fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Έρευνα του socialpolicy.gr για την ανεργία και τις ψυχoκοινωνικές της επιπτώσεις

στo Εργαλειοθήκη

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τα τελευταία χρόνια η ανεργία αποτελεί ένα εντονότερο-σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες- κοινωνικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Κρίνοντας από την βιωματική μας εμπειρία αντιλαμβανόμαστε πως οι νέοι άνθρωποι στην χώρα μας, ιδίως εκείνοι που δεν έχουν κάποια οικονομική υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον αναγκάζονται να δουλεύουν είτε σε συνθήκες υποαπασχόλησης ή ακόμα και πλήρους απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς προσπαθώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δίνει στους νέους μόνο αυτές τις επιλογές. Ακόμα όμως και οι κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες σε σχέση με τον πληθυσμό, οδηγώντας διαρκώς σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας.

Όσο συνηθισμένο όμως και αν είναι το φαινόμενο της ανεργίας, δεν παύει να προκαλεί πολλά και διαφορετικά «συμπτώματα» στις ζωές των ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να εργαστούν. Τα «συμπτώματα» ή οι επιπτώσεις αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες, το κοινωνικό status, την προηγούμενη εργασιακή κατάσταση, τα υποστηρικτικά δίκτυα και πολλά άλλα. Η παρούσα έρευνα έχει ώς στόχο να διερευνήσει τις ψυχολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει η συνθήκη της ανεργίας σε ένα άτομο καθώς και το πώς διαφοροποιούνται οι συνέπειες αυτές σε σχέση με άλλα κοινωνικά και δημογραφικά στοιχεία.

Το πρώτο αποτελείται από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που εξετάζει τη συνθήκη της ανεργίας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Το δεύτερο βασίζεται σε συνεντεύξεις ανθρώπων που είναι άνεργοι και στην εξιστόρηση προσωπικών αφηγήσεων και εμπειριών σε σχέση με τον τρόπο που βιώνουν την κατάσταση της ανεργίας.

Αν λοιπόν ανήκετε στην ομάδα ανέργων ηλικίας 23 έως 35 χρόνων και θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί μας για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, μπορείτε να συμπληρώσετε το παρόν ερωτηματολόγιο.

Απώτερος στόχος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι να δημοσιευτούν τα συμπεράσματα της, καθώς σαν ερευνήτρια πιστεύω πως το ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα αλλά και οι ψυχολογικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτήν, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξίζουν την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας.

 

Λυδία Ξουράφη

Ερευνήτρια-Μεταπτυχιακή φοιτήτρια,

Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Lund, Σουηδία

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Έλια Ψούνη

Πηγή: Social Policy

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Εργαλειοθήκη

επιδομα

Tο επίδομα των 800 ευρώ

Διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ένα
Στην Κορυφή