμενη ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη και την ευάλωτη θέση τους στο χώρο εργασίας, δεν προστατεύονται πλέον από τους επικίνδυνους κανονισμούς για την παιδική εργασία.

Τραυματισμοί και ασθένειες για τους νέους εργαζόμενους

Παγκοσμίως, 374 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέστησαν μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 2014. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, οι νέοι στην Ευρώπη έχουν έως και 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τραυματισμούς που σχετίζονται με την εργασία, απ’ ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας.

Γιατί αυτό μετράει;

Η επαγγελματική ασφάλεια και υγεία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά υπάρχουν περισσότερα γι’ αυτό.

Το ανθρώπινο κόστος

Ο υψηλός βαθμός τραυματισμού των νέων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς ένα ατύχημα μπορεί να καταστρέψει μία ζωή και μία ζωή ευκαιριών σταδιοδρομίας, δυνατοτήτων αποδοχών και γενικής ευημερίας.

Το οικονομικό κόστος

Οι κακές πρακτικές ασφάλειας και υγείας στην εργασία κοστίζουν το χρόνο περίπου 4% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Ενώ αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως στο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, όταν τραυματίζεται ένας νέος εργαζόμενος, χάνονται χρόνια παραγωγικότητας μαζί με τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Οι πιο επικίνδυνοι τομείς

Κατασκευή

Ο τομέας αυτός προσελκύει μεγάλο μέρος νέων εργαζομένων σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών.

Αυτό οφείλεται στην επικίνδυνη φύση του τομέα, όπως και στην έλλειψη κατάρτισης για μεγάλο αριθμό άπειρων, εποχιακών και διακινούμενων εργαζομένων.

Φιλιππίνες: η ιστορία του M.J.G.

“Δεν έχουμε καμία εκπαίδευση, γιατί όταν άρχισα να δουλεύω, έκανα ακριβώς αυτό που μου έδειξαν να κάνω. Αυτή ήταν η εκπαίδευσή μου. Δεν έχω συμμετάσχει σε καμία εκπαίδευση ή σεμινάριο για την υγεία και την ασφάλεια”.

Ο M.J.G. είναι 20 ετών και εργάζεται στις κατασκευές από όταν ήταν έφηβος. Έχει τραυματιστεί δύο φορές στη δουλειά: την πρώτη φορά πάτησε σε ένα καρφί και τη δεύτερη φορά ένα κομμάτι ξύλου με καρφιά έκοψε το γόνατό του και μολύνθηκε.

Γεωργία

Ο τομέας αυτός είναι ένας σημαντικός εργοδότης για τους νέους των αναπτυσσόμενες περιφερειών.

Παρόμοια με τον τομέα των κατασκευών, η γεωργία συγκαταλέγεται στους πλέον επικίνδυνους τομείς για τους εργαζόμενους όλων των ηλικιών, λόγω της φύσης της εργασίας και της συχνής έλλειψης κατάρτισης για τον υψηλό αριθμό εργαζομένων χαμηλής εκπαίδευσης, εποχιακών εργαζομένων και μεταναστών.

Σχεδόν οι μισοί από τους εφήβους που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες, είναι απασχολούμενοι στη γεωργία.

Μυανμάρ: η ιστορία της Aye Aye

“Μας αφήνουν με δικές μας συσκευές στο αγρόκτημα, χειριζόμενοι επικίνδυνα χημικά και αγροτικό εξοπλισμό. Δεν ήξερα ότι οι χημικοί ατμοί μπορούν να επηρεάσουν την όραση. Πίστευα ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσα να τραυματιστώ είναι να τα εισπνεύσω ή να αγγίξουν το δέρμα μου”.

Η Aye Aye είναι μία μητέρα 22 ετών και εργάζεται σε αγρόκτημα φασολιών. Έχει υποστεί βλάβη στα μάτια της λόγω της επαφής με χημικούς ατμούς από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στο αγρόκτημα. Αφού πήρε άδεια για ιατρική φροντίδα, η όρασή της εξακολουθεί να είναι μειωμένη λόγω του ατυχήματος.

Μεταποίηση

Πολλοί νέοι εργαζόμενοι μεταβαίνουν απευθείας από την εκπαίδευση στην απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης. Οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν σχεδόν το 10% των εργαζόμενων στη μεταποιητική βιομηχανία στην Αφρική και το 20% στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική και Δυτική Ασία.

Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, είναι ο τομέας με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων που αφορούν νέους εργαζόμενους.

Βιετνάμ: η ιστορία της Nhi

“Οι συνθήκες εργασίας είναι βρώμικες. Πρέπει να καθόμαστε στο πάτωμα και συχνά το σώμα μας έρχεται σε άμεση επαφή με οξύ”.

Η Nhi είναι 24 ετών και εργάζεται σε μία εταιρεία που ανακυκλώνει μπαταρίες. Η δουλειά της περιλαμβάνει το σπάσιμο των μπαταριών με ένα μαχαίρι πριν την επεξεργασία τους. Σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται σε άμεση επαφή με το οξύ, το οποίο θεωρεί ελαφρύ τραυματισμό. Αγοράζει τα δικά της προστατευτικά γάντια και παπούτσια.

Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα

Συμμετοχή των νέων

Η εξουσιοδότηση των νέων να αναλάβουν δράση για τη δική τους εργασία και των συνομηλίκων τους θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των νέων εργαζομένων.

Οι πρωταθλητές της νεολαίας για την ασφάλεια στην εργασία μπορούν να δρουν ως διεθνή εκπρόσωποι για την καλύτερη ασφάλεια και υγεία και να φέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων την απαιτούμενη δημιουργικότητα, ενέργεια και δέσμευση.

Βελτιωμένα δεδομένα

Υπάρχουν σημαντικά κενά δεδομένων στην κατανόηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών. Η βελτίωση των εθνικών συστημάτων συλλογής δεδομένων θα επιτρέψει στοχοθετημένες και τεκμηριωμένες ενέργειες.

Βασικά, η ανάλυση δεδομένων θα πρέπει να λαμβάνει προσεκτικά υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία και τον οικονομικό τομέα.

Νομοθεσία και ρύθμιση

Οι νόμοι, οι κανονισμοί και οι πολιτικές που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των νέων εργαζομένων δεν πρέπει να περιορίζονται σε νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Η επέκταση της νομικής προστασίας για την κάλυψη των εργαζομένων στην άτυπη οικονομία αποτελεί επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των νέων εργαζομένων.

Τριμερής συνεργασία

Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις τους πρέπει να συνεργαστούν για να επιτύχουν βιώσιμη πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Οι νέοι πρέπει να δεσμευτούν πλήρως από τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα δίκτυα για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, ώστε όλα τα μέρη να έχουν τη δυνατότητα να αλληλοϋποστηρίζονται για ολιστική και θετική αλλαγή.

Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση

Οι νέοι πρέπει να μαθαίνουν για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής τους, προτού εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για την επαγγελματική ασφάλεια και την υγεία κατά την προετοιμασία για την απασχόληση και στην αρχή της απασχόλησης.

Συνηγορία και ευαισθητοποίηση

Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητη  για την επίλυση του προβλήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πραγματικές εμπειρίες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εκπαιδεύονται οι νέοι εργαζόμενοι σχετικά με την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

Οι ειδήσεις και τα κοινωνικά μέσα είναι απαραίτητες πλατφόρμες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη δημιουργία της ζήτησης για καλύτερη υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Οι νέοι υπεύθυνοι για το δικό τους μέλλον

Η διασφάλιση της ασφάλειας της σημερινής γενιάς νέων εργαζομένων αποτελεί επίσης μία επένδυση στην ασφάλεια των μελλοντικών γονέων και μια έξυπνη επένδυση για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία ως σύνολο.

Οι νέοι καταλαβαίνουν καλύτερα την πραγματικότητα της επαγγελματικής ζωής τους και οι φωνές και οι ιδέες τους πρέπει να είναι κεντρικές στις προσπάθειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τους στην εργασία.

Επιπλέον πληροφορίες: http://www.ilo.org/safework/events/safeday/lang–en/index.htm

Απόδοση στα Ελληνικά: V for Vallia
Για το #IFI
Αρχικό κείμενο:  Safety and health at work: Why are youth at risk?

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή