fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

εργοδότη

Αγαπητέ εργοδότη, αν θες νομοτυπία, θα είναι καθολική

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Διηγείται ο/η Tangerine

#oi_istories_sas
#IFI

Αγαπητέ εργοδότη,

Τώρα που «παρα»-γνωριστήκαμε, θέλω να σου πω κάποια πράγματα:

Αν θες να λες ότι ανήκεις σε έναν περίτρανο και ελίτ επαγγελματικό κλάδο –τον οποίο στην ουσία απλά εξυπηρετείς  και η αλήθεια … δεν τον ακουμπάς ούτε ξυστά- θα πρέπει να πληρείς κάποιες προϋποθέσεις.

  1. Ο ευρύτερος κλάδος έχει 9-ωρες σχέσεις εργασίας, συνοδευόμενες όμως από τεράστια ελαστικότητα -όχι ευελιξία κυλιόμενης βάρδιας, αλλά ελαστικότητα-  στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Κατά συνέπεια, πώς μπορείς εσύ να απαιτείς 9,5-ωρο αυστηρό στην προσέλευση, να επιπλήττεις τον εργαζόμενο για την 5’ καθυστέρησή του το πρωί και να θεωρείς αυτονόητη την υπερωρία προς χάριν ενός μόνιμου φόρτου εργασιας; Δεν μπορείς αγαπητέ να αφαιρείς από την εξίσωση αυτήν την «ελαστικότητα» με το έτσι θέλω.
  2. Ο εν λόγω κλάδος φημίζεται επίσης για τις ευθύνες και την πίεση που συνοδεύουν τις θέσεις που ενσωματώνει, αλλά φημίζεται εξίσου και για ένα προσφερόμενο μισθολόγιο κατά 30-40% προσαυξημένο συγκριτικά με άλλους κλάδους. Δεν μπορείς να απαιτείς τον ίδιο ρυθμό  και δέσμευση στη θέση εργασίας, παρέχοντας όμως και μετά βίας τα μισά χρήματα και – ναι είναι και αυτό σημαντικό για κάποιους- ούτε το μισό status.
  3. Όταν μιλάμε για 9-ωρη σύμβαση σε αυτόν τον κλάδο, αυτή περιλαμβάνει 1 ώρα παύση εργασίας. Η παύση εργασίας δεν σημαίνει «φάε σαν το γλάρο» το μεσημεριανό στο γραφείο σου και εγώ θα σε χρονομετρώ όλη μέρα για  το πόση ώρα σου πήρε να φας και πόση ώρα ξόδεψες στην τουαλέτα σήμερα. Παύση εργασίας σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να λείψει από τον χώρο εργασίας -αν το θέλει- για 1 ώρα και ο χρόνος για κατούρημα/τσιγάρο/νερό μέσα στην ημέρα είναι επιπρόσθετος (+20’).
  4. Είναι ντροπή να επιπλήττεις εργαζόμενους επειδή «έκατσαν 35’ και όχι 29’» σε διάλειμμα όταν εσύ ο ίδιος απαιτείς να είναι όλο το Σαββατοκύριακο αλερτ στο κινητό τους απαντώντας μηνύματα και εκτελώντας εργασίες.εργοδότη
  5. Μιλώντας για remote – απλήρωτη εργασία, σου επισημαίνω πως ο κλάδος που νομίζεις ότι ανήκεις, εφοδιάζει τους υπαλλήλους με λάπτοπ και κινητά σοβαρής τεχνολογίας και επαγγελματικών προδιαγραφών, ώστε να τους διευκολύνει να εκτελέσουν αυτήν την αγγαρεία. Έχει την αξιοπρέπεια να μην απαιτεί από τον υπάλληλο να κάνει χρήση προσωπικών συσκευών και ντρέπεται να τους προσφέρει συσκευές των 60ευρώ που «βγάζουν μάτια» για να συντάξεις μια απάντηση. Γενικά, ξέρει τι σημαίνει το «Δούναι και Λαβείν».
  6. Ο κλάδος αυτός, πάντα μα πάντα, καλύπτει την άδεια ασθενείας μισθολογικά. Δεν επικαλείται τάχα μου τον νόμο για να σου αφαιμάξει μισό μεροκάματο κάθε φορά που ασθενείς ακομά και ας προσκόμισες χαρτί γιατρού. Γιατί; Γιατί έχει τσίπα και αντιλαμβάνεται πως δεν γίνεται να απαιτεί από σένα να συμπληρώνεις αμέτρητες υπερωρίες -να σχολάς αργά, να είσαι αλέρτ μετά το σχόλασμα, να ασχολείσαι με τα της εταιρείας μέσα στο ΣΚ- παρανόμως και απλήρωτος αλλά ταυτόχρονα να σου αφαιρεί μισό μεροκάματο επειδή αρρώστησες. Γιατι αν το πάμε by the book αγαπητέ εργοδότη, τότε ξέχνα με μετά το σχόλασμα και ξέχνα με και τα ΣΚ. Ξέχνα το να έρχομαι 20’ νωρίτερα, ξέχνα να κάθομαι αν χρειαστεί παραπάνω. Αν θες νομοτυπία, θα είναι καθολική.
  7. Α, ναι! Μπορεί ο κλάδος να  πάσχει συχνά απο νεποτισμό και ακραία εφαρμογή βυσμάτων σε κάθε πιθανή γωνιά. Επίσης «πάσχει» απο διαδικασίες, εσωτερικούς κανονισμούς και άλλα πολλά άγνωστα για σένα που εξασφαλίζουν ότι η δουλειά θα βγει με τον μικρότερο δυνατό κόπο, χωρίς να σπαταλιέται χρόνος και ενέργεια. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τον ίδιο όγκο δουλειάς αλλά να αρνείσαι να αποβάλεις την νοοτροπία της αρπαχτής και του μπαλώματος από πάνω σου.
  8. Όλες οι «σοβαρές» επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο, ενημερώνουν σε περίπτωση που κάνουν χρήση cctv κυκλώματος για παρακολούθηση υπαλλήλων. Επίσης δεν ασχολούνται με μικρότητες όπως η ακριβής καταγραφή ιντερνετικού χρόνου των εργαζομένων.
  9. Σε περίπτωση που δεν κατανόησες το 2, να σου πω ξανά, πως ο κλάδος αυτός, πληρώνει με λεφτά -έστω και κρυφά από την ελληνική εφορία- αλλά δεν δίνει χαρτάκια που τα ανταλλάσεις με μακαρόνια και γάλα.
  10. Στις σοβαρές εταιρείες που θες να μοιάσεις, δεν επικρατεί το «χάος». Δεν φωνάζουν τον συνάδελφο ή υφιστάμενο τους πίσω από τα διαχωριστικά γραφείων. Σέβονται τον χώρο εργασίας και καλούν εσωτερική γραμμή ώστε να συνομιλήσουν χωρίς να ενοχλούν τους γύρω, που μάντεψε, προσπαθούν να συγκεντρωθούν και να τελειώσουν επιτέλους αυτό το κείμενο για να σταλθεί στο #IFI.

Αγαπητέ εργοδότη,

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά είσαι ο περίγελος ενός ούτως ή άλλως τραγελαφικού lobby.

Διηγείται ο/η Tangerine

#oi_istories_sas
#IFI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή