fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Απάνθρωπη τρύπα στο νερό | Πλωτά φράγματα-σύνορα

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πλωτά φράγματα-σύνορα

Ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές, καθώς την καθοδηγούσε η ψηφοθηρική ιδεοληψία και όχι η πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε κινήσεις απελπισίας, που θα ήταν κωμικοτραγικές, αν δεν ήταν απάνθρωπες και πολλαπλά επικίνδυνες.

Αντί να ρίξει το βάρος της στην αποσυμφόρηση των νησιών, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων στην ενδοχώρα, εμμένει στην αντίληψή της ότι το πρόβλημα θα λύσει το δόγμα της αποτροπής. Αυτό στηρίζεται σε μια πρακτική επιδείνωσης της θέσης των προσφύγων, ακόμα και αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αφού, παρότι για αυτούς δεν ισχύει ο γεωγραφικός περιορισμός, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά κατά χιλιάδες.

Μόνο που αυτή ακριβώς η πρακτική επιδεινώνει και την κατάσταση όσων διαμένουν μόνιμα στα νησιά του Αιγαίου, που δέχονται το σύνολο σχεδόν των προσφυγικών ροών.

Πιο πρόσφατο εύρημα στο πεδίο αυτό, τα πλωτά φράγματα-σύνορα.

Το μικρότερο πρόβλημα του σχεδίου είναι η προφανής αναποτελεσματικότητα. Το σοβαρότερο είναι ότι έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, διαμορφώνοντας μια απεχθή για τη χώρα εικόνα διεθνώς. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «θα ήθελαν να καταλάβουν καλύτερα» περί τίνος πρόκειται, για να κρίνουν εάν «πρόκειται να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου» και εάν με αυτό «γίνεται σεβαστή η αρχή της μη επαναπροώθησης προσφύγων», υποδηλώνοντας ότι αυτά διακυβεύονται.

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλάει για «ακριβή και παράλογη ιδέα», για «κίνηση απελπισίας», ενώ η Ντόιτσε Βέλε συγκρίνει το φράγμα με το τείχος του Τραμπ.

Αλλά και στο εσωτερικό, η άμεση αντίδραση ήρθε κυρίως, αλλά όχι μόνο, από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κοινή ανακοίνωση τριών τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ (Άμυνας, Νησιωτικής Πολιτικής, Μεταναστευτικής Πολιτικής ) το κυβερνητικό σχέδιο χαρακτηρίζεται «αποτρόπαιο» και «πράξη ντροπής, που προσβάλλει τον ανθρωπισμό, το αίσθημα αλληλεγγύης και τους διεθνείς κανόνες».

Τονίζεται, επίσης, ο επικίνδυνος χαρακτήρας του, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στην ασφαλή ναυσιπλοΐα, ενώ είναι πιθανό να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα προστριβών με την Τουρκία, καθώς τα πλωτά σύνορα μόνο σταθερά δεν μπορούν να είναι.

Πηγή: http://epohi.gr/apanthrwph-trypa-sto-nero/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή