fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

συμβαση

Από τότε δεν ξανά είδα την συμβάση μου

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Από: Αλέξανδρος Κ

#oi_istories_sas

Εργαζόμουν στην επιχειρήση Σ****ς εστιατόριο ψητοπωλείο Νέας Σμύρνης από 02/10/2017 μέχρι 05/08/2019 όλα αυτά τα χρονιά από την ήμερα που κάναμε την σύμβαση μέχρι και σήμερα δεν έχω κανένα αντίγραφο από αυτόν στα χέρια μου από την σύμβαση μου κτλ

Όταν άρχισε να περνάει ο καιρός και άρχισα να διεκδικώ τα δικαιώματα μου άρχισε να με βγάζει σε ρεπό… βάρδιες με λιγότερο προσωπικό σε μεγάλο όγκο παραγγελιών.

Έκανα πολλές προσπάθειες για να μου δώσει την σύμβαση μου χωρίς αποτέλεσμα, ακόμα και μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον λογιστή του που είχα, δεν μου έδωσαν πότε το αντίγραφο για να δω τι γράφει πάρα μόνο πήρε την υπογραφή μου και από τότε δεν ξανά είδα την συμβάση μου.

Δούλευα 9-10 ώρες την ήμερα και συν πολλές φόρες 12ωρα λόγο προσωπικού που δεν είχε, και όλα αυτά για 390 μικτά και συν κάποια τιπς που έδινε και καλά σαν φιλοδώρημα.

Έκανα άπειρες κουβέντες μαζί του για να μου δώσει αυτά που μου ανήκουν, άδειες επιδίδομα γάμου, άδεια γάμου, παιδιού κτλ κτλ δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Έκανα υπομονή αρκετό καιρό, γιατί είχα ανάγκη τα λεφτά, μέχρι που μια μέρα ζήτησα να ξανά μιλήσουμε, δεν δέχτηκε να μου μιλήσει, με έβγαλε σε τριήμερο ρεπό και μου είπε ότι θα με πάρει τηλεφωνώ να μιλήσουμε.

Δεν με πήρε πότε.

Έσπερνα τηλεφώνα στο μαγαζί και μου έλεγαν δεν είναι εκεί ενώ ήταν στην αίθουσα μέσα. Πήρα στο κινητό του, δεν απάνταγε και κάποια στιγμή πέρασα από το μαγαζί και μου είπε η ταμίας να μιλήσω με το λογιστήριο του. Κατάλαβα ότι ετοίμαζε με το λογιστήριό του χαρτί, ότι τάχα μου δεν έχω εμφανιστεί στη δουλειά, για να με πετάξει εκτός χώρου εργασίας. Για κακή του τύχη, είχα αρρωστησει και είχα πάει στον γιατρό για εξετάσεις και μου έδωσε αναρρωτική – είχα ανεβάσει και πυρετό από ίωση.

Όταν βρήκα το αφεντικό – τον κύριο ατζεμιαν ή Γιάννη στα ελληνικά – και ζήτησα να μου δώσει εξηγήσεις για όλο αυτό που είχε γίνει, απάντησε ότι ο λογιστής του έκανε καλή δουλειά και ότι δεν έχει κανένα νομικό πρόβλημα, ότι μπορώ να φύγω από το μαγαζί του, με τον λεγόμενο τρόπο «περνά έξω».

Δεν έφυγα, κάθισα στο μαγαζί μέχρι να μάθω το λόγο που τελικά δεν τον είπε πότε, απλά είπε ότι μου έστειλε χαρτί με δικαστικό επιμελητή επειδή δεν ήμουν συνεπής στην δουλειά μου και ότι έπρεπε «να φάω τον τόπο» αν με ένοιαζε η θέση μου.

Έβαλε την κόρη του – που είναι δικηγόρος- και τον λογιστή να παίξουν ένα παιχνίδι άσχημο προς το μέρος μου. Ξεκίνησα να κινούμαι νομικά από την ώρα που έμαθα ότι μου έβαζε μισά ένσημα και δώρα. Για αυτό μου έβγαζε μικτά 390 το μήνα και μου έδινε και τιπς  ‘αλλωστε.

χαχαχαχαχα ήταν πολύ αστεία όλα αυτά!

Έχει λεφτά και «πληρώνει» τους πάντες, νομίζω ότι δεν θα καταφέρω κάτι γιατί δεν έχω την οικονομική άνεση που έχει αυτός, άλλα δεν τα παρατάω.

Αυτή ειναι η ιστορία μου εν συντομία. Δύο χρονιά υπομονής έκανα και αυτά έχουν ειπωθεί από την μεριά του…

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

  1. αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης και της ατομικής σύμβασης (αν υπάρχει) που περιέχουν όλες τις λεπτομέριες για τους ορους εργασίας είναι πάντα ανεβασμένα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , ο κάθε εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφα αυτών είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από τον ΣΕΠΕ χωρίς να τα ζητάει από τον εργοδότη και Φυσικά αυτές οι υπηρεσίες τα δινουν επιτόπου καθως είναι υποχρεωμένες να το κανουν .Αν ο εργοδότης έχει μια σύμβαση η οποία δεν έχει κατατεθεί στον ΣΕΠΕ μαζί με την αναγγελία πρόσληψης απλά είναι άκυρη και δεν μπορεί να την επικαλεστεί, αν επίσης οι όροι είναι ενάντια στην εργατική νομοθεσία επίσης είναι άκυρη. Φυσικά για όλα αυτά υπάρχουν πρόστιμα. Ο καλός συνάδελφος που ταλαιπωρήθηκε 2 χρόνια με τις αυθαιρεσίες του εργοδότη απευθύνθηκε στο σωματείο του ; ενημερώθηκε για τα δικαιώματα του ; ζήτησε την βοήθεια τους ; είναι πολύ καλό να αναπαράγουμε καταγγελίες για την ζούγκλα που επικρατεί στον κλάδο μας αλλά δυστυχώς ελάχιστοι είναι αυτοί που δείχνουν ενδιαφέρον και συμμετέχουν στο αρμόδιο σωματείο. Προφανώς και πρέπει να καλούμε τους εργαζόμενους να ενισχύουν τα συνδικάτα , να τους δίνουν ζωή , να μεταφέρουν εμπειρίες, να δίνουν το παρόν στις συνελεύσεις κτλ Μανόλης Καμηλάκης μέλος του ΔΣ του συνδικάτου επισιτισμού Τουρισμού ξενοδοχείων Αττικής

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή