freedom

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός, μετά από σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε στο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, κάτι που ισοδυναμεί με την άμεση αποφυλάκιση του. Το δικαστήριο κατέληξε επί της ουσίας στη μείωση της ποινής του από 18 έτη κάθειρξης σε 14, για τα αδικήματα της κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ήδη βρίσκεται στη φυλακή για έξι χρόνια.

Αντίστοιχης μεταχείρισης έτυχε και ο Αργ. Ντάλιος, ο οποίος είχε επίσης προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Για αυτόν η ελαφρυντική περίσταση δεν στάθηκε αρκετή για την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς του επιβλήθηκε ποινή 20 ετών. Ωστόσο, ο Αργ. Ντάλιος αναμένεται να αποφυλακιστεί τους επόμενους μήνες, αν και χωρίς το ελαφρυντικό όφειλε να εκτίσει ακόμη δύο περίπου χρόνια.

Την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές εξέφρασε ο συνήγορός του, Θ. Μαντάς.

«Η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικ. Ρωμανός είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αρχικά αρνηθεί να χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αν και ο ίδιος, αν και έγκλειστος, φοιτούσε στο πανεπιστήμιο. «Ξερουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» ανέφερε ο Γρηγ. Πεπόνης και συνέπειες:

«Ειναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορω να πιστευω οτι ειμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;»

Είχε αναφέρει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, Γρ. Πεπόνης, ο οποίος είχε εισηγηθεί να του αναγνωριστεί το επίμαχο ελαφρυντικό και να επιστρέψει η δικογραφία στο Εφετείο για να αποφανθεί σχετικά όπως και έγινε σήμερα.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα, ανάμεσά τους και ο Αργ. Ντάλιος, για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Εκτός από την ποινή των 18 ετών κάθειρξης που μετατράπηκε σήμερα σε 14 έτη, σε βάρος του έχει επιβληθεί ποινή 11 ετών για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης για την οποία οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από την πράξη της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Πηγή: https://www.alfavita.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.