fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αγγλική εταιρεία (πάροχος υγείας) κρατάει £50 από εργαζόμενους που δηλώνουν ασθένεια

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Μετάφραση κειμένου στα Ελληνικά: Συλβάνα Παπαϊωάννου
Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: British care company fines workers £50 for calling in sick

 

Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υγείας στην Αγγλία επιβάλει κρατήσεις της τάξης των £50 στους υπαλλήλους που δηλώσουν ασθένεια. Το γεγονός είναι ανησυχητικό, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάνε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι, με συνέπεια να κολλήσουν τους ασθενείς που φροντίζουν.

Έρευνα της Guardian αποκάλυψε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Newcross δεν πλήρωνε τους υπαλλήλους που δήλωναν ασθένεια, λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες από την έναρξη της βάρδιας, καθώς και δέσμευαν έξτρα ποσά από την πληρωμή τους.

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 7.000 εργαζομένους στα 63 υποκαταστήματά της (παρέχει νοσοκόμους και φροντιστές σε σπίτια ή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων),  ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους £21 εκατ. καταβάλλοντας στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη συνολικό μέρισμα £17 εκατ. το 2017

Η Newcross δήλωσε στην Guardian ότι από τον Απρίλιο του 2019 θα σταματήσουν οι κρατήσεις αυτές. Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει ξεχωριστές υποθέσεις, όπως επίσης διέψευσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν κρατήσεις στο μισθό τους ακόμη και όταν ήταν «πραγματικά» άρρωστοι. Παρόλα αυτά, δεκάδες περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αλλιώς.

Ανάμεσα στα περιστατικά συγκαταλέγονται:

  • Ένας εργαζόμενος που ανέφερε ότι όχι μόνο του έκαναν κρατήσεις, αλλά δέχθηκε και χλευασμό που δήλωσε ασθένεια λόγω τροχαίου την ώρα που πήγαινε στη δουλειά.
  • Μια έγκυος που δήλωσε ασθένεια, λόγω ιλίγγου και δεν μπορούσε να οδηγήσει δέχτηκε κρατήσεις ακόμη και μετά την προσκόμιση χαρτιού από το γιατρό.
  • Πρώην υπάλληλος που δήλωσε ότι του κράτησαν χρήματα επειδή έλειψε για ιατρικές επανεξετάσεις για το ενδεχόμενο καρκίνου.

Σχετικές δηλώσεις

Η Barbara Keeley, σκιώδης υπουργός υγείας , δήλωσε ότι οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν «συμπτώματα ενός άρρωστου συστήματος υγείας».

«Η ποιοτική υγειονομική φροντίδα εξαρτάται από ανθρώπους που εργάζονται κάτω από τις πρέπουσες συνθήκες. Όμως, οι περικοπές στη υγεία ανοίγουν τον δρόμο σε ανεύθυνους παρόχους υγείας, οι οποίοι υποβαθμίζουν και τις συνθήκες εργασίας και τις υπηρεσίες που προσφέρουν»

Η Γενική Γραμματέας του Unison[1], Christina McAnea, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση σε μικρόβια και υγειονομικούς κινδύνους. Η πολιτική αυτή της εταιρείας είναι ύποπτη και πρέπει να ερευνηθεί».

Η Eileen Chubb ιδρύτρια της Compassion in Care, μια οργάνωση που φέρνει στο φως τέτοιες καταγγελίες με στόχο την αναβάθμιση της περίθαλψης, δήλωσε ότι εργαζόμενοι της Newcross που έχουν ανησυχήσει με τη συγκεκριμένη πολιτική της εταιρείας, ήρθαν σε επαφή μαζί της.

«Είναι απαράδεκτο μια εταιρεία που βγάζει εκατομμύρια να αφαιρεί £50 από τους εργαζόμενους οι οποίοι δηλώνουν ασθένεια. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι φροντιστές να αναγκάζονται να εργαστούν όταν δεν νιώθουν καλά, κάτι που μπορεί να εκθέσει ευάλωτες ομάδες. Είναι ένα ‘’ατύχημα’’ εν αναμονή. Αναγκάζουν το προσωπικό να επιλέξει είτε να πάει στη δουλειά άρρωστος ή να δεχθεί τη μείωση των £50. Κάλλιστα οι εργαζόμενοι μπορεί να πάνε στη δουλειά χωρίς να είναι σε θέση, καθαρά και μόνο από φόβο για την όποια χρηματική μείωση. Για κάποιον που αμείβεται με βασικό μισθό, £50 είναι αρκετά χρήματα»

Ποια είναι η εταιρεία

Η εταιρεία, η οποία παρέχει επίσης προσωπικό για φυλακές-νοσοκομεία και σχολεία, είναι θυγατρική της Newcross Nursing Group Ltd, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Beluga Rock Holdings, μια εταιρεία με έδρα τον φορολογικό «παράδεισο» του Γιβραλτάρ.

Οι κύριοι μέτοχοι είναι οι ιδρυτές της Newcross Stephen Pattrick και Michelle Gorringe, οι οποίοι διαμένουν στο Γιβραλτάρ. Ο Pattrick, ο οποίος παρουσιάζεται στα social media να καπνίζει πούρα και να κυνηγάει, είναι γενικός διευθυντής και οδηγεί για την ομάδα Bullitt Racing. Στην ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρεται ότι η «επιτυχία στις δουλειές» του έδωσε την ευκαιρία να «ενδώσει» στο χόμπι του για τους αγώνες ταχύτητας.

Στο βιβλίο με τον κανονισμό εργασίας αναφέρεται το εξής, στο κομμάτι Απουσία-Ασθένεια: «Είναι σημαντικό να ενημερώνετε για τυχόν προγραμματισμένη ή μη απουσία, το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι δύσκολη και κοστοβόρα η αντικατάσταση. Όταν σας έχει ανατεθεί βάρδια και απουσιάσετε, χωρίς ενημέρωση ή σοβαρό λόγο, φέρουμε το δικαίωμα να προβούμε σε κρατήσεις […]»

Τι δήλωσαν οι εργαζόμενοι

Η Guardian, παρόλα αυτά, ανακάλυψε πολλές περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν κρατήσεις ακόμη και αν είχαν σοβαρό λόγο. Οι ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας Indeed και Glassdoor βρίθουν αρνητικών κριτικών νυν και πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, οι οποίοι παραπονούνται για τις κρατήσεις αυτές.

Μια από τις κριτικές γράφτηκε από έναν υπάλληλο ο οποίος ισχυρίζεται ότι κρατήθηκαν οι  £50, μετά από ένα τροχαίο που είχε στο δρόμο για τη δουλειά. Έγραψε το Νοέμβριο:

«Μια φορά τράκαρα το αυτοκίνητό μου στο δρόμο για τη δουλειά και υπέστη τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη. Κάλεσα στη Newcross να τους ειδοποιήσω ότι δεν μπορούσα να πάω για δουλειά καθώς έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο. Γέλασαν στο τηλέφωνο και μου είπαν ‘’ευχαριστούμε, χάσαμε έναν πελάτη εξαιτίας σου’’ και μου κράτησαν £50. Αηδίασα».

Ένας πρώην υπάλληλος από την Γλασκόβη έγραψε τον Οκτώβριο: «Εργαζόμουν για την Newcross από το 2011 έως και το 2018 και με «πέταξαν» χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν είχα καμία υποστήριξη. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συμβόλαια και τους πελάτες, παρά για το προσωπικό τους. Οι κρατήσεις των £50 γίνονται ακόμη και αν λείψει κανείς για επανεξετάσεις για το ενδεχόμενο καρκίνου. Αηδιαστικές εταιρείες που μόνο μέλημά τους είναι να βγάλουν λεφτά και να δίνουν βάρδιες στους αγαπημένους τους υπαλλήλους»

Τον Οκτώβριο, ένας πρώην υπάλληλος από την Ουαλία έγραψε: «Είχα πρόσφατα μείνει έγκυος και είχα αναγκαστεί δύο φορές να απουσιάσω λόγω αδιαθεσίας. Την μία είχα ίλιγγο και δεν μπορούσα να οδηγήσω μιάμιση ώρα μέχρι το πόστο μου. Ο σύντροφός μου με πήγε στο γιατρό, ο οποίος μου έδωσε χαρτί και χάπια. Παρόλα αυτά χρεώθηκα £50. Βρίσκω τρομακτικό το γεγονός και σκέφτομαι να δώσω έκταση στο θέμα».

Η Rakesh Patel, διευθύντρια στην Thompsons Solicitors δήλωσε: «Είναι εξωφρενικό αν η εταιρεία επιβάλει πρόστιμα σε εργαζόμενους που απουσιάζουν λόγω ασθενείας, χωρίς να το δηλώσουν νωρίτερα. Εξορισμού η ασθένεια είναι ένα κάτι που μας συμβαίνει ξαφνικά»

Τι δήλωσε η εταιρεία

Ο εκπρόσωπος της Newcross Healthcare δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι πρακτορείο, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν σταθερές συμβάσεις και ώρες. Στη σελίδα τους στο Facebook βέβαια περιγράφεται ως: «πρακτορείο ευρέσεως εργασίας».

«Είναι μια κράτηση, ως λειτουργικό έξοδο, που επωμίζεται ένας εργαζόμενος αν ακυρώσει τη βάρδια του λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες πριν, για οποιοδήποτε λόγο. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει με αυτή τη νομική δέσμευση όταν υπογράφουν την σύμβαση εργασίας»

«Το περιθώριο των είκοσι τεσσάρων ωρών διασφαλίζει την ομαλή φροντίδα των ασθενών και να προστατεύει όσους εξαρτώνται από το αν ο εργαζόμενος θα κάνει σωστά τη βάρδια του. η φροντίδα των ασθενών έχει για εμάς ύψιστη σημασία, καθώς και η συμμόρφωση με τους εθνικούς κανονισμούς»

«Η κράτηση καταργείται σταδιακά και θα εκλείψει τον Απρίλιο του 2019. Αναπτύσσουμε μια εφαρμογή για εσωτερική χρήση, μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν τις βάρδιες που θα αναλάβουν. Έτσι θα μπορούμε άμεσα να καλύπτουμε τις κενές βάρδιες»

«Στην πραγματικότητα αν κάποιος έχει σοβαρό λόγο δεν θα πρέπει να εργαστεί. Κάθε ακύρωση ελέγχεται από τον υπεύθυνο βάρδιας και αν τελικά υπάρχει λόγος σοβαρός δεν υπάρχει καμία κράτηση. Για παράδειγμα, στο 90% των περιπτώσεων ακύρωσης, την προηγούμενη περίοδο, δεν υπήρξε καμία κράτηση. Δίνεται και η δυνατότητα ένστασης σε όσους εργαζόμενους πιστεύουν ότι αδικήθηκαν. Είχαμε ενστάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές και ενστάσεις που απορρίφθηκαν»

Η εταιρεία δήλωσε ότι εννιά από τα έντεκα υποκαταστήματά της αξιολογήθηκαν από την Care Quality Commission[2] από «καλά» έως «εξαιρετικά». Η πολιτική των £50 έχει εφαρμοστεί από το 2014, αλλά δεν διευκρίνισαν πόσο καιρό πριν το σχεδίαζαν το μέτρο.

 

[1] Το μεγαλύτερο συνδικάτο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αριθμεί 1.3 εκ. μέλη, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

[2] Ανεξάρτητος φορέας ελέγχου των παροχών υγείας στην Αγγλία.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή