fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και όλου του λαού

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί παρεμβάσεις από σωματεία και φορείς σε συνοικίες της Αττικής, στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης για την Υγεία. Τέτοιες παρεμβάσεις γίνονται σε δομές Υγείας, π.χ. Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, σταθμούς και στάσεις αστικών συγκοινωνιών και μεγάλους χώρους δουλειάς.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες έγιναν σε εργασιακούς χώρους από σωματεία εργαζομένων, όπως στη Ν/Ζώνη Περάματος, στην εταιρεία «Mellon» και σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες τροφίμων. Παράλληλα αναρτήθηκαν και πανό όπως σε ΜΜΕ και σε νοσοκομεία, όπως το Παναρκαδικό στην Τρίπολη. Επίσης έγιναν εξορμήσεις και παρεμβάσεις σωματείων εργαζομένων και φορέων στον Πειραιά, αλλά και σε δημαρχεία, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς.

Στο Κέντρο της Αθήνας

Αγωνιστικές παρεμβάσεις και εξορμήσεις έγιναν από σωματεία και φορείς του Kέντρου της Αθήνας σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ ως εξής:

Στην ΤΟΜΥ Ακαδημίας και Ιπποκράτους από τον Σύλλογο Γυναικών Εξαρχείων.

 

Στο Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την Ομάδα Γυναικών του 7ου Διαμερίσματος και την Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 7ου Διαμερίσματος.

Στην ΤΟΜΥ Παγκρατίου από την Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, τον Σύλλογο Γυναικών του 2ου Διαμερίσματος και τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Καισαριανής.

Στην ΤΟΜΥ Ν. Κόσμου από τον Σύλλογο Γυναικών 2ου Διαμερίσματος.

Στην ΤΟΜΥ στα Θυμαράκια από την Ομάδα Γυναικών Κολωνού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σεπολίων «Η Αναγέννηση».

Στην ΤΟΜΥ Κεραμεικού

 

Σε Δάφνη – Μπραχάμι

Εξόρμηση, στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία, στο μετρό Δάφνης, πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς και σωματεία από το Μπραχάμι μοιράζοντας την ανακοίνωσή τους (βλ. συνημμένο) σε περαστικούς, εργαζόμενους και άτομα που περίμεναν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Οι φορείς καλούν σε πάλη για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεσα μέτρα εξασφάλισης αξιοπρεπούς εισοδήματος για εργαζόμενους, άνεργους, επαγγελματίες κ.ά.

Στην Καλλιθέα

Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Αναφοράς COVID -19 στο Κέντρο Υγείας Καλλιθέας. Μαζικοί φορείς και σωματεία μοίρασαν ανακοίνωση σε περαστικούς και άτομα που περίμεναν να εξυπηρετηθούν στο Κέντρο Υγείας, καλώντας για πάλη για ενίσχυση παθολογικών κλινικών, κινητά συνεργεία Covid, συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς, δημιουργία Πρωτοβάθμιου Κέντρου Υγείας στην Καλλιθέα κ.ά. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα, στις 6.30 μ.μ. στο ΙΚΑ της περιοχής.

ftanei_pia

 

Σε Περιστέρι Αιγάλεω – Αγία Βαρβάρα

Μέλη σωματείων και φορέων στο Περιστέρι και τις Νοτιοδυτικές συνοικίες πραγματοποίησαν εξορμήσεις από το πρωί στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα στο ΙΚΑ Περιστερίου, στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω και στο Νοσοκομείο Λοιμωδων στην Αγ.Βαρβάρα.

Με πανό, πικέτες και όλα τα μέτρα προστασίας καλούσαν το λαό της περιοχής να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ με την πρόληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτά.

Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση η οποία αντί να προετοιμάσει τις υποδομές για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης με τον χρόνο που κερδήθηκε με αυτοθυσία από τους εργαζόμενους στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επικαλείται συνεχώς την «ατομική ευθύνη» ένω είναι η ίδια που βάζει πάνω απ’ όλα τις απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων και των βιομηχάνων.

Σε Νέα Σμύρνη

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση στο ΤΟΜΥ της Νέας Σμύρνης. Με πανό, ντουντούκα, ανακοινώσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, η αγωνιστική παρέμβαση έδωσε το σήμα της κλιμάκωσης του αγώνα για στελέχωση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα μέλη του συλλόγου ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής με το διεκδικητικό πλαίσιο για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ενώ συναντήθηκαν με τους ελάχιστους εργαζόμενους του ΤΟΜΥ.

Στη Γλυφάδα

Εξόρμηση, στα πλαίσια της μέρας δράσης για την Υγεία, στο Κέντρο Υγείας Γλυφάδας, πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας της ΟΓΕ, μοιράζοντας την ανακοίνωσή της σε εργαζόμενους και άτομα που εξυπηρετούσε το Κέντρο Υγείας.

Στο Γαλάτσι

Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Γαλατσίου, και συζήτηση με με γιατρούς, διοικητικό προσωπικό και ασθενείς, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου και η ΔΑΣ ΟΤΑ Γαλατσιου.

Στην Καισαριανή

Κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Καισαριανής έγινε στο ΙΚΑ του Παγκρατίου, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής (μέλος της ΟΓΕ).

Στο Χαλάνδρι

«Λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», βροντοφώναξαν το πρωί της Τρίτης, σε συγκέντρωση έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ στο Χαλάνδρι, μέλη του Συλλόγου Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ) και του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου-Χολαργού-Βριλησσίων-Ψυχικού, στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης για την Υγεία, ενταγμένη στην προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας της 26 Νοέμβρη. Τα μέλη των συλλόγων κρατούσαν πικέτες με συνθήματα, ανάρτησαν πανό απέναντι από την είσοδο του ΙΚΑ και μοίρασαν ανακοινώσεις σε περαστικούς και εισερχόμενους στο ΙΚΑ με τα αιτήματά τους.

Στη Νέα Ιωνία

Παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί μέλη του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας (μέλος της ΟΓΕ) στο Κέντρο Υγείας που υπάρχει στο δήμο Ν. Ιωνίας. Κρατώντας πανό και μοιράζοντας ανακοινώσεις, ενημέρωσαν περαστικούς και άτομα που περίμεναν να εξυπηρετηθούν στο Κέντρο Υγείας για την ανάγκη άμεσης στελέχωσής του με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας. Στην πρωτοβουλία αυτή παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Ιωνίας Κώστας Κατιμερτζόγλου και Παναγιώτης Τσουκαλάς, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας. Στη συνάντηση ο διευθυντής ανέδειξε ορισμένες σημαντικές ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό (συγκεκριμένα σε καινούργιο Βιολογικό Αναλυτή για το Αιματολογικό και καινούργιο υπερηχογράφο καρδιάς για το Καρδιολογικό) όπως επίσης και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του οποίου η σύμβαση ενοικίου λήγει το 2022.

Στο Περιστέρι

Μέλη σωματείων και φορέων στο Περιστέρι και τις Νοτιοδυτικές συνοικίες πραγματοποίησαν εξορμήσεις από το πρωί στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα στο ΙΚΑ Περιστερίου, στο Κέντρο Υγείας Αιγάλεω και στο Νοσοκομείο Λοιμωδων στην Αγ.Βαρβάρα.Με πανό, πικέτες και όλα τα μέτρα προστασίας καλούσαν το λαό της περιοχής να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ με την πρόληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτά.Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση η οποία αντί να προετοιμάσει τις υποδομές για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης με τον χρόνο που κερδήθηκε με αυτοθυσία από τους εργαζόμενους στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επικαλείται συνεχώς την «ατομική ευθύνη» ένω είναι η ίδια που βάζει πάνω απ’ όλα τις απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων και των βιομηχάνων.

Στη Φυλή

Παρέμβαση Σωματείων και φορέων του Δήμου Φυλής πραγματοποιήθηκε το πρωί στο ΠΕΔΥ Άνω Λιοσίων. Επίσης πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στη Λεωφόρο Φυλής όπου μοιράστηκε η ανακοίνωση των σωματείων και των φορέων.

Στο Μενίδι

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο που συστεγάζεται το Κέντρο Υγείας Αχαρνών με την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού πραγματοποίησαν Σωματεία και Φορείς του Μενιδίου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων μοίρασαν το κάλεσμα και τα αιτήματά τους στους εργαζομένους του Κέντρου Υγείας και της Πολυκλινικής καθώς και στους επισκέπτες της συγκεκριμένης δομής υγείας.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό η συγκεκριμένη δομή με κρατική ευθύνη λειτουργεί με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες και με 11 στους 27 γιατρούς να είναι επικουρικοί και όχι μόνιμοι. Να τονιστεί ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το διαχωρισμό του Κέντρου Υγείας από την Πολυκλινική, εξέλιξη που την παρουσιάζει ως μεγάλη τομή για τη δομή υγείας της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ως τομή τη συστέγαση των δύο δομών. Αυτό που κανένας από τους δύο δεν έκανε και δεν συζητάει είναι η πλήρης ένταξη της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού (που λειτουργεί με καθεστώς ΑΕΜΥ) στο ΕΣΥ με μεταφορά του προσωπικού της και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Μέτρο που μπορεί να δώσει μια ανάσα για την προστασία της υγείας στην περιοχή.

Ανατολική Αττική

Στα Κέντρα Υγείας σε Λαύριο, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Σπάτα Ραφήνα, Νέα Μάκρη αλλά και σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους βρέθηκαν από τα χαράματα δυνάμεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ της περιοχής αλλά και άλλοι φορείς.

Από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκαν οι χρόνιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Αναδείχθηκε ότι ακόμα και τώρα παρά τις υποσχέσεις και τα ευχολόγια καμία κυβέρνηση, ούτε η σημερινή δεν έχει πράξει το παραμικρό για να δημιουργηθεί Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

Όπως επισημάνθηκε, η κατάσταση στην περιοχή είναι επικίνδυνη αφού λόγω των ανεπαρκών μέτρων προστασίας και προφύλαξης των εργαζομένων οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου στοιβάζονται οι εργαζόμενοι για να πάνε στις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής επίσης. Το εκρηκτικό μείγμα, τονίστηκε συμπληρώνεται από την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, όπου μαθητές βρίσκονται σε ακατάλληλες αίθουσες, προκάτ, αίθουσες χωρίς αερισμό ανά 25 άτομα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής απηύθυνε κάλεσμα άμεσης, ηχηρής απάντησης μέσα από την απεργία στις 26 Νοεμβρίου, όπου σταθμός προετοιμασίας αυτής, ήταν οι σημερινές πρωτοβουλίες για το θέμα της υγείας. Η επίθεση στο εισόδημα του εργαζόμενου, στο δικαίωμα του στην υγεία και την ζωή, στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης για 10ωρη δουλειά πρέπει να βρει τοίχο την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και τα συνδικάτα τους, σημειώθηκε χαρακτηριστικά. (Δείτε εδώ τη δήλωση του Μ. Μεντή, προέδρου του ΕΚΛΑΑ).

Πηγή: https://www.902.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή